UBOJSTVO OSTALO NERAZJAŠNJENO

KRAJ MEDIJSKOG SPEKTAKLANiz je indicija da je Amandakriva, ali čvrstih dokaza nema

Nakon punih devet sati vijećanja Vrhovni kasacijski sud u Rimu donio je pravomoćnu presudu po kojoj su Amerikanka Amanda Knox i njezin tadašnji ljubavnik Raffaele Sollecito oslobođeni krivnje za ubojstvo engleske studentice 2007. u Perugi

Presudom Vrhovnoga kasacijskog suda u Rimu u petak kasno uvečer završena je sudska trakavica - a s njome multinacionalni medijski spektakl - oko ubojstva engleske studentice Meredith Kercher, silovane i zaklane na Sve svete 2007. u Perugi. Njezina “cimerica” Amerikanka Amanda Knox (koja se na Facebooku predstavljala kao “Foxie Knoxie“) i njezin tada friški domaći ljubavnik Raffaele Sollecito oslobođeni su krivnje, pošto su prethodno odležali po četiri godine u zatvoru.

Paradoksalno, najviše pozornosti na taj slučaj privukla je baš ta Amerikanka, 20-godišnjakinja u doba ubojstva, s anđeoskim licem i ne baš anđeoskim sklonostima, a ne nesretna žrtva, njezina vršnjakinja Meredith Mez Kercher, Britanka koja je imala i taj hendikep da joj je majka Indijka, dakle manje vrijedna pozornosti u očima bjelačkog protestantskog anglosaksonskog novinarstva koje dominira trendovima i nameće svoje teme i vrijednosti svemu svijetu (pa se i u nas više piše kad netko ubije dva Amerikanca nego kad more proguta 20.000 Afrikanaca, koliko ih se utopilo u prošlih 15 godina bježeći od gladi i ratova put predaleke Evrope).

Pauza za ručak

Vrhovnim sucima trebalo je u petak više od devet sati vijećanja da usuglase svoje presudu. Ne zato što bi među njima bila velika neslaganja, nego zato što su, po talijanskoj proceduri, morali preći točku po točku drugostupanjske presude koja je prispjela na kasaciju - a u međuvremenu je stiglo doba i za ručak i za večeru. I tako je, nakon trodnevne rasprave u kojoj su tužioci i branioci iznijeli svoje pozicije i devetosatnog vijećanja, ustanovljeno ne da su Knox i Sollecito nevini, nego da dokazi prikupljeni protiv njih nisu dovoljno čvrsti.

Svojedobno su osuđeni na temelju sklopa indicija i tek ponekog dokaza, među kojima je ključan bio nalaz vještaka da je na grudnjaku ubijene nađen trag desoksiribonukleinske kiseline (DNK) optuženog Sollecita te da je Kercher ubijena nožem iz Sollecitove juhinje. Doknadna nadvještačenja to nisu mogla potvrditi sa stopostotnom sigurnošću - a dokaz ili je stopostotan, ili nije dokaz, makar koliko upućivao na vjerojatnost. Knox i Sollecito su tvrdili da su u doba ubojstva ljubovali u njegovoj sobi, na drugom kraju Perugie. Signali njihovih mobitela zabilježeni su, međutim, na istom području na kojemu je zaklana Kercher.

Osuđena za klevetu

I to je snažna indicija - ali nije dokaz da su je i ubili. Knox je zatim napisala neku vrstu polupriznanja u kojemu je govorila da se ponečega sjeća kao kroz maglu, da joj se čini ovo, da joj se čini ono, a među ostalim da joj se čini da pored okrvavljene Meredith Kercher vidi Diyu Patricka Lumumbu, Kongoanca koji je vodio diskoklub u Perugi. Nedugo zatim pritvoren je i Lumumba, ali je uspio dokazati da nije bio ni blizu mjesta ubojstva pa je oslobođen, a Amanda Knox je osuđena i za klevetu (tu je kaznu izdržala).

Knox je dio svojih prvih iskaza povukla već 6. studenoga, objasnivši da su je u policiji tukli po glavi pa je govorila prvo čega se sjetila da je ne tuku. Tortura je u talijanskoj policiji moguća, ponekad čak i kažnjiva.

U završnoj riječi na prvostupanjskom suđenju je tužilac dodao da je Amanda Knox - “napola sveta Maria Goretti, napola dijabolična“ - zamrzila Meredith koja je optužila Amandu da je ukrala 250 eura za stanarinu i da stalno ostavlja nered pa joj se pružila prilika da ponizi mrsku poluindijku, a onda je sve kliznulo u ubojstvo.

Po toj tezi, Amanda Knox i Raffaele Sollecito doveli su Rudyja Guedéa u vilu gdje su djevojke stanovale (treća je izočila za praznik), pa su nagovarali i Meredith Kercher na seks u četvero, da bude veselije i raznovrsnije. Vjerojatno su bili i pijani i drogirani. Stvar je završila, tvrdio je tužilac, tako da je Guedé silovao Britanku te su je zatim sve troje ubili da ih ne bi optužila. Po toj verziji Sollecito ju je držao, Guedé davio, a Knox joj je prekratila muke prerezavši joj grkljan i kucavice. Zatim su napravili nered da bi se činilo da je u kući bio lopov te su utekli.

Prijetio Albancima

Vani je pljuštalo, prolaznika je bilo malo ili ništa, dio mladih se odmarao pošto je noć ranije tjerao strahove za Halloween te su računali da će proći neopaženo.

Ispred kuće su ih ipak vidjeli neki Albanci. Trojka je raspravljala prilično živo pa su ih Albanci pažljivije pogledali, a Sollecito je - po iskazu jednoga od njih - zaprijetio da bi mogao srediti i njih ako ne odu gledajuć svoja posla.

Za Guedéa nije bilo nikakve sumnje da je bio na mjestu ubojstva: nađen je krvav otisak njegove ruke na jastuku ispod ubijene, otisak njegove tenisice na plahti, njegovo sjeme na tijelu ubijene te njegov izmet u zahodu.

Njegova se obrana u suštini svodila na priču da je Meredith Kercher pala na njegov šarm, da su uredno vodili ljubav, da je on skoknuo do kupaonice, u međuvremenu je upao neki bijelac, zaklao curu i Guedéu priprijetio da će i njega ubiti pisne li. Nije mu povjerovala policija, nije mu povjerovao sud. Osuđen je i za ubojstvo i za silovanje. Prihvatio je nagodbu, što mu je skratilo kaznu na 30 godina u prvom stupnju, a na 16 godina u prizivu.

Ostao pri svojoj verziji

Svojedobni ljubavni par Knox - Sollecito opredijelio se za puno suđenje, ne priznavši nikakvu krivnju. Oni su bili svjedoci na suđenju Guedéu, on je odbio svjedočiti na suđenju njima, ali nije ih potopio, ostavši pri svojoj verziji da nije kriv. Na prizivu je samo dodao: “Kriv sam, eventualno, što je nisam spasio”.

O svojim spolnim maštama i apetitima Amanda Knox zapisala je mnogo toga u dnevnik, koji joj je policija oduzela, a tužilaštvo priložilo kao dokaz - ali u konkretnom slučaju i to je tek indicija.

Faktički, vještaci su presudili i u prvom stupnju, kad su Sollecito i Knox osuđeni na 25, odnosno 26 godina zatvora, i kada su oslobođeni u drugom stupnju, i kada su lani ponovno osuđeni u ponovljenome drugom stupnju 25, odnosno 28 godina, i sada kada su pravomoćno oslobođeni - a suci su, da tako kažemo, samo uzeli k znanju njihove stručne prosudbe. Sve ostalo postaje trač. Pa i sama ličnost optužene Amande Knox - pravomoćno oslobođene optužbe za ubojstvo, ali pravomoćno osuđene na tri godine zatvora zbog teške klevete kojom je optužila Lumumbu.

Nije trač nego, na žalost, sudska istina da je Meredith Kercher žrtva, silovana i ubijena, za razliku od Amande Knox, ostavljena u drugom planu, osobito u medijima, te ostala bez sudske zadovoljštine, jer nije razjašnjeno tko ju je ubijao, pored njezina silovatelja Guedéa, a ni zašto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 19:22