PRIVATNE PROSLAVE

NEDJELJNI U OBJEKTU ZA ZABAVE POLITIČKE ELITE Vila zarazuzdane tulume županice Merzel

Lovačka kuća Hrvatskih šuma u šumi Brezovica u središtu je USKOK-ove istrage
 Dragan Matić/CROPIX

Desetak kilometara od središta Siska, uz državnu cestu prema Popovači i autocesti Zagreb-Lipovac, smještena je lovačka kuća Uprave Hrvatskih šuma, podružnica Sisak. Omiljeno okupljalište šumara i šumarske elite, političara, ali i Amerikanaca u Hrvatskoj, koji su ovdje nekoliko godina zaredom obilježavali 4. srpnja, američki nacionalni blagdan Dan neovisnosti, priopćenjem USKOK-a od 3. ožujka, postalo je svojevrsno “mjesto zločina”. Naime, USKOK je na temelju podnesene kaznene prijave PU sisačko-moslavačke počeo provoditi istragu protiv dvoje Siščana: sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel i donedavnog ravnatelja sisačke podružnice Uprave Hrvatskih šuma Zvonka Rožića zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zloporabe položaja i ovlasti u poticanju. A sve vezano uz famoznu lovačku kuću Hrvatskih šuma u šumi Brezovica kod Siska. Kako je priopćio USKOK, postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenica Marina Lovrić Merzel (51) od početka 2009. do kraja 2013. u više navrata u tom ugostiteljskom objektu organizirala privatne proslave svojih rođendana i rođendana članova svoje obitelji kao i druge privatne domjenke, a troškove je po njenom nalogu platila Županija. Riječ je o iznosu od najmanje 48.000 kuna.

Najbizarnije zlodjelo

Županicu se sumnjiči da je od početka 2009. do kraja 2013. godine u navedenom objektu održavala pripremne sastanke s dijelom članova Županijske skupštine, odreda vijećnicima iz njezine vladajuće koalicije, s time da je troškove hrane i pića, po nalogu županice, plaćala Županija iako za to nije bilo osnova ni potrebe, čime je Županija oštećena za najmanje 134.000 kuna. Policija i USKOK teret županicu da je stranačke dogovore i razgovore organizirala u lovačkoj kući na teret poreznih obveznika. Najbizarnije zlodjelo, prema USKOK-ovim navodima, počinili su županica i donedavni ravnatelj Podružnice Uprave Hrvatskih šuma Sisak dipl. ing. šumarstva Zvonko Rožić (61) iz Lekenika. Njega se sumnjiči da je kao voditelj podružnice Uprave Hrvatskih šuma na traženje županice, u lipnju 2009., naložio djelatnicima Hrvatskih šuma da obave pojedine poslove na njezinoj svadbenoj svečanosti koja je održana u spomenutoj lovačkoj kući i prostoru oko nje. Rožićev krimen je što je troškove naknade djelatnicima koji su radili na županičinoj svadbi, u iznosu od najmanje 9600 kuna, knjižio na teret Hrvatskih šuma umjesto da ih naplati prvookrivljenici.

Lovačka kuća Hrvatskih šuma u šumi Brezovica, ambijentom prekrasno, štićeno i od pogleda znatiželjnika zaklonjeno mjesto, nije samo županici Marini Lovrić Merzel bilo omiljeno okupljalište za stranačke, političke ili privatne fešte. Domjenke i zabave u tom su objektu voljeli organizirati bivši župan, pokojni Đuro Brodarac, bivši gradonačelnik Siska Darko Pavlak, često je dolazio i pokojni general Janko Bobetko. Tu su održavani brojni seminari, druženja s ministrima, stranački skupovi, mnogi su sisački političari i biznismeni koristili i četiri dvokrevetne sobe i apartmane, dolazili su gosti izvana, stranci, lovci i poslovni ljudi.

Sada nema gostiju

Zahvaljujući aktualnom upravitelju dipl. ing. šumarstva Petru Petroviću, dobili smo prigodu obići prostor lovačke kuće u šumi Brezovica, kako bismo javnosti pokušali predočiti što je to čime je taj objekt toliki mamac za političare i uglednike.

- Ništa ovdje nije ekskluzivno, ekstra raskošno. Kuća se ni po čemu posebno ne ističe, ali je posebnom čini okoliš, šuma oko kuće, veliki travnjak, sportski tereni, sjenice, jako lijepi ambijent. Amerikanci iz veleposlanstva u Zagrebu nisu bez razloga upravo lovačku kuću u Brezovici u više navrata odabirali za svoje fešte i druženja u povodu 4. srpnja, Dana američke neovisnosti. Uređeni travnjaci, prekrasna šuma, lijepa kuća, odlična hrana, mogućnost za organiziranje pravog piknika oduševljavaju sve naše goste - pojašnjava Petar Petrović.

U sobama su tijekom siječnja i veljače ove godine odsjedali djelatnici i vanjski suradnici ABS-a, koji rade na modernizaciji i opremanju sisačke čeličane. Cijena je vrlo prihvatljiva - smještaj u dvokrevetnoj sobi je 200 kuna, s doručkom 250 kuna, s polupansionom ili s punim pansionom 300 odnosno 350 kuna.

- Na žalost, nismo uvijek puni, sada nemamo ni jednog gosta iako se reklamiramo preko stranica Turističke zajednice grada Siska, tako da šira javnost zna da se ovdje može i odsjesti, da imamo četiri sobe s osam kreveta - kaže nam novi domar lovačke kuće, Juraj Malbašić.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:41