BRAUNAU AM INN

Jutarnji u njemačkom selu nacista: Ne volimo Židove, strance, a ni vas novinare

 CROPIX

ZAGREB - Ovdje, u ovim krajevima, čak je i vjetar nekako diskretan. Ne primjećuje ga se u golim krošnjama javora i cera, nema žita koje bi povijao, ne čuje se ni njegov huk.

Ali zato probija do kostiju, grize i stišće, ne popušta. Oštar smrad stajskog gnojiva zarezuje nosnice i prati čovjeka u stopu, svinje ostaju s vama još danima nakon odlaska. Nema na vidiku ni čovjeka ni psa, ptice šute. Na račvanju neasfaltirane ceste nakrivljen stoji drveni putokaz. Pokazuje gdje se nalaze i koliko su udaljeni Berlin, Narvik, Beč i Pariz, ali i ono najupadljivije - Braunau am Inn.

Ovdje, u srcu njemačke savezne države Pomeranije, na sjevernom obodu kontinentalne Europe, putokaz s 855 kilometara udaljenim rodnim mjestom Adolfa Hitlera kao toponimom neće nikome pomoći da dospije kamo je naumio otići. Nije mu to, uostalom, ni svrha; ovdje je da svima nepogrešivo objasni gdje se upravo nalaze.

Naci selo.

Jamel, ustvari, nije čak ni selo, nego prije zaselak. Četrdesetak duša živi raštrkano u desetak kuća, točno 121 kilometar istočno od Hamburga, dovoljno istočno da do prije 20 godina budu dio DDR-a.

Povremeno postanu medijske zvijezde, uglavnom kada povod za to da središnji lik jamelske drame, “Hitler iz njihova sokaka” Sven Krüger. Taj 36-godišnji vlasnik tvrtke za demoliranje - čiji je zastrašujući logotip muškarac što macolom razbija Davidovu zvijezdu - “proslavio se” već početkom 90-ih godina kad je sa svojim istomišljenicima u Jamelu organizirao proslavu Hitlerova rođendana.

Potom su toliko terorizirali jednu obitelj da su jadni ljudi u panici pobjegli iz sela, nakon čega im je kuća nestala u plamenu. Krüger je 2003. u obližnjoj šumi priredio vojne vježbe za neonaciste iz cijele Njemačke, zbog čega je bio deset mjeseci u zatvoru. Slijedili su fizički napad na skupinu tinejdžera, prijetnje i napadi na “ausländere”, krađe, provale.

(...)

Cijelu reportažu pročitajte u Magazinu, subotnjem prilogu Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:40