EKSKLUZIVNO > TAJNE POSLOVNE OPERACIJE

NEDJELJNI otkriva ISTINU o neobičnom prijateljstvu Roberta Ježića i Ive Sanadera!

ZAGREB - Ivo Sanader je trideset i pet puta u drugom premijerskom mandatu napustio vlastito osiguranje i otišao u nepoznatom smjeru s riječkim poduzetnikom Robertom Ježićem.

Taj podatak doznali smo iz neslužbenog izvora, a i sam je Ježić na sudu ovih dana progovorio o susretima s bivšim premijerom.

“Družili smo se u stranci, Vladi...”, počeo je Ježić odgovarati na pitanja u sudnici u kojoj Sanadera niti jednom nije pogledao u oči.

Nekadašnji prijatelji i poslovni suradnici danas su na suprotstavljenim stranama. Bilo je i drugih prijatelja koji su u posljednje tri godine napustili Sanadera, ali niti jedan ga, dosad, nije na ovaj način teretio pred sucem Ivanom Turudićem.

Šokantno OTKRIĆE u SVIJET-u: Kako je odrastanje u Splitu od povučenog dječaka IVE SANADERA stvorilo toksičnog MEGALOMANA

U Ježića je Sanader imao posebno povjerenje. Nije mu on bio prijatelj za politički imidž, s Ježićem je Sanader njegovao poseban poslovno-partnerski odnos koji je prerastao i posao i prijateljstvo. Vezali su ih zajednički, nelegalni poslovi. Ježić je bio njegov tajni partner, onaj s kojim je šurovao izvan politike, izvan zakona.

Ali, što kad prijatelji postanu neprijatelji?

Ježić je danas glavni svjedok tužiteljstva protiv Sanadera u slučaju prepuštanja upravljačkih prava nad Inom MOL-u za proviziju od deset milijuna kuna, za koju se tereti bivšeg premijera. Ježić je danas Sanaderov neprijatelj.

No, do prije tri godine dijelili su sve: bankovne račune, novac, ručkove, večere, odlazili u Italiju na utakmice, potajice se susretali na tajnim adresama, bježali osiguranju.

Ježić mu je kupio blindirani BMW i u Americi zaposlio dečka njegove kćeri, a Sanader se, pak, pobrinuo da Ježićev Dioki struju dobiva ispod povlaštene cijene te mu je pomogao i oko preuzimanja Novog lista.

Danas je sve to prošlost na koju je Sanader imao pravo kao najmoćniji čovjek u državi.

Ježić je sve to činio, kako je rekao, “jer je Sanader 2008. bio jedna od najmoćnijih osoba, premijer, osoba kojoj se takav zahtjev ne odbija”.

Upoznali su se 2001. u HDZ-u. Više su se počeli družiti 2002. i 2003., a onda je Ježić 2004. preuzeo Dioki.

Jedan bivši Sanaderov suradnik pita se: “A kako je Ježić došao do Diokija?” Na sudu o tome nije bilo govora. Ali je Ježić opisao njihovo druženje.

‘Nismo ih pratili’

“Potkraj 2007. ti su se kontakti intenzivirali. Osim formalnih, imali smo i neformalne sastanke. Počeo sam dolaziti Sanaderu kući. Imali smo intenzivan odnos... Znao bih ga često, na njegov zahtjev, bez službene pratnje svojim automobilom odvesti na razne privatne adrese, a nakon sat ili dva na njegovo ga traženje vratiti. Do kraja 2009. to je bilo više nego blisko”, ispričao je Ježić.

Sanader je šutio. Rjeđe mu je upadao u riječ u sudnici nego što to čini drugim svjedocima. Djelovao je nervozno. Sa suda je otišao vidno nezadovoljan, možda čak i razočaran.

“A što je očekivao?” pita se jedan od bivših djelatnika Sanaderova osiguranja.

Iz razgovora s njim doznali smo i kako su izgledali njegovi susreti s Ježićem koji ga je ovih dana prokazao kao prijatelja u čije je ime preuzeo MOL-ovu proviziju od pet milijuna kuna.

- Često su se viđali. Sigurno dva do tri puta mjesečno - prisjeća se bivši djelatnik osiguranja.

Sastanci su se intenzivirali 2008. godine. Svako malo bi Sanader s Ježićem otišao negdje na sat, dva.

- Znali smo da je s njim jer je tražio da ga ne pratimo, pa nismo. Ježić bi ga pokupio ispred Sabora ili negdje te bi otišli na ručak, večeru ili tko zna gdje. Nikad nitko iz osiguranja nije bio s njima, niti su se njih dvojica pojavljivala u javnosti. Nikad se, primjerice, nisu s nama zajedno vozili u autu, uvijek njih dvojica sami. Nismo ih pratili. Zamisli da jesmo i da nas vidi, poludio bi - sjeća se.

Danas bivši djelatnik osiguranja priželjkuje susret s bivšim premijerom.

- Baš me zanima kako bi reagirao. Bi li me pozdravio? Gledao u pod? Ili? - pita se te planira:

- Ali, kad uđem u sudnicu, reći ću mu: ‘Došla maca na vratanca’.

Zamjera mu niz stvari. Indirektno ga drži odgovornim za gubitak posla, a nije mu oprostio ni to što ga nije zaštitio kad je trebalo.

- Nikad nikoga nije zaštitio, zato mu se sve to i dogodilo. Odrekao se svih svojih ljudi. Pa ne možeš se odreći onih s kojima si sve to radio. Tko će normalan ležati u zatvoru za nekoga tko se pravi da te ne poznaje?! Normalno da su svi propjevali, i to samo nakon mjesec, dva. Bogatstvo koje je gradio godinama, urušilo mu se u mjesec dana pritvora - uspoređuje on.

Nedavno je na tržnici susreo Mladena Barišića, nekadašnjeg šefa Carine, rizničara HDZ-a i Sanaderova najbližeg suradnika.

- Rekao mi je: ‘Vidiš što se dogodilo? Radio sam samo ono što je on tražio, a ispao sam kriminalac’. Zar stvarno misliš da bi Barišić progovorio da mu je ovaj rekao da šuti, da je uz njega, da će se pobrinuti za njegove, da... - prepričava.

Uvjeren je da su svi sve priznali jer im Sanader ništa nije ponudio, štoviše pravio se da nikoga od njih ne poznaje.

Prebacivanja autom

- Nije ni Barišić lud, ležao je u pritvoru, i on i Jurakica, a Sanader je tada još šetao sa ženom okolo po restoranima, viđao se s kćerima, trošio lovu. Isprva je i Barišić šutio, ali tad je uvidio da ovaj ne reagira - priča naš sugovornik koji je također svjedok USKOK-a kojemu je opisao kako su se Sanader i Ježić susretali.

“Kako je Sanader imao povjerenja u mene”, rekao je istražiteljima naš izvor te nastavio:

“Znao me zvati da ga prebacim svojim vozilom, pa sam ga nekoliko puta vozio na sastanke s Ježićem, a sjećam se da me znao zvati i da ga pješice otpratim do mjesta gdje je imao dogovor s Ježićem. Uglavnom, ja bih otpratio Sanadera do mjesta gdje bi se on našao s Ježićem i Sanader bi ušao u Ježićevo vozilo, pa ja ne znam kamo su išli. Moram reći da su takve situacije, kada je Sanader tražio da ga ne pratimo na sastanke, nama u osiguranju bile ozbiljan problem, ali uvijek je bilo kako Ivo Sanader kaže i mi tu nismo mogli ništa. Bilo je i situacija kada bi on sam sjeo u auto i otišao nekamo, a da se nikome iz osiguranja nije javio, opisao je.

Čak im je i u vrijeme posjeta Americi Sanader znao otići.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:42