PROJEKT ZA VJEČNOST

LAŽNA UNIVERZIJADA Bandić najavio ulaganje 1,7 mlrd. kn. I prešutio da to natjecanje nema veze s onim iz 1987.

Gradska uprava, predvođena Bandićem, u sportske objekte, komunalnu i prometnu infrastrukturu, nove centre, zabavne sadržaje i dekoraciju uložit će 44 puta više nego što stoji sama organizacija

Malu Univerzijadu, odnosno Europske sveučilišne igre, kojima gradonačelnik Zagreba Milan Bandić voli tepati kao da su prava Univerzijada, Zagrepčani će platiti 100 puta više nego Riječani!

Zagrebačka gradska uprava, predvođena Bandićem, u sportske objekte, komunalnu i prometnu infrastrukturu, nove centre, zabavne sadržaje i dekoraciju uložit će 44 puta više nego što stoji sama organizacija trećeg izdanja ovog sportskog susreta.

A organizacija, koju najvećim dijelom financiraju studenti koji su se prijavili na natjecanje i njihova sveučilišta, stoji svega 4,5 milijuna eura.

Nevjerojatnih 800 puta manje nego što su stajali ulaganja, izgradnja i organizacija posljednje svjetske Univerzijade u ruskom Kazanu.

Zagreb i Rijeka bit će domaćini Europskih sveučilišnih igara koje se održavaju od 13. do 23. srpnja 2016. godine.

Očekuje se da će u dva hrvatska grada pristići oko 4000 natjecatelja iz 30-ak europskih zemalja, s oko 200-injak sveučilišta.

Održavat će se natjecanja u sljedećim sportovima: košarci, odbojci, odbojci na pijesku, rukometu, nogometu, futsalu, badmintonu, stolnom tenisu, tenisu, veslanju, džudu, tae-kwon-dou. Igrat će se i vaterpolo, ali ne natjecateljski, već demonstracijski.

Participacija stoji 65 eura po studentu, a organizator je Europska sveučilišna sportska asocijacija sa sjedištem u Ljubljani.

I odmah na početku da razjasnimo - Europske sveučilišne igre nisu Univerzijada, kako su kolokvijalno prozvane u javnosti, niti će to biti repriza 1987. godine.

Ovdje se ne natječu zemlje, nego sveučilišta, organizacija nije ni izbliza tako grandiozna kao što je to u slučaju pravih Univerzijada.

Tu se ulaganja mjere u milijardama eura.

Igre 2016. godine bit će tek treće izdanje tog sportskog susreta.

Prvi je održan 2012. u Cordobi, a ove se godine održavaju u Rotterdamu.

Pa ipak, tom sportskom susretu gradska uprava, predvođena Bandićem, dala je izniman značaj.

Težak više od 1,5 milijardi kuna.

- Uložit ćemo više od 200 milijuna eura. Mi, osim izgradnje Arene, nismo ulagali u sportske objekte od 1987. Ništa nije bilo uloženo - ponavlja Bandić u posljednje vrijeme.

Gdje to Bandić misli ulagati?

Krenimo redom.

U trešnjevački Dom sportova trebalo bi, prema saznanjima Nedjeljnog, biti uloženo više od 500 milijuna kuna.

Predviđena je i gradnja nove atletske dvorane u kojoj će atletičari moći vježbati i zimi, uredit će se bazeni, trg i okoliš. Planira se i nova garaža.

Nacrti, uvjeravaju nas naši sugovornici, još ne postoje. Ali projekt ne bi smio odudarati od ideje stare nekoliko godina.

- Na tom području moguća je izgradnja garaže, ali ona ne bi u potpunosti bila pod zemljom. Moguće je da samo jedna etaža bude ispod površine, ostale dvije bile bi nad zemljom. To je ujedno i jeftinije rješenje, budući da je gradnja iznad zemlje povoljnija nego gradnja pod zemljom. Kapacitet bi bio oko 350 mjesta. Veliki su izgledi da, baš kao što je to plan s budućom podzemnom garažom u Klaićevoj ulici, na jednoj od etaža bude otvoren i veliki šoping centar - otkriva naš upućeni sugovornik.

Druga najveća investicija bila bi još jedno, mnogi se nadaju i posljednje, ulaganje u maksimirski stadion.

Planira se investicija od 250 milijuna kuna, čime bi se dosadašnja ulaganja u makismirski stadion popela na više od milijardu kuna.

- Ovaj vrući krumpir naslijedili smo 2000. godine. Do sada je tamo uloženo oko 800 milijuna kuna, i to nije mali novac - izjavio je nedavno Bandić.

Na maksimirskom stadionu, naime, očekuje se i samo otvaranje europske Univerzijade, a iznos od 250 milijuna kuna trebao bi biti uložen u obnovu tribina i krov.

- Prema procjenama, oko 100 milijuna kuna trebalo bi se uložiti u natkrivanje sjeverne i zapadne tribine, istočna će se potpuno rekonstruirati, a za južnu tribinu nisu potrebna značajnija ulaganja. Uz sve to, trebala bi se obnoviti i atletska staza, u što bi se uložilo između dva i tri milijuna kuna - kaže naš sugovornik.

Značajna sredstva uložit će se i u Kineziološki fakultet - oko 150 milijuna kuna. Tu se očekuju gradnja nove dvorane, Institut za kineziologiju, sportska igrališta s parkovima...

Predviđena je i rekonstrukcija dva studenstka doma, za što je navodno već osigurano 200 milijuna kuna iz europskih fondova. Pribroji li se taj iznos ukupnim ulaganjima, ispada da se u europsku Univerzijadu zapravo ulaže više od 1,7 milijardi kuna.

Najosnovnija misija u ovom projektu je samo i isključivo podizanje standarda i razine kvalitete za studentski život i u domu Cvjetno i u domu Stjepan Radić - kaže naš sugovornik.

No, neće u Bandićevom masterplanu, koji planira realizirati u naredne dvije, tri godine, biti samo obnove sportskih objekata. Planira on ulagati i u prometnu infrastrukturu, ponešto u zapostavljene sportove, poprilično u površine za rekreaciju svih građana.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:24