NAJTEŽA 72 SATA

Kosor: Mrze li me zato što sam žena? Gdje je sada Sarnavka?

Jadranka Kosor je Banske dvore napustila u 17.30, ranije nego inače. Srijeda, 2. ožujka.

Prosvjednici su okupljanje najavili za 18 sati. Čim je otišla, policija je opkolila Gornji grad.

Dok je šutke napuštala Vladu, Kosor je nervozno po ustima premetala žvakaću gumu. Gledala je u pod.

Sve je počelo prošli tjedan, kad su se prosvjednici fizički sukobili s policijom. Prosvjedi su se nastavili i ovaj tjedan. Ozbiljnije su se počeli zahuktavati baš u srijedu, 2. ožujka. Iako se govorilo da Hrvati nisu spremni izaći na ulice, bilo ih je sve više. Govorilo se: dosadit će im prosvjedi, a događalo se upravo suprotno. Prvo branitelji, pa ‘fejsbukovci’... Prvo ih je bilo tisuću, pa pet tisuća, i u petak navečer čak deset tisuća.

U srijedu, poslije posla, Kosor se nije osvrtala - ni na novinare, ni na pitanja. Vidno nezadovoljna, nervozna, s izraženim podočnjacima, neispavana, kao da je u posljednja dva tjedana ostarila za koju godinu. Iako se njezino uvježbano hladno ‘lice’ teško čita, suradnici kažu da Kosor odaju gestikulacije. ”Vidi se po njezinom držanju, pokretima. Na licu joj se ništa ne vidi, ali energija koja je prati u takvim trenucima, sve govori”, priče jedan od njezinih suradnika. Drugi, pak, obzirno dodaje: “Nije joj lako.”

“Danas sam dobro, a sutra - tko zna?”, povjerila se iduće večeri svojoj suradnici u telefonskom razgovoru. Otkako je postala predsjednica Vlade svoje privatne telefonske razgovore vodi ili rano ujutro ili kasno navečer. U četvrtak je srpsko tužiteljstvo odustalo od progona Tihomira Purde, a on je već bio na povratku u Hrvatsku.

Iako su mi HDZ-ovci u neslužbenim razgovorima kazali kako podržavaju šeficu, zanimljivo je da je ovih dana iz stranačkih redova javno brani samo Andrija Hebrang. Tek se nedavno oglasio i Vladimir Šeks. Premijerka Kosor kao da se baš i ne snalazi. Samo šuti.

“Hrabro se drži, ali teško spava”, opravdava je njezina druga kolegica. “Stalno, kao mantru, ponavlja ono što je Ćiro za nju rekao, da se ona ne predaje lako. Ni u jednom trenutku nije ni pomislila da se, primjerice, ne kandidira za predsjednicu HDZ-a na budućim stranačkim izborima. Ni u jednom trenutku nije pomislila da odustane. Sve je uložila u ovo gdje je sad. A mislim da šuti jer su je u stranci stisnuli.”

Iako se početkom tjedna, povjerava mi se premijerkina suradnica, planirala obratiti javnosti na temu prosvjeda, na Predsjedništvu HDZ-a, u ponedjeljak, donesena je drugačija odluka.

“U ponedjeljak je cijelo jutro bila u stranci”, svjedoči suradnica. “Po njezinom držanju moglo se primijetiti da joj se nešto događa u životu. Ali nije se ponašala kao da je drama. Uvijek je ona takva. Trudi se biti jaka. Znam da ju je, daleko više od prosvjeda, zabrinjavao slučaj Tihomira Purde, koji je, nasreću, sada riješen”.

U HDZ-u su u ponedjeljak, čini se, s prosvjednicima odlučili zaigrati na kartu iscrpljivanja. Jer otkako su prosvjedi počeli, Kosor se danima nije obraćala javnosti, a ni u Saboru nije ništa rekla. U petak je, međutim, odlučeno da će saborski zastupnici zasjedati i sljedeći tjedan, iako to nije bilo u planu. Rečeno im je da imaju zaostatke. Jedna zastupnica smatra da si premijerka Kosor namjerno želi ostaviti otvorenu arenu. “Kad odluči nešto reći, najelegantnije joj je to učiniti u Saboru”, zaključuje zastupnica.

Nakratko se premijerka ipak morala osvrnuti na prosvjede, ali učinila je to iznimno šturo. Nakon susreta s potpredsjednicom EK zaduženom za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding, najavila je da će se izbori održati krajem ove ili početkom sljedeće godine. Naljutilo ju je tada, doznajemo, požalila se suradnici, što su je novinari pred Reding pitali hoće li podnijeti ostavku. “Nije joj jasno zašto je to pitaju dok je Reding hvali! Ona je uvjerena da radi dobro za Hrvatsku”, kaže jedna suradnica.

Ovaj tjedan, skoro dvije godine nakon što je Kosor postala premijerka, kao da se sve urotilo protiv nje - branitelji, ‘fejsbuk’ prosvjednici, slučaj Tihomira Purde, nezaposlenost u porastu, a afere iz doba Sanadera još uvijek šokiraju.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:43