KAKO SU PLJAČKALE

Najveća ženska banda u Hrvatskoj: Otimale su ušteđevinu penzionerima, a ukrale su 1,2 MILIJUNA!

Lagale su da rade za Zagrebačku banku i HZZO. Napadale su penzionere i otimale im ušteđevinu. Policija im je konačno stala na kraj, ali ne prije nego što su ukrale 1,2 milijuna kuna.

Alisa, Goranka, Emina. Tri žene, jedna riječ.

Luksuz.

Uvijek dotjerane, uvijek u skupoj odjeći, uvijek našminkane.

Žive u luksuznim dvokatnicama punim skupog namještaja, s plazma televizorima na zidovima.

Voze isključivo BMW i Audi A8, smatphoneove mijenjaju brže nego boju kose. A svaki su mjesec posve drugačije - sad brinete, sad plavuše, sad crnke.

Kada prođu susjedstvom, ulice zamirišu po Bvlgariju. Dane provode po frizerajima, a noći u Senatoru, lokalnoj kockarnici koja kao da je otvorena samo zbog njih.

Primaju socijalnu pomoć, ali novčanice s puno nula redovito ostavljaju na šanku diskoteke Angels ili poker-automatima.

Dvije su udane, a jedna ima dečka koji je donedavno vodio kockarnicu.

One su ženska banda iz Pitomače.

Prošli su tjedan uhićene jer su u posljednjih 15 mjeseci umirovljenicima u nekoliko hrvatskih gradova ukrale ukupno 1,2 milijuna kuna.

- Ali budite sigurni, one neće prestati samo tako. Drugačije ne znaju živjeti.

Ovako susjedi i poznanici detaljno opisuju tri prevarantice iz Pitomače koje su razvile perfidan sustav prevara, pa su se telefonski građanima treće životne dobi od lanjske veljače lažno predstavljale kao zaposlenice banaka, Zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Najveći plijen ikada

Mnoge od njih ostavili su bez životne ušteđevine, neke su i fizički napale, a onda su završile iza rešetaka.

Koliko su spretne, otkriva njihov plijen, čija cifra još nije konačna. Šteta u ovakvim vrstama prevara uglavnom iznosi nekoliko desetaka tisuća kuna.

Plijen od 1,2 milijuna kuna dosad je najveći zabilježen u Hrvatskoj.

Barem kada je riječ o kućnim smetalima - kako ovu posebnu vrstu prevaranata nazivaju u policiji.

- Nisu prošla ni dva dana, a evo ih na slobodi, sjede po terasama kafića, s novim frizurama i smiju se i dobro zabavljaju -rekao nam je u petak jedan od njihovih susjeda dodajući da se u Pitomači već godinama dobro zna kako ova banda operira.

Alisa M. (30), Goranka Š. (22) i Emina I. (28) dobro su poznate u mjestu, kažu njihovi sugrađani. Ovaj posljednji lanac koji su započele prošle godine sastojao se od tri brza koraka.

Korak prvi: nađi žrtvu i nazovi je telefonom. Žrtva mora biti umirovljenica ili umirovljenik, a ako ta osoba živi sama, tim bolje. Posebno ako je iz nekog sela i lako povjeruje nepoznatim ljudima.

- Dobar dan, zovem vas iz Zagrebačke banke - prvo bi se lažno predstavljale. - Znate li da novčanice od 200 kuna od sutra više ne vrijede? Ako želite, doći ćemo do vas i zamijeniti ih - objašnjavale bi svojoj žrtvi.

Sumnjičavi starac

U drugim bi se slučajevima predstavile kao da su iz Mirovinskog zavoda ili Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

- Otkrili smo da su u optjecaju lažne mirovine. Moramo provjeriti novčanice koje ste primili - objašnjavale bi.

I tako u 24 navrata u samo 15 mjeseci.

A onda korak drugi.

Posjet.

Kada bi se žrtvama pojavile na pragu, službene i stroge, u poslovnim kostimima, počelo je uvjeravanje kako novac moraju hitno odnijeti u banku da bi provjerili nije li možda krivotvoren.

U slučaju da je riječ o ispravnim novčanicama, vratit će ih, govorile bi, za jedan dan.

Međutim, telefon više nikad ne bi zazvonio i tada bi prevareni shvatio da je izgubio sav svoj novac.

Korak treći je logičan.

Potroši novac kako znaš i umiješ!

Stvar je tekla kao podmazana, a onda su naletjele na sumnjičavog umirovljenika na području Zagreba. Taj se slučaj zbio 7. prosinca prošle godine. Prema prethodnom telefonskom dogovoru Goranka i Alisa pojavile su se kod 82- godišnjeg S. H., vlasnika stana u Kružnoj ulici, usred bijelog dana, oko pola tri popodne.

Rekle su mu da rade u Zagrebačkoj banci i da hitno mora zamijeniti sav novac koji ima jer mu je istekao rok trajanja!

Umirovljenik im je preko telefona rekao da je bolestan, pa su mu došle na kućni prag, a on, iako je pripremio svoju životnu ušteđevinu od 21 tisuće kuna, ipak nije povjerovao na riječ, već je od prevarantica zatražio osobne iskaznice.

One su tada postale agresivne, a starac je dobio batina i izgubio svoj novac.

Od 26 pokušaja samo su ih još dvaput žrtve poput njega pročitale, pa su bile primorane otići praznih ruku. Operirale su uglavnom po Zagrebačkoj županiji i u Petrinji.

Njihov zadnji zabilježen napad zbio se u siječnju, ali nisu privedene sve dok policija nije našla što veći broj njihovih žrtava.

Alisa i Emina, stare 28 i 30 godina, već su otprije poznate policiji po sličnim prevarama, dok je Goranka nova članica ove ženske bande iz Pitomače.

Ovo će joj biti prva zabilješka u dosjeu. Uhićene su nakon što su ih žrtve, od kojih mnoge sa zakašnjenjem, počele prokazivati policiji.

Prijavljene su Državnom odvjetništvu i puštene da se brane sa slobode.

- Istina, već svi u mjestu znaju da su se vratile - kaže nam izvor iz Pitomače. Izlaze, tvrdi, kao da se ništa nije dogodilo.

- Nije to u Pitomači ništa novo ni šokantno, svi znaju čime se bave. Sjećam se da su se tamo negdje 2009. predstavljale kao doktorice i medicinske sestre. Ljudima su nudile medicinska pomagala i masažere, a onda bi ih opljačkale - kaže njihov susjed.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 21:32