NEDJELJNI OTKRIVA

Kako je krala Fimi-Media: TAJNI DOSJE koji su pokušali sakriti od vas: NEVJEROJATNA ISTINA o izvučenim stotinama milijuna kuna

Direktori javnih poduzeća prvi put otkrivaju kako ih je Mladen Barišić tjerao na sastanke s Nevenkom Jurak, te da su morali plaćati brojne fiktivne usluge: 100.000 kuna mjesečno za savjetovanje iako ih nitko nije savjetovao, 60.000 kuna za organiziranje cateringa, ali bez troškova hrane... Ovo je nevjerojatna priča o izvučenim stotinama milijuna kuna.

Za 110. godišnjicu proslave elektroprivrede u Hrvatskoj i javnog poduzeća HEP 27. rujna 2005. u zagrebački hotel Westin naručeno je Croattera torti u vrijednosti od 51.750 kuna, 15 haljina za hostese stajalo je 8400 kuna, a samo za njihovo šminkanje plaćeno je 5200 kuna. HEP je 3. srpnja 2006. od Fimi-Medije naručio fotografiranje članova Uprave i izradu fotografija za godišnje izvješće, što je plaćeno 17.800 kuna. Za idejno rješenje naslovnice i bloka 17. srpnja 2006. odlučeno je da će HEP Fimi-Mediju nagraditi sa 20.000 kuna. Ukupno je za izradu godišnjeg izvješća za 2005. HEP platio Fimi-Mediji 110.230 kuna.

To je jedna od stavki sa 65. stranice financijskog knjigovodstvenog vještačenja o poslovanju javnih poduzeća s Fimi-Medijom. Kako se izvlačio novac javnih poduzeća poput HEP-a, Hrvatskih šuma, MUP-a, Hrvatske pošte, Croatia osiguranja, Ine, Fonda za zaštitu okoliša, Hrvatskih autocesta i cesta, Autoceste Rijeka-Zagreb, Crosca, Hrvatske lutrije, Narodnih novina, Fine i Ministarstva mora opisano je na 709 stranica vještačenja i još nekoliko stotina stranica tablica.

Dvoje vještaka napravilo je nalaz koji ima više od tisuću stranica i sastavni je dio od 60-ak tisuća stranica sudskog spisa. Prema nalazu vještaka, samo su Hrvatske šume preplatile usluge Fimi-Medije u 2006. i 2007. za 1,061.296,5 kuna. Dobavljač Fimi-Medije bila je i tvrtka Lotus-trgovina d.o.o. sina bivšega glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, koji je u to vrijeme dosta poslovao s državnim tvrtkama. No, njegova tvrtka nije bila jedini dobavljač Fimi-Medije za Hrvatske šume. To je javno poduzeće zakupilo 200 komada Darvelovih pljoski, 100 trodijelnih manikir-setova, po 200 Darvelovih muških i ženskih flisica i štošta drugo što im je isporučila tvrtka Ani-Lon Anite Lončar-Papeš, suradnice Nevenke Jurak. Kalendari, rokovnici i štošta drugo isporučivano je Fimi-Mediji koja je to prefakturirala javnim tvrtkama. Jedan od klijenata Fimi-Medije bila je i Hrvatska poštanska banka. Josip Protega, direktor HPB-a koji je optužen u aferi “Bankomat” čija optužnica trenutačno čeka popravni, bit će jedan od pokajnika u aferi Fimi-Media. On je 17. rujna opširno govorio o tome zašto je HPB angažirao Fimi-Mediju.

- Dok sam ja bio predsjednik Uprave, Hrvatska poštanska banka angažirala je Fimi-Mediju i ostvarila poslovnu suradnju u iznosu od šest do sedam milijuna kuna. Do te suradnje ne bi došlo da to nije direktno tražio Mladen Barišić. Fimi-Media je te 2006., pa i 2007. godine bila nepoznata, mala agencija, a Hrvatska poštanska banka imala je poslovnu suradnju s velikim i renomiranim agencijama s kojima smo bili zadovoljni. Međutim, nakon što je Mladen Barišić tražio da u te poslove uključimo Nevenku Jurak, to sam ja kao predsjednik Uprave i osigurao - rekao je u uvodu istražiteljima Protega. Bivši čelni čovjek HPB-a odnio je sa sobom dokumentaciju o tom poslovanju koju je i skenirao. Slutio je da će ga netko kad-tad o tome pitati. Protega je potom istražiteljima objasnio kako je sve dalje išlo svojim tijekom.

- Neko vrijeme nakon što me Barišić pitao za angažiranje Fimi-Medije nazvala me Nevenka Jurak i najavila se na sastanak. Primio sam je. Uskoro smo održali i drugi sastanak na kojemu su bili zaposlenici iz marketinga te sam je upoznao s njima jer su oni preuzeli daljnju komunikaciju s njom. Ona je dala ponudu koju su stručne službe HPB-a ocijenile jako nepovoljnom i preskupom kad su je usporedile s drugim ponudama. Odbili smo poslovnu suradnju s Fimi-Medijom jer je njezina ponuda bila nepovoljna i višestruko skuplja od ostalih marketinških agencija s kojima je HPB surađivao. Nakon toga ponovno me nazvao Mladen Barišić te pitao što se dogodilo i zašto smo odbili poslovnu suradnju s Nevenkom Jurak. Ja sam mu objasnio da njezina ponuda jednostavno nije bila prihvatljiva i da smo imali puno bolje ponude. On mi je rekao da vidim ima li prostora za angažiranje Fimi-Medije na drugim marketinškim poslovima. Ponovno sam primio Nevenku Jurak na sastanak i ona je donijela ponudu za promotivni materijal, pa smo odabrali nešto što nam je bilo prihvatljivo. Preko Fimi-Medije smo kupovali božićne poklone za 2006. godinu - objasnio je Protega poslovni odnos HPB-a i Fimi-Medije. Protega je tvrdio kako je sve to učinio jer je bio svjestan Barišićeve političke moći.

Nisam se želio izlagati nesuglasicama s njim, čuo sam da on zna biti veoma nezgodan i neugodan, a činjenica je da je tada bio politički vrlo moćan i nije bila tajna da je bio blizak tadašnjem premijeru Sanaderu - kazao je Protega.

Nevenka Jurak bila je posebno nezadovoljna odnosom s Franjom Sinkovićem iz marketinga HPB-a.

- Franjo Sinković nije izlazio ususret njezinim traženjima i nije više želio angažirati Fimi-Mediju. Ja sam ga podržavao, ali u konačnici je uvijek nakon toga mene zvao Mladen Barišić. U jednom je trenutku došlo do svađe između Sinkovića i Nevenke Jurak. Rekao mi je da Nevenka Jurak prijeti u smislu da ćemo mi vidjeti. To je kulminiralo tako što me zvao Mladen Barišić i zahtijevao da smijenim Franju Sinkovića. Napao me što taj Franjo Sinković radi, da sigurno radi s medijima i ima neke svoje interese. Zahtijevao je da smijenim Franju Sinkovića, a ja sam to odbio - pričao je prilično opširno bivši predsjednik Uprave HPB-a o odnosima s Barišićem i Nevenkom Jurak te problemima na koje je nailazio u tvrtki.

Sve se poslije smirilo, pojasnio je Protega, jer su angažirali Fimi-Mediju. Plaćali su joj i 100.000 kuna mjesečno paušal za savjetovanje za tržišno komuniciranje i nastupe u medijima, iako ih ništa nije savjetovala, niti je za to bilo potrebe.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:12