OBITELJSKA DRAMA KOJA JE ŠOKIRALA HRVATSKU

'MOJA MAMA, BRAT I SESTRA PREVARILI SU ME ZA 262 MILIJUNA KUNA!' Bitka za nasljedstvo zadarskog milijunaša

Kći pokojnog Zvonka Ninčevića tvrdi da su njezina majka Marija, brat Branimir i sestra Tatjana Lučić skrojili krivotvorenu oporuku njezina oca, bez njegova znanja, te da su je isključili kao zakonitu nasljednicu i raspodijelili vrijednu imovinu samo za sebe
 Slobodna Dalmacija

Otac je tu oporuku davno sastavio. Smatrao me sinom kojim će produžiti lozu. Tako je to u zadarskom zaleđu, sinu se ostavlja više, kćeri manje. Uvijek mi je govorio da ću dobiti pola nasljedstva, a ostali po 25 posto. Tako je na kraju i bilo - govorio je Branimir Ninčević, sin pokojnog zadarskog građevinara Zvonka Ninčevića, na Općinskom sudu u Zadru gdje se od ponedjeljka vodi kazneni postupak zbog krivotvorenja oporuke njegovog oca čija je ostavština procijenjena na vrtoglavih 262 milijuna kuna! Ovaj dosad nezabilježeni sudski postupak vodi se pred sucem Domagojem Kurobasom, na temelju optužnog prijedloga kojeg je po uputi Općinskog državnog odvjetništva u Zadru pokrenula Zvonkova kćer Sandi Opačak iz Münchena. Za krivotvorenje očeve oporuke, Opačak je optužila rođenu majku, sestru i brata, te jednog liječnika i medicinsku sestru iz zadarske Opće bolnice, i nakon provedenog dokaznog postupka traži da se okrivljenici osude svaki na godinu dana zatvora! Optužnim prijedlogom ih tereti da su 9. lipnja 2008. ‘skrojili’ krivotvorenu oporuku bez znanja njezinog oca koji je u to vrijeme ležao na kardiološkom odjelu zadarske bolnice.

Kardiolog u postupku

Navodi kako su je njezina majka Marija, brat Branimir i sestra Tatjana Lučić iz oporuke isključili kao zakonitu nasljednicu, te da su sastavili oporuku bez znanja njezinog oca kako bi raspodijelili imovinu samo za sebe. Kao svjedoke koji su na kardiološkom odjelu zadarske Opće prisustvovali potpisivanju oporuke navodi zadarskog kardiologa dr. Zorislava Šuška i medicinsku sestru Silviju Gvardiol. Tvrdi kako su u ostavinskom postupku oporuku predali javnom bilježniku, te na taj način, iako su znali da je oporuka krivotvorena, pokušali okončati postupak nasljeđivanja te doći u vlasništvo 35 milijuna eura vrijedne imovine.

- Moja stranka smatra da je oporuka pokojnog Zvonka krivotvorena i vezano uz to je i napravila vještačenje kod stalnog sudskog vještaka grafološke struke u Zagrebu koji je zapravo to potvrdio - rekao je Damir Hećimović, odvjetnik Sandi Opačak rođene Ninčević, koja sa suprugom već duže vrijeme živi u Njemačkoj. Tvrdi kako joj je kao ‘očevoj miljenici’ jasno da oporuka nije bila njegova želja, te da se jasno vidi da su na primjercima oporuke njegovi potpisi različiti.

Građevinski strojevi

- Uvjerena sam da ću to dokazati. Žao mi je što se sve ovo događa, ali mi ne preostaje ništa drugo - navodi Opačak čija borba za 35 milijuna eura teško nasljedstvo ne prestaje biti glavna tema na zadarskoj Kalelargi. Kontroverzni zadarski građevinar svoje je bogatstvo počeo gomilati sa strojevima za gradnju cesta, a nakon toga kupnjom i prodajom nekretnina. Iza sebe je ostavio veliku imovinu, među kojom je nekoliko poslovnih prostora u Zadru te brojne nekretnine. Između ostalog, u vlasništvu ima zgradu na zadarskom Poluotoku gdje se nalazi Obrtnička komora Zadarske županije, kao i prostor u Ulici Stjepana Radić kojeg je unajmila drogerija Kozmo. U središtu javnosti našao se 2007. kada je pravomoćnom presudom prostor na zadarskoj Kalelargi morao predati poduzetniku Jadranku Lisici. Ninčević je tada tvrdio da je prostor tadašnje knjižare “Rad” pošteno kupio i da su sve sudske presude zadarskih sudova u korist Lisice - namještene. Tada je i najavio da će na deložaciju doći opasan bombama.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:46