BITKA ZA ISTINU

KONČAR PROTIV KLANA CETINSKI ‘Vinka i Mirko pucaju po meni, no time sami sebi pucaju u noge’

Poduzetnik Danko Konč samo za Nedjeljni govori o najnovijoj USKOK-ovoj istrazi protiv njegovih bivših poslovnih partnera

Žao mu je kad gleda kako ih dovode na sud s lisicama na rukama, blijede. Nije im priželjkivao zatvor. Bio je u zatvoru, zna što je to. Tražio je samo da mu vrate njegove novce. Uvjeren je da su ga prevarili za desestke milijuna eura.

Razočaran je jer vjeruje da su to radili od prvog zajedničkog posla. Isprva im je vjerovao, ali polako je postajao sumnjičav. Kad su dokazi postali preočiti, suočio ih sa saznanjima.

Ali Vinka Cetinski nije željela popustiti.

- Vinka, ajmo se dogovorit - pristupio joj je, doznajemo, poduzetnik Danko Končar još 2010. godine.

Ponudio joj je, otkriva nam izvor, izlaz iz situacije:

- Vrati novce, zadrži to što si potrošila i zaboravimo sve.

Uloženi milijuni

Ali Vinka Cetinski, Končarova poslovna partnerica preko koje je ulagao milijune eura u Hrvatsku, negirala je sve njegove sumnje.

- Ne, ne, ne, nisam - odgovarala mu je, prepričava nam sugovornik.

Isto govori i danas.

- Nikad nikome nisam uplatila ni lipu uime tvrtke gospodina Končara... - izjavila je u veljači ove godine u intervjuu u Večernjem listu.

Bračni par Cetinski ovih je dana opet završio iza rešetaka.

Ali ubrzo su pušteni da se brane sa slobode.

Vinka Cetinski poslala je priopćenje, nakon što su pušteni da se brane sa slobode, u kojemu kaže da o optužbama dovoljno govori činjenica da im nije određen istražni zatvor.

- Činjenica da u uskočkom predmetu nije određen istražni zatvor za sve suokrivljenike, pa tako ni za mene, a koji nisu priznali kazneno djelo, govori samo za sebe o optužbi - navela je Cetinski.

Krivotvorene oporuke

Ali protiv supružnika već su podignute dvije optužnice, tako da je ovaj slučaj samo nastavak cijele afere.

Istraga je protiv supružnika pokrenuta još 2011. godine, a kasnije je proširena i na sina Matttea te njihove suradnike, a sve povodom prijave poduzetnika Danka Končara.

Prijavio ih je ga supružnici prevarili kupujući za njega nekretnine te mu prikazujući da su ih platili osjetno više od tržišne vrijednosti. Na taj nain, stoji u dvjema optužnicama proizašlim iz ove istrage, Cetinski su oštetili Končara za oko sto milijuna kuna.

Ovaj put USKOK supružnike Cetinski tereti da su s dvoje riječkih poreznika, pomoću nevjerodostojne i krivotvorene dokumentacije: oporuka, darovnica i potvrda, pokušali iznos od najmanje 24 milijuna kuna te vlasništvo nad nekretninama, prikazati kao zakonito stečene.

Mjeseci praćenja

Insprektore Porezne uprave Rijeka tereti se da su nadzirali imovinu Cetinskih te da su u dogovoru s njima počinili kazneno djelo.

Poreznici su od kolovoza 2011. do srpnja 2013. godine bez osnova prihvatili izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda koje su im predali Cetinski.

U USKOK-ovoj prijavi navodi se da je namjera bila da porezni nadzor prikaže da nema nesrazmjera između vrijednosti imovine Cetinskih te dokazane visine prihoda.

Istražitelji su ih mjesecima pratili i prisluškivali im telefone, a obrađivali su ih i ranije u aferi Končar.

Poduzetnik Končar kaže nam da je ostao iznenađen kad je čuo što su pokušali.

Nije znao, kaže, za to porezno rješenje.

- I opet oni pucaju po meni, a time pucaju sami sebi u noge - prokomentirao je Končar najnovije uhićenje njegovih bivših poslovnih partnera.

Lakomi od početka

S njima je otpočeo suradnju još u ljeto 2007. godine, i to na kupovini oko stotinu nekretnina u Istri.

Sumnjičav je, doznajemo iz izvora bliskog Končaru, postao još 2008. godine.

- Ispričao mi je da je sreo jednog poznanika koji je nekoliko dana ranije naletio na sina Cetinski koji mu je u razgovoru rekao nešto u stilu: “..pa znaš mi ti živimo na račun Končara..” - otkriva nam izvor detalj koji je kod poduzetnika Končara izazvao prve sumnje.

Poduzetnik je i danas, doznajemo, ogorčen jer je istragom utvrđeno, kako kaže, da su ga od prvog posla potkradali.

- Razočaralo ga je jer se nisu polakomili kasnije kroz neko vrijeme, nego su to radili od samog početka - kaže nam izvor.

Kad se potpuno uvjerio da ga potkradaju podigao je protiv njih kaznene prijave, a trogodišnja istraga rezultirala je s dvije optužnice te najnovijom istragom.

Končar, doznajemo, nije želio da supružnici ovako završe. Jedan njegov suradnik kaže nam da mu se čini da Cetinski sada griješe zbog panike.

- Nisu dorasli cijeloj ovoj situaciji, a ni samom poslu - komentira Končarov suradnik.

Mirko Cetinski priveden je prvi, a njegova supruga Vinka pola sata kasnije. Ona prilikom uhićenja nije ništa komentirala, a Mirko Cetinski je rekao:

- Sedamnaesti put mi pripisuju jednu te istu optužbu. Nema ničega u svemu tome, ovo je cirkus Hrvatska. Edi Putigna (pulski državni odvjetnik, op.a.) pokušava sebi napraviti popularnost na imenu Cetinski, a sad su umiješali i poreznike. Mi smo posao napravili apsolutno pošteno, a ovime pokazuju da nas žele pokopati.

Na Facebook profilu oglasio se i sin Mirka i Vinke, pjevač Tony Cetinski:

“Nakon više od tri godine svakodnevnog i mukotrpnog istraživanja nemaju nikakvih dokaza pa sada očajnicki ponovo sumnjaju. Bit je da treba opravdati sav utrošen državni novac za potrebe istraga, a nema se dokaza. Ovo što se događa samo pokazuje da su moji roditelji u istrazi uspješno dokazali porijeklo imovine koja je stečna i argumentirana kroz godine uspješnog rada. S tim se onima u istrazi, naravno, teško pomiriti, pa se sada vještačenje na ovaj način misli poništiti. Nažalost, živimo u korumpiranom društvu u kojem vladaju pirane i unaprijed se osuđuju ljudi bez ikakvih dokaza. To sve samo govori koliki je utjecaj Končara i njegovog odvjetnikog tima u ovoj istrazi i to me neopisivo i beskrajno plaši. Žele mijenjati činjenice svojim novcem i utjecajem, a u međuvremenu uništavaju zdravlje i reputaciju mojih roditelja i kompletne obitelji, od čega se nikada nece oporaviti. Ne mrzim ni Končara, Nobila, a ni Carića, kao što ih se nimalo ne bojim, kao ni ostale guzoljubce udbaškog bloka. Čistog obraza mogu reći : "Svakome po zasluzi". Ostaje mi da se molim i vjerujem u istinu i pravednost sudstva. Hmmmm, možda sam naivan, ali vjerujem.

Deseci milijuna

Iznenadio je taj napad, doznajemo, i samog Konačara, pa i odvjetnika Antu Nobila. No, ni jedan nije želio javno komentirati takve prozivke.

Porezni nadzor imovine Cetinskih pokrenut je nakon što je 2011. izbila afera u kojoj su supružnici osumnjičeni da su izigrali poduzetnika Končara pri kupovini nekretnina za njega, prevarivši ga za desetke milijuna kuna tako što su mu prikazivali uvećanu vrijednost zemljišta. Iz krugova obrane Cetinskih tvrdilo se da je porezni nadzor dokazao da je imovina supružnika stečena legalno, a sada se, temeljem USKOK-ove istrage taj dokument dovodi u pitanje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:45