AGENCIJA KOJA STOJI 5 MIL. KN GODIŠNJE

NEDJELJNI otkriva detaljenajtajnije agencije u Hrvatskoj:Ni Vlada ne zna što radi HIDRA!

ZAGREB - Ime joj je HIDRA i nitko ne zna čime se bavi. Niti njeno puno ime odnosno službeni opis: Hrvatska informativno-dokumentacijska referalna agencija, ne pomaže u odgovoru na to pitanje.

Poznato je tek da na službenim stranicama te hrvatske agencije koja upošljava 36 zaposlenika i koja se financira iz državnog proračuna s oko pet milijuna kuna na godinu, možete pronaći i pregledavati gomilu (ionako) dostupne javne dokumentacije poput popisa državnih institucija, kratke povijesti i općenitih podataka o političkim strankama, općenite podatke o Republici Hrvatskoj, zakone, međunarodne ugovore...

Preklapa se s drugima

HIDRA je jedna od onih agencija za koje je prilično teško utvrditi i koje joj je državno tijelo nadležno: u imenu joj stoji da je riječ o agenciji, u opisu pak da je riječ o stručnoj Vladinoj službi.

- Jedne godine poslovno izvješće za HIDRA-u izlaže Ministarstvo obrazovanja, druge Ministarstvo kulture - tvrdi jedan naš sugovornik.

Iako je riječ o Vladinoj službi, u proračunu RH za 2012. godinu izdvojena je kao zasebna stavka s vlastitim računom financiranja.

O koliko je zagonetnoj i nepoznatoj agenciji riječ, možda najbolje govori podatak da nova garnitura u jednom od nadležnih ministarstva - Ministarstvu kulture (koje je zaduženo za ustanove koje se bave informiranjem poput HINA-e i HRT-a), predvođeno ministricom Andreom Zlatar nisu znali da ta agencija uopće postoji i koji su njezini zadaci.

Štoviše, kad su to i doznali, objašnjava jedan naš sugovornik, nisu se mogli načuditi činjenici da se njen posao preklapa s bezbroj drugih državnih agencija.

Zapitali su se: Treba li nam uopće takva agencija?

- HIDRA? Donedavno neki od nas uopće nisu znali da postoji, a još manje čime se ta agencija bavi. Ni sada ih nismo do kraja proučili. Znamo da prikupljaju podatke iz drugih državnih institucija poput Državnog arhiva, političkih stranaka, Hrvatskog sabora, Narodnih novina. Ipak, u ovom trenutku još je prerano govoriti o bilo kakvim potezima, odnosno promjenama u poslovanju te agencije. Hoćemo li posegnuti za opcijom A, B, C ili D, zasad je preuranjeno govoriti. Trenutno imamo druge prioritete. Kada sve provjerimo, sjest ćemo i vidjeti što i kako dalje.

I onda ćemo sazvati konferenciju za novinare i o tome vas pravodobno i potpuno obavijestiti - govori mi jedan visokopozicionirani sugovornik iz Ministarstva kulture.

Na pitanje o budućnosti te agencije jedan drugi sugovornik dodaje: - Preispituje se poslovanje te agencije jer se trenutno u našem Ministarstvu preispituje sve.

I jedan ministar iz prethodne, HDZ-ove Vlade, s kojim smo razgovarali, nije mogao sa sigurnošću reći o kakvoj je agenciji riječ.

Postoji već 16 godina

HIDRA je, dakle, stručna služba Vlade Republike Hrvatske, osnovana 1994., a smještena na zagrebačkom Sigetu u zgradi Fakulteta prometnih znanosti. Bavi se, kako sami sebe opisuju, osiguravanjem dostupnosti javne službene dokumentacije.

“Unapređujemo i promičemo korištenje javnih dokumenata. Pružamo pomoć u pretraživanju i pronalaženju službenih dokumenata stranih zemalja i međunarodnih organizacija. Osiguravanjem dostupnosti, pod jednakim uvjetima i nepristrano javnoj službenoj dokumentaciji i informacijama, HIDRA pridonosi transparentnosti rada tijela javne vlasti i ostvarenju zajamčenog prava svim građanima na slobodan pristup službenim informacijama. Time pridonosimo demokratizaciji društva i učinkovitijoj državnoj upravi”, opisuje HIDRA samu sebe u vlastitom izvješću o radu.

U prijevodu, HIDRA je služba koja će vam putem interneta odnosno svojeg web sitea i godišnjih publikacija omogućiti da lakše pronađete neku državnu instituciju, državne agencije i urede putem Adresara tijela javne vlasti Republike Hrvatske. Tamo su pobrojane sve njihove adrese i kontakti.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:19