ZLOČESTI DEČKO BBC-a

JEREMY CLARKSON Nakon svih skandala, na kraju će dobiti otkaz zbog - bifteka!

 AFP PHOTO / ANA POENARIU / AFP PHOTO / ANA POENARIU

Jeremy Clarkson, suvoditelj “Top Geara” i jedna od najvećih legendi britanske televizije, tijekom karijere je imao sijaset skandala koji ga nisu koštali posla, ali bi sada mogao dobiti otkaz na BBC-ju zbog jednog bifteka.

Naime, u srijedu, nakon cjelodnevnog snimanja emisije nedaleko od Hawesa na sjeveru Engleske, Clarkson i ekipa vratili su se u hotel Simonstone Hall oko 10 sati navečer. Voditelj je htio biftek s krumpirima, divljim gljivama, prepečenim cherry rajčicama i umakom od papra, da bi ga jedan od producenata “Top Geara”, 36-godišnji Oisin Tymon, obavijestio da je kuhinja zatvorena i da može dobiti samo hladnu platu narezaka i sireva.

Clarkson je, kažu svjedoci, poludio. Blago rečeno. Izderao se na Tymona, a navodno ga je i udario, iako se iskazi svjedoka u tom detalju ne slažu.

- Osoblje je znalo da će BBC-jeva ekipa doći kasno pa su organizirali plate mesa i sireva. Kuhar je već bio otišao kući. Clarksonu se to nije svidjelo. Htio je da bude po njegovom. Okrivio je producenta. Clarkson ga nije udario, ali je iskoristio svaku moguću psovku koju možete zamisliti. Morali su ga držati - rekao je jedan od pristunih.

Drugi svjedok, pak, tvrdi da je Clarkson pio obilne količine rosea, a prije toga je pio i u pubu te je odbijao sjesti u helikopter koji ih je trebao odvesti do hotela u 20 sati.

Više svađa nego tučnjava

- To je bila više svađa. Producent je samo stajao, bio je tih i pokunjen. Njega je okrivio što nije organizirao topli obrok. Direktor hotela na kraju je kuhao za voditelje ‘Top Geara’ - ispričao je očevidac.

Clarkson je naposljetku dobio svoj biftek, koji inače košta 21,98 funti (oko 235 kuna), i odnio ga u svoju sobu. Spomenuti direktor, Robert Scott, za engleske je medije ustao u Clarksonovu obranu. Za Sun je rekao da je cijeli tim bio “divan”, da su zakupili svih 18 soba i platili ukupno 5760 funti.

- Proveli su ovdje cijeli tjedan i bili su apsolutno fantastični. Išli su na prijevoj Buttertubs, što je Clarksonova omiljena cesta u zemlji. Hammond, May (druga dvojica suvoditelja ‘Top Geara’, op. a.) i Clarkson bili su smješteni u luksuznijim sobama, a ostatak ekipe u onima koje su mi bile preostale - kazao je Scott.

Sukob isprva nije prijavljen nikome i 15-eročlana ekipa te voditelji Clarkson, James May i Richard Hammond nastavili su sa snimanjem već sljedeći dan. Voditelj je naposljetku priznao da je bilo “koškanja i naguravanja”, ali je odlučno negirao da je udario Tymona. Bez obzira na to, suspendiran je, a vodstvo BBC-ja odlučilo je da neće emitirati tri epizode “Top Geara” koje su preostale u tekućoj sezoni dok se cijela priča ne razriješi. U trenutku pisanja ovog teksta nije poznato što će biti, ali vrlo je lako moguće da Clarkson napusti BBC čak i ako ga se proglasi nedužnim i ne dodijeli mu se otkaz, a britanska nacionalna televizija zasigurno će zbog stopiranja emitiranja morati platiti milijunske penale drugim svjetskim televizijama kojima sindicira popularnu automobilsku emisiju.

Kako se pokušava pronaći rješenje za ovaj problem, Lord Hall, generalni direktor BBC-ja, otkrio je da će osobno nadgledati istragu i odluku o tome što će biti učinjeno s Clarksonom “temeljiti na činjenicama”.

- Veliki sam obožavatelj Jeremyja Clarksona, ali ovo što se navodno dogodilo je vrlo ozbiljno - izjavio je Hall.

Koliko je ova priča uzela maha, dokazuje činjenica da se o njoj oglasio i britanski premijer David Cameron, inače Clarksonov prijatelj.

- Zbog toga što je on iznimno talentiran čovjek i zabavlja toliko ljudi, uključujući i moju djecu čija bi se srca slomila kada bi ‘Top Gear’ bio skinut s programa, nadam se da će se ova stvar razriješiti - poručio je Cameron.

U njegovu je obranu stala i publika pa je tako na stranici Change.org 10. ožujka pokrenuta peticija podrške koju je u samo dva dana potpisalo 750 tisuća ljudi, što je, prema tvrdnjama administratora stranice, najbrže rastuća peticija u njezinoj povijesti.

Nategnuti odnosi sa šefovima

Sam Jeremy Clarkson, svojstven sebi, sve je okrenuo na šalu. Novinarima koji su ga uhvatili ispred njegova luksuznog doma u londonskom Kensingtonu dok je išao na utakmicu Lige prvaka između Chelseaja i Paris Saint Germaina rekao je da “ide skoknuti do zavoda za zapošljavanje”.

Mnogi su uvjereni da će Clarkson naposljetku napustiti BBC, umjesto da -ponovno - pokuša popraviti situaciju, posebice stoga što mu sljedeći mjesec istječe ugovor. Iako “Top Gear” BBC-ju donosi oko 50 milijuna funti profita godišnje, Clarksonovi odnosi sa šefovima već su dugo nategnuti. Posebice se to odnosi na Dannyja Cohena, direktora televizijskog programa, s kojim je voditelj bio na ratnoj nozi i prije ovog posljednjeg skandala.

Jedan visokopozicionirani menadžer navodno je rekao: - Svi su uvjereni da će sada otići. Clarkson je mnogima na crnoj listi i postoji puno ljudi koji bi bili oduševljeni da mu vide leđa.

To, dakako, neće značiti kraj karijere popularnog voditelja. Već godinama ga snubi moćni Murdochov Sky koji ima dovoljno novca da lansira emisiju koja bi mogla konkurirati “Top Gearu”, a Clarksonovi prijatelji navodno ga nagovaraju da prihvati tu ponudu. I druge televizije, poput ITV-ja i Channela 4, pokušale su BBC-ju preoteti 54-godišnju zvijezdu te bi mu zasigurno platile više nego što dobiva na nacionalnoj televiziji.

Voditelj je, navodno, već angažirao odvjetnike prije bilo kakvog sastanka s vodstvom BBC-ja. Na tom sastanku zasigurno bi bili Lord Hall i Danny Cohen, čovjek koji ga se pokušava riješiti već godinama i, čini se, za sebe želi titulu osobe koja je dala košaricu Jeremyju Clarksonu. Naime, kontroverzni voditelj je trn u oku mnogima jer se “Top Gear” smatra prebjelačkom, prešovinističkom i prebritanskom emisjiom, a njezin najistaknutiji voditelj često je - ne bez razloga - etiketiran kao rasist, seksist, homofob i ksenofob.

Cohen nikada nije skrivao svoj prijezir prema Clarksonu i nije časio ni trenutka da ga suspendira kad je najnoviji skandal izašao na vidjelo. Sada se čeka istraga, a stvari stoje tako da napadnuti producent Tymon nije uputio službenu pritužbu, Clarkson negira da ga je udario i priznaje da je bilo “kontakta”, za što se nadugo i naširoko ispričao. Tymon je dugogodišnji i cijenjeni član tima “Top Geara” i, koliko je poznato, nikad nije imao nikakve sukobe sa zvijezdom emisije. Clarkson je, međutim, već bio na “posljednjem upozorenju” nakon niza gafova. Cohen ga je bio natjerao na javnu ispriku nakon što je u emisiji upotrijebio pogrdnu riječ za crnce (onu koja počinje s “n”) u dječjoj brojalici Eeny Meeny Miny Moe, iako je zapravo spornu riječ izrekao prigušeno. Štoviše, sam je Clarkson zatražio da sporni isječak ne bude emitiran. No, netko s BBC-ja je isječak dostavio Daily Mirroru.

Unatoč svemu, Clarkson je opsesivno vjeran BBC-ju. Kada su ostali voditelji “Top Geara” prije 15 godina otišli na Channel 5, on je ostao. Zajedno sa školskim prijateljem i producentom Andyjem Wilmanom rearanžirao je format emisije i pretvorio je u globalni fenomen. Oni koji ga poznaju, kažu da je iznimno lojalan timu “Top Geara” s kojim putuje diljem svijeta. Upravo je to, navodno, bio razlog zbog kojega je pristao na Cohenov zahtjev da se ispriča zbog riječi na “n” - kako bi ekipa ostala na okupu i nastavila zarađivati plaće.

Jaje od milijun funti

Iako se tijekom godina obogatio, Clarkson bi zasigurno stekao i veći imetak da je prešao na neku od privatnih televizija. Bez obzira na to, 54-godišnji prezenter danas je težak 30-ak milijuna funti. Imao je udio od zarade “Top Geara”, koji je navodno 2012. prodao BBC-ju za 13 milijuna funti. Godišnje na ime plaće prezentera dobiva 1,5 milijuna. Izdao je i nekoliko DVD-a i knjiga, piše novinske kolumne i održava showove diljem svijeta - nedavno je “Top Gear” održao jedan takav u zagrebačkoj Areni. Upravo ovaj mjesec BBC mu je navodno bio ponudio 12 milijuna funti da ostane u “Top Gearu” do 2018. godine.

Clarkson je poznat i kao ljubitelj finih stvari. Ima dva milijuna funti vrijedno imanje u blizini Chipping Nortona u Oxfordshireu, što mu je glavna rezidencija. Riječ je o golemu imanju na kojemu drži kokoši i u šali se žali da svako njihovo jaje košta milijun funti - zbog elektrificirane ograde postavljene za obranu od lisica. Njegova druga supruga Frances, s kojom ima troje djece i od koje se rastao prošle godine, tamo je držala i konje. Ima i stan u Kensingtonu, još jedan stan u Fitzroviji te 1,5 milijuna funti preuređen svjetionik na Isle of Manu. Bio je jedan od investitora koji su 2008. godine izgubili do 25 posto svoje ušteđevine kada je krahirao osiguravateljski div AIG.

“Učinio sam sve moguće da izvučem svoj novac iz AIG-a što je prije moguće kada su svi problemi izašli na vidjelo, ali to nije bilo moguće”, napisao je tada u novinskoj kolumni.

Često odlazi u svoj lokalni pub gdje se druži sa stalnim gostima poput premijera Davida Camerona, bivšeg basista Blura Alexa Jamesa, televizijske mogulice Elizabeth Murdoch i osnivača tvrtke Carphone Warehouse Davida Rossa.

Naravno, i njegova garaža je puna vrijednih primjeraka automobila: ima Ford GT vrijedan 190.000 funti, Mercedes-Benz SL55 AMG (100.000), Ferrari F355 (80.000), Lamborghini Gallardo Spyder (147.000), Jaguar XJR, Volvo XC90 SUV (40.000), Toyotu Land Cruiser (47.000) i bivši vojni Land Rover Defender. Prije je imao Alfu Romeo GTV6, divi se Alfi Romeo Breri, za koju kaže da je “Cameron Diaz na kotačima”, a svojoj kćeri Emily kupio je prilično skromno vozilo - Ford Fiestu 1,2.

U procesu razvoda

Poznat je kao tehnofob i bio je iznimno ponosan kada je savladao način rada Appleova iPoda, a relativno je sklon porocima: puši Marlboro Lights i obožava vino. Tvrdi da mu je svejedno popije li jednu ili 40 čaša vina. Ne polaže previše na vanjski izgled pa ga je tako magazin GQ opisao kao “vrtlara na odmoru”. Uglavnom nosi traperice i kožne jakne.

- Uglavnom nosim ono što mi je najbliže krevetu i stvarno mi nije važno ako mi čarape nisu u paru. Neki dan sam pogreškom otišao na tulum u rasparenim cipelama. Nije me briga za odjeću, ne znam što se slaže s čim i rezoniram da sve dok mi se ne vide genitalije, dobro sam odjeven - rekao je Jeremy Clarkson.

Ženio se dvaput: s Alexandrom James se vjenčao 1989. i razveo već godinu kasnije, a 1993. je oženio Frances koja mu je postala i menadžerica. Imaju troje djece - Finla, Emily i Katyu, a trenutačno su u procesu razvoda. Frances je predala papire za razvod u travnju prošle godine. Clarkson se u međuvremenu zbližio s plavokosom Phillipom Sage koju je upoznao na snimanju “Top Geara” 2011. godine.

SVI SKANDALA JEREMYJA CLARKSONA

Studeni 2000.

Počinje svoj slavni okršaj s Piersom Morganom, bivšim urednikom Suna, Daily Mirrora, News of the Worlda i voditeljem talk-showa na CNN-u, koji je objavljivao njegove paparazzo fotografije. Taj njihov sukob traje sve do danas.

Srpanj 2008.

BBC-jevi šefovi su ga oprali jer je pio džin-tonik dok je bio za volanom pick-upa.

Studeni 2008.

Referirajući se na serijskog ubojicu Petera Sutcliffea, poznatog kao Yorkshire Ripper, Clarkson se u ‘Top Gearu’ neslano našalio da su svi vozači kamiona ‘ubojice prostitutki’.

Veljača 2009.

Za tadašnjega britanskog premijera Gordona Browna na konferenciji za novinare u Australiji rekao je da je ‘jednooki škotski idiot’.

Listopad 2009.

Izjavio je da je BBC opsesivan oko angažiranja crnih muslimanskih lezbijki kako bi uravnotežio broj bijelih heteroseksualaca u svojim redovima.

Srpanj 2010.

O ometanju u vožnji rekao je: ‘Iskreno, burka ne funkcionira. Bio sam u taksiju na Piccadillyju neki dan kada se žena u punoj burki, koja je prelazila cestu ispred mene, spotaknula i pala naglavačke preko pločnika i što se vidjelo - tanga i halteri’.

Veljača 2011.

Clarkson izaziva diplomatski incident i prisiljen je ispričati se meksičkom veleposlaniku.

Svibanj 2014.

Prisiljen je na ispriku nakon što je naizgled promumljao pogrdnu riječ za crnce dok je pjevao dječju pjesmicu u ‘Top Gearu’.

Srpanj 2014.

Ofcom, britansko televizijsko regulatorno tijelo, poručio je da je prekršio njihove smjernice kada je za Azijce upotrijebio riječ “slope”, pogrdan žargonski izraz za sve osobe iz Azije.

Listopad 2014.

Jedva je izvukao živu glavu u Argentini kada se kroz zemlju vozio u automobilu čije su registarske pločice podsjećale na Falklandski rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:43