NOVA KARIJERA

NEOBIČAN ŽIVOTNI PUT ‘Osnovao sam Terraneo, a sada sam važan član najmističnije židovske zajednice u New Yorku’

Vukan Marinković, bivši DJ u zagrebačkom Purgeraju, u New Yorku je na doktorskom studiju židovske filozofije postao iznimno blizak hasidima, najzatvorenijoj zajednici na svijetu

U mladosti je bio DJ u zagrebačkom Purgeraju, a danas je jedan od najvećih poznavatelja židovske religije i filozofije na doktoratu u New Yorku. U Zagrebu je diplomirao filozofiju i religijske znanosti na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, a sada je blizak hasidima, najzatvorenijoj zajednici na svijetu. Rano djetinjstvo proveo je u Lici, na imanju očeve obitelji u selu Mekinjar kod Udbine, a trenutačno je zaokupljen misticizmom, ali i ekologijom.

Vukan Marinković kaže da je za njega granica između svetišta, knjižnice, kina i noćnog kluba prilično mutna, što se i odražava na često paralelne živote koje vodi. Koliko god to, kaže, nekome zvučalo heretično. Iz Hrvatske je otišao na studij u SAD prije dvije godine jer nije mogao naći nikoga dovoljno kompetentnog da ga u svojstvu mentora vodi kroz doktorski studij na području židovske filozofije.

- Iako sam zbog višegodišnjeg bavljenja judeo-arapskom skolastikom namjeravao doktorirati na temi iz srednjovjekovlja, pažnju mi je počela okupirati moderna židovska filozofija, na koju sam preusmjerio svoj znanstveni fokus. Ona u svom dugom luku od Mosesa Mendelssohna sve do Emmanuela Levinasa obiluje temama koje su ne samo bitan doprinos suvremenom filozofskom diskursu, nego su i iznimno poticajne i ništa manje provokativne - kaže.

Blizak je hasidima

Već dvije godine Vukan Marinković blizak je misterioznim hasidima koji imaju stroga pravila, ali znanstveniku koji najviše vremena provodi u knjižnicama monaški život hasida ne smeta. - Živim u Brooklynu, u četvrti Crown Heights, koju je pratio zao glas jedne od najkonfliktnijih četvrti u New Yorku, zbog tenzija koje su izbijale između židovske ultraortodoksne manjine i afroameričke većine kojom su okruženi. Sada je situacija znatno bolja, u dvije godine nisam opazio nikakvo nasilje - kaže.

U tom dijelu New Yorka na ulicama se najčešće čuje jidiš. - Zbog obilate upotrebe poznatih germanizama mene, kao habspurgera, više to podsjeća na ulice Zagreba, gdje se još ponekad čuju slične riječi - kaže mladi znanstvenik.

Kada ga se izravno pita pripada li hasidima, Marinković kaže da je uvijek preferirao margine, pa se rijetko identificira s grupama.

- Ne smatram se Habad hasidom, iako je utjecaj te duhovne orijentacije na moju sliku svijeta i način života neporeciv, pa sam i odlučio živjeti u epicentru Habad zajednice kako bih utažio znatiželju za svim aspektima tog oblika hasidizma - dodaje. A o hasidima, pogotovo onima u New Yorku, zapravo se malo zna. Crown Heights sjedište je zajednice Chabad Lubavitch, s kojom je i Marinković blizak. Kaže da je to jedna od najzanimljivijih hasidskih struja koju je do globalnih razmjera doveo posljednji od sedam rabina u dinastiji, Menachem Mendel Schneerson ili samo Rebe, kako ga oslovljava šira židovska zajednica.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:13