TJEDAN U 10 PITANJA

Najdraže mi je kad mi ‘trenđo’ podvikne ‘Raspaljot, Sandovka!’

Na ovotjednih deset pitanja odgovara Sandra Perković, zlatna na nedavno održanom EP
 Damir Krajač / Cropix

1. Sandra, čestitam na zlatu iz Barcelone. Uz baku Ružu koja je izmolila sto Očenaša dok si bacala, čije čestitke su ti najdraže?

- Uz obitelj i prijatelje, najviše su me razveselile poruke potpore od Blanke i Janice. Lijepo je to kada ti dojučerašnji idoli odaju priznanje za uspjeh, kad kažu - Beba, svaka čast.

2. Kako si uopće dobila nadimak Beba?

- To je bilo sasvim slučajno na mitingu Dijamantne lige u Laussanei. Bili smo u ’call roomu’ prije bacanja, mi bacačice. Tamo je bila i Bjeloruskinja Jelena Zvereva, dvostruka svjetska prvakinja 1995. i 2001., olimpijska pobjednica 1996. Legenda. Netko mi je rekao: ‘Ej, beba jesi vidla baku’. I tako je počelo. Beba ovo, Beba ono.

3. No, ni baka Zvereva nije prebacila Gabriele Reinsch iz DDR-a koja od 1988. drži svjetski rekord sa 76,8 metara. Te godine je izgleda dobro rodio doping?

- To je stvarno strašan rezultat. I danas je rijetkost ako netko prebaci 70 metara, ali koliko je ta žena bacila i kako...

4. Dok si bila mlada bježala si do svog sadašnjeg trenera Ivana Ivančića. Zašto?

- Ma, bila sam još dijete, prvi srednje, kada me vidio i rekao: ‘Ajde mala dođi kod mene na trening. Ti možeš daleko baciti, ali sa mnom ćeš još dalje.’ Malo sam se uplašila, ali kasnije kad sam vidjela kako radi s drugima svidio mi se njegov pristup i trening.

5. Kada te prestalo brinuti da ćeš morati biti debela za bacanje diska?

- Znate kako je to u pubertetu. Gledaš bacačice i misliš, ne daj Bože da moram biti tako debela. Za kuglu to možda i treba, ali konačno je prošlo vrijeme predrasuda da diskašice moraju biti punije. Koncentracija i tehnika izbačaja su vrlo bitni uz talent i fizičke predispozicije.

6. Kako to da si tek prije prvenstva dobila nove tenisice i disk?

- Uh, to je bila cijela drama. Sponzor Nike mi je poslao četiri para tenisica, ali premali broj. Onda su opet poslali pa je nešto zapelo na pošti. Onda mi je pukao disk. Naručila sam novi i dugo čekala. Ali isplatilo se, pozlatio se.

7. Što ti je trener rekao nakon loših bacanja u kvalifikacijama za finale u Barceloni?

- Ušla sam malo preopušteno. Kao, lako ćemo do finala. Kad je bila kriza zagrlio me i rekao - ne brini se, vodiš one tamo. One se moraju dobro potruditi da bi bacile ove daljine koje ti baciš loše. Moj ‘trenđo’ je sjajan motivator i divan čovjek. Da mi kaže da napravim stoj na trepavicama, napravila bih. Najdraže mi je kad podvikne: ‘Raspaljot Sandovka!’ Ruskinje se okreću u čudu.

8. Kako si se koncentrirala uoči zadnjeg, zlatnog hitca. Treba paziti na prestup, mrežu, zonu...?

- Rekla sam si: Sad polako, staloženo, imaš srebro u džepu, ideš po zlato. Bacila sam i više se ničega ne sjećam. Kad sam vidjela kako disk leti, na kojoj je visini, odmah sam vrisnula. Vrisak dođe sam kad osjetiš da imaš daljinu. Da pobjeđuješ.

9. Je li se što poboljšalo sa stipendijom?

- Nikad nisam bila materijalist, imam neki svoj ponos i nikada nisam molila za novce. Više volim da me se cijeni po rezultatu nego po nekim drugim vrijednostima. Svi su čekali hoću li napraviti neki rezultat, a sada je jasno da se javljaju sponzori. Imam stipendiju grada Zagreba, sada i od HOO-a. Zadovoljna sam, iako imam iznimno manje od nekih koji su sposobniji u predstavljanju svojih rezultata.

10. Blanka se u Barceloni okitila zlatom i novom vezom. Kakva je situacija kod tebe?

- I ja imam nešto uz svoje zlato. Zaljubljena sam i sretna, ali osoba nije javna pa nema potrebe da se od toga stvara romansa za novine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:02