DUG: 5 MILIJARDI KUNA!

NEDJELJNI otkriva ugovor koji jamči NEVJEROJATNE povlastice svim zaposlenicima ZG Holdinga, najrastrošnije firme u državi!

Zagreb, 220910.Otvoren je 86. Jesenski medjunarodni Zagrebacki Velesajam, a zemlja partner je Kina. Velesajam je otvorio Boris Cota, predsjednikov savjetnik za gospodarstvo.Na slici: Ivo Covic (zg Holding), gradonacelnik Milan Bandic na otvaranju.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Ima 44 stranice. Sadrži 19 poglavlja, 187 članaka i jednu tablicu. Prilog su mu još tri dokumenta. Star je devet godina, pisan je Arial fontom. To je kolektivni ugovor Zagrebačkog holdinga , bunt papira koji za 12.000 tisuća radnika u tom poduzeću jamči nevjerojatne povlastice poput jubilarnih nagrada za vjernost poduzeću, vrtoglave otpremnine, besplatni prijevoz tramvajem, uskrsnice i darove za djecu. Povlastice o kojima drugi radnici mogu samo sanjati. I to zauvijek.

Iz drugog vremena

Ujedno je i težak uteg oko vrata tom gradskom poduzeću: Holding samo za plaće zaposlenika i druge dodatke izdvaja 1,8 milijardi kuna.

U trenucima kada je ukupan dug te tvrtke 5,1 milijardi a minus na kraju posljednje dvije godine pola milijarde kuna, posve suludo zvuči podatak da radnici uživaju možda i najveće povlastice u zemlji i da ih je praktički nemoguće smanjiti.

U čemu je kvaka?

27. veljače 2002. godine Ugovor je osmislio i potpisao gradonačelnik Milan Bandić, a do njega su došli i novinari Nedjeljnog. Riječ je Temeljnom kolektivnom ugovoru za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, koji se automatski počeo primjenjivati i 2006. godine kada je osnovan Zagrebački holding. Tada su bila neka druga, gospodarski i politički stabilnija vremena, Holding nije morao plaćati projekte teške milijarde kuna poput superskupih niskopodnih tramvaja i gradnje 2700 stanova u Sopnici Jelkovcu, a svjetska ekonomska kriza tek se nazirala.

Tada su brojne povlastice možda bile razumne.

No zakoni su neumoljivi i jasni - ako poslodavac jednostrano i raskine kolektivni ugovor, odredbe starog važe sve dok se s radnicima (sindikatima) ne postigne suglasnost oko novog ugovora. Ukratko, ne postoji mehanizam da se spriječi i stogodišnje pregovaranje, što u konačnici znači da će radnici u Zagrebačkom holdingu uživati brojna prava dok ih sami ne pristanu smanjiti. A toga se malo tko želi odreći.

Dakle, što nudi taj famozni kolektivni ugovor i koliko novca na godinu mora trošiti gradska megatvrtka da ispoštuje sva radnička i druga prava?

Prije svega, tu su jubilarne nagrade. Radite li u Holdingu deset godina, poslodavac će vas nagraditi sa 6300 kuna. Iznos raste sa svakom godinom staža, pa tako za 20 godina vjernosti Holdingu, radnik dobiva 13 tisuća kuna, za 30 godina 20 tisuća kuna, a za 40 - 25 tisuća kuna.

Zanimljiva Čistoća

Možda pojedinačno i ne djeluje kao astronomska cifra, ali kada se uzme u obzir da u tvrtki radi 12 tisuća ljudi, troškovi rastu do milijunskih iznosa svake godine. Holding tako svake godine podijeli 45 milijuna kuna samo na jubilarne nagrade!

Posebna su priča otpremnine koje iznose 6400 kuna po svakoj godini odrađenog staža (u slučaju invalida rada, riječ je o 8000 kuna po godini).

Tako je prije godinu dana jednom bravaru u ZET-u isplaćena otpremnina u iznosu od nevjerojatnih 420 tisuća kuna u bruto iznosu.

- Imali smo i zanimljiv slučaj u Čistoći. Čovjek je radio 30-ak godina u toj tvrtki, a liječnici su mu tri godine prije mirovine dijagnosticirali degenerativnu promjenu na kralježnici i proglasili ga 20-postotnim invalidom. Poslodavac je obvezan ponuditi mu dva puta novo, adekvatno radno mjesto, što radnik nije dužan prihvatiti. Ukratko, u tom smo mu slučaju morali ponuditi sporazumni raskid radnog odnosa i otpremninu, koja je i u njegovu slučaju iznosila par stotina tisuća kuna. Naravno, na oporezivi dio otpremnine, u skladu s propisima Republike Hrvatske, plaćeni su i porezi državi - kažu nam u Holdingu.

Sindikalni pregovori

Donedavno je svaki radnik u Holdingu dobivao 2880 kuna božićnice i isto toliko regresa. U jednom trenutku zbog visokih godišnjih izdataka za samo te dvije stavke Holding se našao u situaciji da nije mogao isplatiti plaće svojim zaposlenicima.

Štoviše, sindikati su u jednom trenutku praktički bili dovedeni u situaciju da moraju birati između božićnica i svojih plaća. Pregovori Uprave sa sindikatima trajali su šest mjeseci, umalo su završili međusobnim tužbama, a naposljetku je postignut privremeni kompromis.

Ove i iduće godine zaposlenici će dobivati dvostruko manji iznos - po 1250 kuna za oba dodatka, čime će Holding navodno uštedjeti 80 milijuna kuna na godinu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:31