NOVA REZIDENCIJA

Mesićev će ured u Grškovićevoj imati budžet od 800 tisuća kuna

Mesić je prije nekoliko dana sve dogovorio s premijerkom Jadrankom Kosor koja je u petak i članove Vlade izvijestila o njihovu dogovoru

ZAGREB - Nakon što mu u veljači iduće godine istekne predsjednički mandat, Stipe Mesić će se s Pantovčaka preseliti u novi ured u Grškovićevoj ulici, na zagrebačkoj Šalati.

Prema našim informacijama, Mesić je prije nekoliko dana to dogovorio s premijerkom Jadrankom Kosor koja je u petak i članove Vlade izvijestila o njihovu dogovoru. Mesić po zakonu ima pravo na poseban ured i službeni auto, koje može trajno koristiti, kao i na dva službenika, vozača i osiguranje. Dakle, u svom uredu kao bivši predsjednik imat će četiri zaposlena na trošak države.

Mirovina 20.000 kuna

Država mu je, po istom zakonu, dužna platiti i troškove za struju, grijanje, telefon, internet te nabavu i održavanje računalne opreme.

Kod usvajanja Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanju dužnosti iz 2004. godine, Vlada je predviđala da bi troškovi mogli iznositi oko 500.000 kuna. No, gruba računica pokazuje da će taj iznos sigurno biti veći.

Samo troškovi Mesićeva ureda i zaposlenih godišnje bi mogli iznositi oko 600 tisuća kuna. No, Mesić kao bivši predsjednik ima pravo i na mirovinu koja iznosi 90 posto njegove sadašnje plaće, što znači da će njegova mirovina biti oko 20 tisuća kuna.

Računajući i njegovu mirovinu, dakle, Mesić će državu godišnje stajati oko 800 tisuća kuna. Premijerka Kosor, kako doznajemo, u petak je zadužila resornog ministra da u proračunu za iduću godinu osigura potreban novac.

Što sa savjetnicima?

Zgrada u kojoj će biti novi Mesićev ured u vlasništvu je države i nalazi se tik do zgrade u kojoj je državna tvrtka RH Alan. Na početku Mesićeva mandata, dok je on još razmatrao mogućnost da se Ured predsjednika preseli s Pantovčaka, Vlada je upravo tu zgradu predložila kao moguće sjediše predsjedničkog ureda. No, Mesić je to tada odbio jer se RH Alan u to vrijeme povezivao uz sumnjive poslove generala Zagorca.

Kao moguća lokacija za ured bivšeg predsjednika spominjala se i rezidencija u Visokoj ulici, ali ta je opcija otpala.

U Uredu predsjednika ne žele izlaziti s detaljima, ni o lokaciji budućeg ureda niti o tome hoće li netko od sadašnjih Mesićevih savjetnika s njime nastaviti raditi.

Doživotne povlastice

Prema uredbi koju je Vlada donijela u petak, službenici će najvjerojatnije biti preuzeti ili iz Ureda predsjednika ili iz nekoga drugog državnog tijela, a za njihovo zapošljavanje trebat će Mesićeva suglasnost. Samo iznimno, predviđeno je zapošljavanje putem javnog natječaja.

I na Pantovčaku i u Vladi kažu da bi bilo dobro da se ne zapošljava nitko novi, nego da se preraspodjele sadašnji zaposlenici u državnoj upravi.

Kada je prije pet godina donesen zakon po hitnom postupku, Sanaderova Vlada ga je branila time da su “slični zakoni usvojeni u zemljama trajne demokracije”, da se bivšem predsjedniku želi omogućiti “nastavak razvijanja suradnje u zemlji i inozemstvu” te da bivšem šefu države treba osigurati “primjereni stupanj sigurnosti, posebice u svjetlu jačanja međunarodnog terorizma”.

U Sloveniji postoji slično rješenje, ali bivši predsjednik povlastice može koristiti samo prvih pet godina nakon odlaska s dužnosti, a ne doživotno kao u Hrvatskoj. U nekim državama, uz novac iz proračuna, troškovi ureda bivšeg šefa države pokrivaju se i iz privatnih fondacija. Hrvatski zakon ne navodi takvu mogućnost, ali je i ne zabranjuje.

O korištenju vila za odmor tek se treba dogovoriti

Posljednjih mjeseci postavljano je i pitanje hoće li Mesić nakon prestanka funkcije, uz poseban ured, imati pravo i na korištenje državnih rezidencija za odmor. Riječ je o vilama u Dubrovniku, na Hvaru i Brijunima. Ljetos je, odgovarajući na pitanje je li mu to zadnji godišnji odmor u rezidenciji na Hvaru, Mesić rekao da ne zna, ali da Vlada to može riješiti podzakonskim aktom. U uredbi Vlade donesenoj u petak državne vile za odmor se ne spominju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:15