REAKCIJE NA OTKRIĆE JUTARNJEG

Matić: Glogoškog ćemo iseliti i kuću otvoriti za sve 100-postotne invalide

 CROPIX

Ministar branitelja Fred Matić, najavio je za Jutarnji list, u ponedjeljak će raskinuti sporazum na temelju kojeg je kuća u Ulici Ljudevita Gaja 27 u Zaprešiću, prilagođena za potrebe stopostotnih invalida, prije osam godina dana na korištenje Udruzi 100% HRVI I, kojom predsjedava neformalni vođa braniteljskih prosvjeda Đuro Glogoški.

Promjena brave

Vijest dolazi dan nakon što je Jutarnji list otkrio kako Glogoški, zajedno sa svojom suprugom, kuću namijenjenu invalidima koji u Zagreb dolaze na liječnički pregled, bespravno koristi punih pet mjeseci, otkako traju prosvjedi ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, odakle automobilom svaku večer oko 21 sat odlazi prema Zaprešiću.

- Prvo će Ministarstvo promijeniti bravu na toj kući, a potom ćemo raskinuti sporazum i napraviti novi, pošteniji. Naime, kuća je 2007. godine dodijeljena na korištenje Glogoškovoj udruzi, ali kako ta udruga okuplja samo 150 od ukupno 478 stopostotnih hrvatskih vojnih invalida, jasno je da više od 300 invalida cijelo ovo vrijeme nije imalo pristup tom objektu. Osim toga, sada vidimo da je objekt posljednjih pet mjeseci i potpuno privatiziran - rekao je ministar Matić za Jutarnji list, napomenuvši kako je Ministarstvo za slučaj doznalo prije nekoliko dana, kad je njihov domar navratio u Zaprešić posuditi kosilicu, a u kući zatekao supružnike Glogoški.

- Vi ste bezobrazni, što biste vi htjeli, da svi branitelji umru poput Nevenke Topalušić, to želite sa svojom medijskom propagandom? - navalio je jučer Josip Klemm na novinare nakon što smo ga nazvali i zamolili za kratak komentar.

Glogoški bez odgovora

Njegov kolega i predsjednik Zbora Udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Dražimir Jukić bio je rječitiji.

- Jasno se vidi tko stoji iza ovih medijskih napada, a to su ministar Fred Matić i njegov zapovjednik Zoran Milanović. Ne mogu komentirati činjenicu da Đuro Glogoški koristi kuću u Zaprešiću jer nisam upoznat s protokolom i pravilima korištenja tog objekta. No, činjenica jest da je kuća namijenjena za korištenje stopostotnim ratnim vojnim invalidima okupljenima u udrugu kojoj je na čelu Đuro Glogoški pa ne vidim gdje je problem. Osim toga, Đuro je u Zagreb došao kako bi razgovarao s premijerom Milanovićem pa mislim da je opravdano da u to vrijeme negdje i odsjeda - rekao je Jukić.

- To što radi Đuro Glogoški je zloporaba nečeg što bi trebalo imati plemenitu namjenu. Mislim da je to samo još jedna u nizu nedosljednosti Đure Glogoškog - poručio je Franko Vidović za člana SDP-ova odbora za veterane.

Novinari Jutarnjeg i jučer su pokušavali stupiti u kontakt s Đurom Glogoškim, ali predsjednik Udruge 100% HRVI I dva dana nije bio dostupan za komentar.

Bez reakcije

Jednako tako izjavu jučer nismo uspjeli dobiti ni iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Njezino mišljenje zatražili smo jer je dala podršku prosvjednicima iz Savske ulice, koju je i potvrdila time što ih je od stupanja na dužnost dva puta posjetila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:45