ARGENTINSKI ČAROBNJAK

Nogometni svijet u ekstazi: Maradona + Ronaldo = Messi

Iako ima osporavatelja, neki već sad tvrde: Argentinac Lionel Messi, igrač Barcelone, najbolji je nogometaš koji je ikad trčao travnjacima
 AP

Anegdota kaže da je prvi susret Lionela Messija sa seniorskim nogometom nudio štofa za solidnu komediju, podžanr ‘toaletni humor’. Od prvog dana u La Masiji, poznatom Barcinom inkubatoru, Argentinac je stršao talentom pa su ga već u pubertetu poželjeli testirati među velikim dečkima. Tako je sa 14 godina sjedio na klupi i čekao priliku u prijateljskoj utakmici.

Buha na klupi

Suigrače je pritom beskrajno zabavljalo otkriće da njihov novi suigrač mlati nogicama po zraku jer s klupe nije mogao stopalima dodirnuti tlo. Devedeset minuta kasnije taj simpatični detalj osigurao mu je nadimak Buha. Da je u blizini bio Ben Stiller, sićušnog dječaka bi vjerojatno još pošpricali Pipsom.

Recept za uspjeh

Na svojoj prvo seniorskoj stepenici Messi se sudario s prognozom na koju u pravilu nalete svi nogometaši džepnog formata. Tako sitan ne može uspjeti u gladijatorskom okruženju modernog nogometa. Pojest će ga nabrijani stoperi, lomit će ga zvekani koji ne biraju metode u utakmicama velikog uloga.

Međutim, Argentinac je lako preskakao prepreke ostavši vjeran receptu koji je primjenjivao od prvog dana. Uzmi loptu pa driblingom pored jednog čuvara, onda krug oko drugog stopera, udarac, gol. Sa 17 godina ušao je u klupske antologije kao najmlađi strijelac u povijesti Barcelone. Tri godine poslije s Camp Noua ispratio je Ronaldinha. Sezonu poslije u katalonsku prijestolnicu donio je ultimativnu nagradu, šest naslova osvajača svega i svačega - od Primere do Lige prvaka, od Kupa kralja do Interkontinentalnog kupa. Danas s navršene 22 zakotrljao je priču o najvećem nogometašu u povijesti igre.

Lionel Messi je odletio u stratosferu s tri ‘monodrame’ koje su raspametile svjetske medije. Tri gola Valenciji, dva Stuttgartu i ponovo tri lopte u mreži Zaragoze, sve skupa osam za tjedan dana.

Spektakl kojim je počastio svijet u dvoboju sa Zaragozom natjerao je neke engleske novinare na ocjenu da Messi briše granice između stvarnosti i crtanih filmova. “Recite mi još jednog igrača koji će usred sprinta zakočiti u mjestu i propustiti neprijatelja da odleti niz stijenu, ravno u provaliju”, piše Jeff Powell iz ‘Daily Maila’.

Messi je spomenutu utakmicu počeo dobro, nastavio vrlo dobro, do poluvremena stigao do izvrsnog, da bi u nastavku nudio još bolje i efektnije, i luđe... Prvo je pogodio glavom, pa u reprizi Maradonina slaloma iz 1986. ismijao cijelu Zaragozinu obranu prije nego što je matirao golmana. Zatim je dodao treći prekrasnim udarcem izvan kaznenog prostora. Na kraju je prebacio suparnika, kroz dvojicu braniča nastavio do peterca gdje su ga napokon sustigli i srušili. Loptu za egzekuciju ponudio je Ibrahimoviću. “Zlatanu je trebao taj gol”, rekao je kasnije.





Bog nogometa

Španjolski mediji su, jasno, još više opčinjeni od engleskih kolega. Carles Ruiperez u ‘La Vanguardiji’ piše: “Nevjerojatno. Nedosegnuto. Neviđeno. Spektakularno. Čudesno. Predivno. Genijalno.”

Na naslovnici katalonskog Sporta nema dvojbe tko vlada ovim planetom. Za slučaj da vam naslov “Messi je bog nogometa” ne zvuči dovoljno napeto, u unutrašnjosti novine naći ćete i drugi - “ET je rođen u Rosariju i igra za Barcelonu”.

‘El Mundo Deportivo’ dodaje da je Messi “brutalan”. Novinarova prva asocijacija na gol jest Ronaldov pogodak Compostelli u vrijeme dok je Barcom dirigirao legendardni engleski trener Bobby Robson. Kada je ‘Roni’ zabio nakon čudesnog solo-prodora, Englez je potpuno izgubio kompas, trčao je gore-dolje duž aut-crte i urlao u kameru “ne mogu vjerovati, ne vjerujem”. Nogometni kalibar argentinskog čarobnjaka autor teksta na koncu sažima u matematičku jednadžbu. Maradona + Ronaldo = Messi.

Novinarski partibrejkeri

U debeloj manjini ovih su dana ostali oni koji pozivaju da se fenomen Messi objasni hladne glave.

“Ljudi, pa to je samo Zaragoza. Momčad koja se bori za opstanak i kojoj je Real nedavno utrpao šest komada”, napisao je jedan novinarski partibrejker. Njegovi argumenti, međutim, nikoga nisu impresionirali jer svijet se već tjedan dana zabavlja usporedbom - Maradona ili Messi, tko je najveći u povijesti?

Nakon uvjerljivog poraza na Camp Nou trener Stuttgarta Christian Gross potegnuo je okidač riječima da bi bilo fer usporediti Messija s Maradonom, što promadridski tisak ne prihvaća baš najbolje. Sportski dnevnik ‘Marca’ ove je sezone došao do potpuno drukčijeg rezultata; ne samo da Messi nije veći od Maradone, nego je slabiji i od Cristiana Ronalda. Iz paralel-slaloma koji je na stranicama novina odvezao autora Ronaldove šarene biografije Messi je izašao kao wartburg u usporedbi s BMW-om. Cristiano Ronaldo zabija više od Messija, bolje igra glavom, ima izrađeniji udarac, brži je i utjelovljenje je alfa mužjaka, rođeni lider. Messi može parirati samo na polju tehničke potkovanosti i preciznosti dodavanja.

Prava sezona

Statistički pregled Messijeve karijere je... hm... malo neozbiljan za jednog 22-godišnjaka. 79 golova u 130 utakmica. Dvije Lige prvaka i tri titule španjolskog prvaka, Zlatna lopta i Fifa World player of the year.

Ako u prethodne tri sezone za Barcu nije postao najbolji nogometaš svijeta, to može zahvaliti samo ozljedama koje su ga bacale na sporedni kolosijek oduzimajući mu desetak utakmica po sezoni. Prošle godine napokon je dočekao sezonu bez ozljeda i zaključio je sa 38 golova.





Konačni pohod na vrh

Bio je najbolji strijelac Lige prvaka , zabio u finalu najprestižnijeg klupskog natjecanja, zabio u finalu klupskog prvenstva svijeta i konačno u ‘finalu španjolske lige’.

Sjećate se dva Messijeva gola u onom razornom pohodu Barce kroz Bernabeu (6-2). Nakon te utakmice novine su ga slavile ocjenom da je “Maradona, Cruyff i Best u jednoj osobi”.

Za konačnu detronizaciju Pelea i Maradone s prijestolja Messi treba još samo osvojiti naslov Svjetskog prvaka, što je i jedini način da osvoji srca svojih sunarodnjaka koji mu predbacuju da za Argentinu igra mlako dok za Barcu ostavlja srce na terenu. Messi nas je toliko puta oduševio golovima, asistencijama, simultankama i čarolijama da u njegov konačni pohod na vrh ne treba sumnjati. Uostalom, tek su mu 22.





Diego Maradona spreman prilagoditi taktiku Messiju

Sve što Messi treba učiniti jest - eksplodirati. I siguran sam da će se to dogoditi upravo na Svjetskom prvenstvu, kaže Maradona

Argentina će mijenjati taktiku ako se to pokaže nužnim da Leo Messi zablista na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, rekao je Diego Maradona nakon europske turneje tijekom koje je obilazio svoje reprezentativce.

U Diegovoj, ali ne samo u njegovoj izborničkoj eri, Messi se uglavnom mučio u dresu ‘biancocelestea’. Iz nekog nepoznatog razloga nešto nije kliknulo u odnosu Barcina superstara i ostatka momčadi. To često rezultira oštrim kritikama medija i navijača na račun igrača rođenog u Rosariju.

- Budem li morao mijenjati za njegovo dobro, neću se ustručavati. Iako mislim da u sistemu koji danas igramo i s igračima koje trenutačno izabirem, sve što Messi treba učiniti jest - eksplodirati. I siguran sam da će se to dogoditi upravo na Svjetskom prvenstvu - objašnjava Maradona koji priznaje da je s Messijem ovaj put imao “najemotivniji razgovor dosad”.

- Vidio sam Messija potpuno sigurnog i krajnje samouvjerenog. Vjerujemo u njega do smrti jer on više nije mali Lio, on je danas Messi. Na terenu se izborio za posebna prava i sada očekujem da svoje liderstvo pokaže u utakmicama Argentine. Ako će me itko nadmašiti u svijetu nogometa, neka to bude Argentinac. Bude li to učinio Messi, bit će to i moja pobjeda.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 19:01