DRAGO PRGOMET

KARAMARKOV NEŽELJENI ZAMJENIK Kako sam preciznim rezom na vratu spasio život SDP-ovom ministru

Prva velika intimna ispovijest Karamarkova neželjenog zamjenika koji je kao kirurg preciznim rezom na vratu spasio SDP-ova ministra policije Ranka Ostojića
 Boris Kovačev/CROPIX

Spasio je život ministru policije Ranku Ostojiću. Od premijera Zorana Milanovića u otvorenom pismu zatražio je ostavku i raspisivanje prijevremenih izbora. Uzbunu u HDZ-u izazvao je kad se na svom blogu raspisao o preferencijalnom glasovanju. A šefa stranke Tomislava Karamarka dodatno je razljutio pismom koje mu je napisao zatraživši da konačno razgovaraju i razjasne dvogodišnje nesporazume i sukobe...

Ostojićeva zahvala

Drago Prgomet, ugledni zagrebački kirurg i Karamarkov zamjenik, proteklog je tjedna za medije bio “tražena roba”. Pogotovo što se u HDZ-u već počelo nagađati kako zbog posljednjeg istupa neće opstati u stranci. No, Prgomet ne vjeruje u takav rasplet i isključenje.

- Ne postoji moja odgovornost - kategoričan je dok razgovaramo o njegovim posljednjim potezima. Sastali smo se u petak u zagrebačkoj Gradskoj kavani nakon što je po drugi put prekinuo godišnji odmor. Prvi je put to učinio zbog Ostojićeve operacije, a drugi put zbog sjednice Predsjedništva stranke.

- Jeste li sigurni - pitam ga. - Vaši ne opraštaju lako, a i sam ministar Ostojić se prije nekoliko dana, kad vam je uputio javnu zahvalu što ste ga spasili, našalio kako se nada da to neće štetiti vašoj političkoj karijeri.

- Siguran sam. Ministrova zahvala štetit će mi onoliko koliko će i njemu odmoći moje pismo za ostavkom premijera i raspisivanjem prijevremenih izbora - šali se i Prgomet. Cijenim zahvalu gospodina Ostojića - kaže Prgomet i dodaje kako je njegova zahvala pomalo pretjerana.

Na grobu Franje Tuđmana

- To je prije svega bio timski rad. Da nije bilo kolega koji su radili u dijagnostici, postoperativnom dijelu i nadzoru, to što sam ja obavio operaciju ne bi samo po sebi imalo efekta. Nisam učinio ništa posebno, samo ono što bih učinio svakome i uvijek. Jednostavno rečeno, to je moj posao za koji primam plaću - kaže Prgomet. Dok priča, ostavlja dojam kako mu je pomalo i neugodno zbog svih tih pohvala. Kolege i oni koji ga bolje poznaju reći će kako to nije neobično za njega. Kažu da je skroman i samozatajan, ali da zna biti jako uporan i da ne odustaje lako od onoga što naumi. Sam Prgomet za sebe će reći kako je “prava kombinacija dalmatinskog krša i posavske ravnice”.

No, od godišnjeg odmora na koji je s obitelji krenuo ovog ljeta, lako je odustao kad je ministar Ostojić završio na Rebru. Nije mu, kaže, to bilo prvi put da mijenja planove.

- To je dio posla, nisam u tome izuzetak. Ovo je dobilo širu medijsku dimenziju jer se radilo o potpredsjedniku Vlade. Žao mi je što se ne piše i o drugim kolegama. Postoji niz liječnika koji su cijeli život uložili u medicinu, napravili fantastične stvari, a o njima se ne piše - kaže.

U trenutku kad su ga pozvali Prgomet nije znao tko će biti njegov pacijent. Rečeno mu je tek da se radi o poznatoj osobi i da bi bilo dobro da dođe pogledati. Kad je došao na Rebro, vidio je da je riječ o ministru policije. Nije, kaže, zbog toga osjetio tremu niti su mu se zatresle ruke.

Nakon stranačke sjednice prije nekoliko dana...

Osjećaj odgovornosti

- Naravno da postoji osjećaj odgovornosti koji je jače izražen kad imate osobu koja je poznata i kad su u vas uperene mnoge oči. No, nije bilo posebnog psihičkog opterećenja zato što je to bio Ostojić. U struci sam već 25 godina i za to vrijeme steknete rutinu. Gledate to kao na slučaj koji treba riješiti, kako god to možda nekome grubo zvuči. Ali, nemojte misliti da o tome mi liječnici ne razmišljamo. Odemo doma, razmišljamo o pacijentima, budimo se zbog njih i pitamo jesmo li mogli još nešto napraviti i je li se dogodila kakva komplikacija. Nismo bezosjećajni strojevi koji operiraju kao na traci. Moram priznati da mi je veći stres kad operiram djecu, a, na žalost, takvih sam slučajeva imao dosta u posljednje vrijeme. Nije stres toliko velik za vrijeme operacije, koliko prije i poslije operacije, pa susreti s roditeljima... Ne možete pobjeći od toga. Onaj tko kaže da mu je to svejedno ne govori istinu - kaže Prgomet. Zbog liječničke tajne o Ostojićevoj operaciji nije mogao reći više od onog što je objavljeno i što je ministar ispričao.

- Mediji su vrlo korektno izvještavali o procesu liječenja. Operacija nije bila posebno komplicirana i vjerujem da bi je i drugi kolege obavili jednako kvalitetno kao i ja. Kao što sam uvjeren da bi bilo koji liječnik, da ja trebam zahvat, bez obzira na političko opredjeljenje, to učinio profesionalno - ističe.

S Ostojićem nakon operacije nije kontaktirao. Nakon što je ministar napustio bolnicu, rana bila sanirana te je određen budući tretman, njegov nadzor, kaže, više nije potreban.

I dok je ministra spašavao, prema prvom čovjeku Vlade, Zoranu Milanoviću, Prgomet je nedavno bio prilično oštar.

- Napisao sam mu otvoreno pismo i zatražio njegovu ostavku jer to doista u ovom trenutku vidim kao dobro rješenje za stanje u državi. I spašavanje i njega i nas. Način na koji je pismo napisano malo odudara od političke prakse u Hrvatskoj. Ali to je moj stil pisanja, i apsolutno je to moj najčitaniji blog do sada, s najviše komentara - kaže ovaj HDZ-ovac.

Ipak, je li pretjerao uspoređujući premijera s likom iz filma “Maratonci trče počasni krug“.

- Ne vidim ništa uvredljivo u tome. Uvijek ću priznati nekome kad čini dobro, ali ću i vrlo otvoreno reći kad mislim da je nešto loše. U ove dvije godine mog političkog djelovanja imao sam niz istupa i komentara. Inspiraciju da napišem pismo Milanoviću dobio sam kad sam ga vidio na slici tijekom ljeta kako trči u sportskoj odjeći. Sjetio sam se tada tog filma u kojem je jedan od likova, najmlađi član obitelji, uvjeren kako ga nitko ne razumije, nitko ne voli i da ga svi podcjenjuju. Ne voli ni posao koji radi i odlučuje preuzeti stvari u svoje ruke te se na kraju sve raspadne.

Uopće ne komuniciraju

Tako da me asocirao na taj lik, a siguran sam da su film mnogi gledali - ističe Prgomet, koji je vrlo aktivan na blogu. Zapravo je jedini iz vrha stranke koji ga koristi. Često tamo analizira aktualne probleme, od onih zašto Vlada ne odobri korištenje starijih školskih udžbenika pa do iznošenja poraznih podataka vezanih za demografsku budućnost Hrvatske.

- Gospodarska obnova i demografska obnova su najvažnija pitanja današnje Hrvatske. Sve ostalo je manje važno - kaže Prgomet. Tako se u njegovu blogu o demografskom osipanju Hrvatske mogu naći i podaci kako bi do 2050. u Hrvatskoj moglo biti samo 3 milijuna i 100 tisuća stanovnika te da je u posljednje tri godine državu napustilo oko 65 tisuća ljudi. Samo u siječnju ove godine otišlo je 77 liječnika, po čijem jednom odlasku Hrvatska gubi 1,5 milijuna kuna. No, Prgomet na blogu otvara i teme o kojima njegova stranka šuti ili nerado govori. A upravo zbog takvih tekstova, poput onoga o preferencijalnom glasovanju, koje je podržao, a o kojemu se HDZ nije želio izjasniti sve do prije nekoliko dana, ovaj liječnik često je na meti vodstva stranke kojemu po funkciji i sam pripada. No, koliko god je Prgomet razgovorljiv kad je riječ o njegovu pisanju ili kritiziranju političkih protivnika, o odnosima u HDZ-u nije želio previše govoriti. Pa čak ni o tome je li zbog posljednjih istupa, a posebno zbog pisma upućenog Karamarku, dobio još jednu “porciju“ kritika.

- Vidio sam se s predsjednikom jučer na sjednici, ali ne bih govorio o untarstranačkim odnosima, a ni to pismo nije bilo javno, ali je nažalost procurilo u javnost - kaže.

No, pismo je potvrdilo samo ono o čemu se u HDZ-ovim kuloarima priča već više od dvije godine - da predsjednik i njegov zamjenik, osim u službenim prigodama, gotovo uopće ne komuniciraju. Tako je otkako su preuzeli stranku. Karamarko od početka nije mogao prihvatiti činjenicu da mu na unutarstranačkim izborima zamjenik nije izabran s njegove, nego s liste Milana Kujundžića koji mu je bio glavni protukandidat u utrci i koji je izgubio sa samo stotinjak glasova razlike. I to se nije promijenilo do danas. U protekle dvije godine Prgometa se tako pokušavalo što više isključiti iz važnih stranačkih događanja. U stranci nije tajna da mu se uskraćuju i informacije o odlukama koje se donose, da se s njim razgovara samo kad je nužno, da se pomno prati svaki njegov istup, a nerijetko ga se optužuje da je upravo on novinarima “anonimni izvor”...

Dodatni minus Prgomet je zaradio kad je Karamarka u jednom intervjuu podsjetio na njegovo obećanje koje je dao u izbornoj noći - da će nakon godinu dana ponovno organizirati izbore u stranci po načelu jedan član - jedan glas. Iako su o tome pisali i mediji, šefu HDZ-a sigurno nije bilo drago čuti da ga zamjenik upozorava na prekršeno obećanje. Iako u stranci stalno hoda po tankom ledu, Prgomet tu nije stao. Jedini se, s Davorom Stierom, na sjednici Predsjedništva usprotivio izbacivanju bivše premijerke Jadranke Kosor iz HDZ-a.

Na sastanku s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom 2012. godine

Nije bio popustljiv ni kad je izbila afera da je Milijan Brkić, glavni tajnik stranke, plagirao svoj diplomski rad. U to vrijeme Prgomet je dao intervju u kojem je ustvrdio da bi on, kad bi mu se takvo što dogodilo, ne samo dao ostavku, nego i otišao iz HDZ-a. Ne treba posebno isticati kako su nakon svakog od ovih istupa Prgometa redovito “ribali“ na sjednicama Predsjedništava. Javno ga je zbog toga u medijima optužila i europarlamentarka Dubravka Šuica nazivajući ga “SDP-ovim zecom iz šešira“.

...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:07