SUDBINA KUKURIKU KOALICIJE

Milanović i Čačić moći će zajedno, ali...kako izbjeći sudar vulkanskih temperamenata Čačića i Linića

Nije samo bitno da Kukuriku koalicija izbori pobjedu, jednako je važno da osvoji što više mandata, najmanje 77, kako bi bez pomoći manjih stranaka preuzeli punu odgovornost za vođenje države. Nije nam, dakle, cilj bilo kakva pobjeda, jednako je važno osigurati saborsku većinu koja će omogućiti donošenje odluka bez ustupaka političkim i interesnim skupinama. Od presudne je važnosti da Vlada Zorana Milanovića dobije od građana snažan mandat. Moramo računati i s tim da će HDZ biti teška i zločesta opozicija koja će nas htjeti što prije kompromitirati.

Racionalni Milanović

Stoga, unatoč svim prognozama da će Kukuriku koalicija sigurno pobijediti, valja i dalje upozoravati građane koji žele promjene da izađu na izbore. Pred nama je, dakle, zadaća da objasnimo biračima kako nisu dovoljne kozmetičke promjene, nego su nužne duboke i suštinske reforme, a njih može ostvariti samo Vlada koja ima sigurnu većinu. Uvjerena sam da će Zoran Milanović i SDP kao vođe koalicije, uz pomoć HNS-a, koji će bitno pridonijeti realizaciji svih naših planova te, dakako, IDS-a i HSU, ispuniti sva obećanja koja smo dali građanima. Zoran Milanović je čovjek koji racionalno donosi odluke, on se ne impresionira prijedlozima prijatelja ili bliskih suradnika: u tom je smislu objektivan i neemocionalan i to je jamstvo da će uspješno obavljati dužnost predsjednika Vlade. Milanović se uvijek priklanja najboljim idejama i projektima, bez obzira na to tko ih predlaže i iz kojega tabora dolazi - zaključila je Vesna Pusić, objašnjavajući za Jutarnji list prioritete Kukuriku koalicije u završnici predizborne kampanje.

S Vesnom Pusić, kandidatkinjom Kukuriku koalicije za ministricu vanjskih poslova, razgovarali smo na dan kada je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor slavodobitno izjavila kako su “Milanoviću rekli da šuti do izbora jer je pravi šef Kukuriku koalicije vođa HNS-a Radimir Čačić”. Novi pokušaj diskreditiranja predsjednika SDP-a Zorana Milanovića imat će zacijelo isti učinak kao i provokacija s predsjednikom Josipovićem. Dakle, nikakav. HDZ je, naime, tjednima optuživao predsjednika Josipovića da je zapravo on pravi gazda Kukuriku koalicije, nadajući se da će tako kompromitirati Zorana Milanovića, ali i izazvati sukobe i ljubomoru između dvojice donedavnih stranačkih drugova. Kako se takva namještaljka pokazala promašajem, predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor odlučila je ovih dana izvući novog asa iz rukava, Radimira Čačića . Za razliku od Zorana Milanovića koji se nije dao uvući u polemiku, predsjednik HNS-a nije izdržao pa je odgovorio da u Kukuriku koaliciji nema šefova. Što, dakako, nije istina jer u svakoj stranci i koaliciji ipak postoji vođa, netko tko ima zadnju riječ i tko presuđuje u slučajevima sporova i problema. U Kukuriku koaliciji to su, prirodno, SDP i Zoran Milanović koji će predvoditi koaliciju. Kao što je, uostalom, Vesna Pusić i potvrdila u razgovoru za Jutarnji list.

Koalicija bez šefova

Izjava Čačića da u Kukuriku koaliciji nema šefova, kao i ona da će sedam ministara njemu polagati račune, pobudila je nade kod HDZ-a da bi među članicama Kukuriku koalicije i prije izbora moglo doći do raskola. Pri tome upozoravaju na iskustvo s koalicijom šest stranaka iz 2000., kada su odnosi SDP-a, HSLS-a, HSS-a od samog starta bili opterećeni brojnim sukobima i nesuglasicama. Koje su, pokazalo se to kasnije, u velikoj mjeri opstruirale rad Vlade Ivice Račana.

Pouke prve koalicije

Sadašnja situacija, upozorava jedan istaknuti član Kukuriku koalicije koji je imao iskustvo s Račanovom Vladom, ni u kom pogledu ne može se uspoređivati onom iz 2000. godine.

- Tada nitko nije imao iskustva u vođenju države, za nas je to bila potpuna nepoznanica. Dugo nam je trebalo da sve stavimo pod kontrolu i da se uvedemo u posao. Nitko, također, nije imao pojma kako funkcioniraju koalicijske vlade, kako urediti međusobne odnose, koliko su ministri samostalni, a koliko ovisni o stajalištima premijera. Imali smo četvoricu jakih vođa, Račana, Budišu, Vesnu Pusić i Tomčića, ali i cijeli niz snažnih ličnosti poput Gorana Granića i Fižulića iz HSLS-a, Čačića iz HNS-a, Linića iz SDP-a… Bilo je vrlo teško uskladiti sve njihove osobne i stranačke interese. Pokazalo se također da je bilo iznimno naporno donositi odluke jer se uvijek tražila suglasnost svih šest partnera, što je bitno usporavalo rad, a u pojedinim trenucima i paraliziralo Vladu. Osim toga neki su nastojali djelovati samostalno, mnogi su gledali kako će iz koalicije izvući što više koristi za sebe i svoju stranku. Premijer Račan pak nije imao previše ambicije držati pod kontrolom sve što je spadalo u njegov djelokrug rada pa je svoje poslove prepuštao drugim ljudima, ponajprije HSLS-ovcu Goranu Graniću. I još jedna Račanova pogreška: zapostavljao je Budišu, imao je sve manje vremena za razgovore s njim, pa je na političkoj i ljudskoj razini među njima došlo do razlaza, što se kasnije pokazalo ključnim problemom.

Danas je, međutim, situacija bitno drugačija. SDP, HNS, IDS pa i HSU već imaju iza sebe iskustvo rada u koaliciji i Vladi. Stoga smo spremni za povratak na vlast: točno znamo što nas čeka, svjesni smo kako valja urediti međusobne odnose i funkcioniranje Vlade. Najvažnije je, međutim, da između glavnih partnera SDP-a i HNS-a nema značajnijih političkih, ekonomskih i ideoloških razlika. Dok su svojedobno SDP, HSLS i HSS imali suprotstavljene poglede na najvažnija pitanja, sada tih problema nema. Također, u šesteročlanoj koaliciji svaka je stranka smatrala da smo svi jednaki, da imamo istu težinu pri odlučivanju, što je dodatno otežavalo posao -zaključio je sugovornik Jutarnjeg lista iz Kukuriku koalicije.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Magazina Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:28