SENZACIONALNI FOTOSESSION

'Magistrirala sam teoriju umjetnosti, pa obožavam naga pozirati umjetnicima'

Ena Friedrich (27), osebujni erotski model, piše knjigu, radi u galeriji i uživa vidjeti svoje obnaženo tijelo na fotografijama i umjetničkim dijelima

Mlada Ena Friedrich (27) nije tipičan erotski model - magistrirala je teoriju umjetnosti, a paralelno s poziranjem piše knjigu i radi u galeriji. Piše za Kult portal, odlazi u teretanu, mrzi šoping. Zabavna je, duhovita, brza na odgovorima i, priznaje, često sarkastična. Voli pročitati dobru knjigu, a njezin popis omiljenih autora jako je dugačak.

Užasava se monotonije, zbog čega je i počela pozirati pred kamerama bez odjeće na sebi. Sada je sva u planovima za ljeto: dorađuje posljednje detalje performansa kojim će zabavljati publiku u nizu klubova na Jadranu. Performansi će biti erotski i, sigurna je, publici će se svidjeti.

Modelingom se počela baviti prije nekoliko godina. Tada je živjela u Zadru i fotograf Zvonimir Kušec predložio joj je da naprave probne fotografije za Playboy. Dotad Ena nije odradila nijedno profesionalno snimanje, niti je ikada razmišljala o tome da se okuša kao model.

Prazan akumulator

- Iako sam zaljubljenik u erotsku fotografiju, ta pomisao mi je predstavljala novost i pomalo me zastrašivala. Mislim da svaki čovjek mora imati neki svoj pokretač, inače nalikuje na prazan akumulator. Moje gorivo je adrenalin, žeđ za novim izazovima. Kako posjedujem sposobnost da se distanciram od normi, nisam se previše brinula za reakciju obitelji, budući da su se već navikli na neočekivano - kaže Ena.

Obitelj je, dodaje, normalno prihvatila njezinu odluku o erotskim fotografijama. Nije doživjela sputavanja, drame ni zabrane.

Ni u jednom trenutku nije pokušavala od roditelja sakriti čime se bavi, dapače, odmah nakon odluke da prihvati ponudu Playboya javila im je što se dogodilo. Podržavaju je jer vide da nju to veseli. Ipak, priznaje, nije naivna i shvaća da na ovaj njezin posao ne gledaju jednako kao na onaj koji radi u galeriji.

- Isprva su s nepovjerenjem gledali na fotografije jer su mislili da će imati negativnog efekta na rad u struci. No, problema na poslu nisam imala. Kolege i prijatelji su mi davali podršku. Bez izuzetka sam zadržala sve ljude koji su i prije bili uz mene. Što se tiče ljudi koje ne poznajem, patim od izuzetne boljke: ravnodušnosti spram njihova mišljenja - pojašnjava Ena.

Dosad je pozirala za mnoga izlaganja u galerijama, a od komercijalnih snimanja izdvaja snimanja za Playboy kojemu je dva puta bila na naslovnici te na duplerici. Pozirala je i za Hajdukov kalendar, Globus, Auto klub, Moto puls, jumbo-plakate za poker-aparate, reklame za razne internetske prodaje, portale, radila poziranja za slikare i kipare, videoreklame, mnoge glazbene spotove, kao i teasere. Sudjelovala je u reality showu “La citta nuda”, izabrana je za MMA djevojku, sudjelovala je u radionicama u fotoklubu, Danima Casanove u Vrsaru... Surađivala je s nizom domaćih i stranih fotografa: Ivanom Balićem Cobrom, Borisem Matakovićem, Denijem Koracom, Michaelom Sharpovskim, Markom Zirdumom...

‘Uhvatila me nervoza’

- Snimanje za moj prvi Playboy urezalo mi se u pamćenje. Bila sam jako uzbuđena. Uhvatila me nervoza ubičajena za nekoga kome je stalo da nešto ispadne dobro. Kako me fotografirao Vlado Imprić, tehnička strana fotografije nije bila upitna. Sumnjala sam, naravno, u sebe. Strah se pokazao neutemeljen, a fotografije su bile odlične. Sjećam se i snimanja videospota s Drito konjem i njegovim bendom u režiji Luke Nižetića. Izgledali smo kao totalni luđaci, što je i bio cilj budući da se radilo o parodiji - kaže Ena smijući se.

Priznaje kako je zapravo jako sramežljiva. Poziranje joj je svaki put izazov, svojevrsni eksperiment u kojem samu sebe gura preko vlastitih granica. Ispred kamere manifestira se neka druga osoba, pojašnjava. Sram nestaje, a na njegovo mjesto dolazi potpuna opuštenost. To je njena terapija.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:18