VELIKI PROJEKT PREDSJEDNIKA KOSOVA

Najmoćniji Balkanac Beghjetu Paccoli od Zeline sa 35 milijuna eura, želi napraviti ‘novi Čatež’

ZAGREB - Hoteli s pet i tri zvjezdice, vodeni i geotermalni park, zabavni centar, trgovine, lokali, nogometno igralište koje bi zimi imalo pokretni krov, saune. Sve to zasad je samo kompjutorska animacija projekta “Termalne rivijere Sveti Ivan Zelina” koju već sedam godina pokušava realizirati novoizabrani predsjednik Kosova Behgjet Paccoli .

Na pola sata vožnje od Zagreba prema njegovoj zamisli koju zasad bezuspješno pokušava provesti direktor Rikard Stopfer, koji s Pacollijem poslovno surađuje od početka devedesetih, trebala je već niknuti termalna rivijera - investicija teška najmanje 35 milijuna eura koja se u međuvremenu popela i do stotinjak milijuna, trebala je zaposliti tristotinjak ljudi. Ali umjesto da ove godine bude otvoren termalni kompleks prije šest godina najavljen kao “Čatež u Zelini” kojeg je projektirao Igora Franića, projektant Muzeja suvremene umjetnosti, daleko je od rezlizacije.

Pacolli, tvrdi Rikard Stopfer, neće koristiti politički utjecaj da bi “pogurao” realizaciju tog projekta. Sada je kaže, prije svega okupiran politikom i Kosovom i prije šest mjeseci poslovanje svoje tvrtke Mabetexa koja je gadila hotele i bolnice od Kine do Kube, investirala u Kazahstanu i Dubaiju prepustio je suradnicima.

Projekt “Terme Zelina” trenutno je u pat poziciji. Hrvatski fond za privatizaciju upisao se na 26 tisuća kvadrata zemljišta na parceli na kojoj bi se trebali graditi hoteli kao sljednik drvne Industrije Zelina. Sada i grad želi raskinuti ugovor, ali Pacolli tek sada ne želi odustati.

SPECIJAL O MILIJARDERU KOJI JE CIJELI SVOJ ŽIVOT POSVETIO KOSOVU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:38