Napokon se ostvario petogodišnji san Patrole. Dosegnuli smo Lastovo. Pučinski otok, izoliran, divlji, šumovit, poseban. A opet pitom. Lastovo je san svih iskonskih nautičara. Ali da ih ima toliko ni u snu ne bih pomislio. Uble, Jurjeva luka, Kremena, Pasadur… Sve uvale, sidrišta i bove su pune. Našlo bi se mjesta i za nas, ali odlučujemo se za vez u Pasaduru, ispred jedinog lastovskog hotela. Ovdje nam je najbliža naša domaćica Alexandra Carol Horvat, glavna čuvarica ovdašnjeg Parka prirode. S njom dogovaramo ovaj susret već dvije godine. Alexandra je istinska ljubiteljica prirode i savršena čuvarica Parka.
U razgovoru s Alexandrom i lastovskim vodičem Krešimirom Bradicom saznajemo da je i poljoprivreda na Lastovu čudesna. Ima nekoliko OPG-ova. Masline, vino, povrće. Simići u svom OPG-u Podanje nude domaću hranu s vlastitih polja, Arsen Rončević u seoskom domaćinstvu Pod pinjule nudi svoje vino i domaću hranu, u obližnjem Zaglavu možete naručiti proizvode OPG-ova … Zemlja je takva da usjevima ne treba puno vlage. Krumpir dospijeva dva puta godišnje...
A onda naša Matea opet ulijeće sa svojim rodbinskim vezama. U Lastovu žive Nevenka i Petar, roditelji njene ujne. Žive od poljoprivrede. Milan i Matea sjedaju u unajmljeni skuter (raspadajuće stanje, glasan da se čuje na kilometre, 180 kn dva sata) i kreću u posjet Nevenki i Petru. Vraćaju se s njihovim proizvodima savršena okusa: pečena buća u ulju i kvasini s češnjakom, maslinovo ulje, domaća ukiseljena cikla, Nevenkin džem od smokava …
Ovdje napokon i naš fotoreporter dolazi na svoje. Božo je ronilac i strastveni podvodni ribolovac. Božo već ima dozvolu sportskog ribolovca, ali za Park prirode Lastovo, treba još i posebnu, Dnevna dozvola stoji 200 kuna, trodnevna 400 a tjedna 700 kuna. Vraćamo se na brod: Božo ima aplikaciju na mobitelu – tri dana može loviti najviše 5 kg ribe dnevno, plus eventualni trofej. Drugo jutro u zoru Božo kreće u prvi lov. Milan ga prati u gumenjaku. Vraćaju se trijumfalno: komarča (orada) od najmanje 1,2 kg, jedna od oko 70 dkg, i još jedna od oko pola kg, plus šarag od pola kila.
Veselimo se bakanalijama. Najveća komarča završava s krumpirom u pećnici, a dvije manje kao karpačo. I da ne zaboravim, od glava savršena riblja juha … Pa salata od pomidori, od zelje, vino … Velim - bakanalije! Preostalu komarču i šaraga pridružujemo novom Božinom ulovu za ručak na sidru u Skrivenoj luci...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....