ON JE JOŠ UVIJEK GOSPODAR SLAVONIJE

Iza rešetaka zeničkog zatvora, Glavaš i dalje upravlja Slavonijom

 GORAN MEHKEK/CROPIX

ZAGREB - Branimir Glavaš i dalje, baš kao da se ništa nije dogodilo i kao da se, pravomoćno osuđen, ne nalazi u zatvoru druge države, suvereno upravlja Slavonijom. Nedavni braniteljski skup potpore u Vukovaru, formalno organiziran u znak potpore Tihomiru Purdi, imao je snažnu potporu HDSSB-a, a ono što se ondje zbivalo, od zviždanja i ruganja vlasti, ponižavanja nazočnih ministara i poruka koje su upućene, imalo je prepoznatljiv, glavaševski rukopis.

Upravo je skup u Vukovaru pokazao smjer kojim HDSSB namjerava krenuti u izbornu kampanju, kandidirajući se, snažnim oslanjanjem na braniteljsku populaciju, za mogućeg vođu desnice, bar u tom dijelu Hrvatske.

Poziv u redakciju

Glavaš se dobro snašao u Zenici, a njegovi pristaše Osijekom šire glasine kako ga “Muslimani obožavaju i uvažavaju”. Čini se da je u zeničkom zatvoru već uspio izgraditi i poseban status, koji mu u kombinaciji s novcem, imidžom koji ga prati i nevjerojatnim talentom za snalaženje u svakoj situaciji, omogućava redovitu komunikaciju ne samo s čelništvom HDSSB-a, već i s medijima.

Glavaš je tako, prije neki dan, iz zeničkog zatvora nazvao redakciju 24 sata kako bi s uživanjem komentirao nevesele prilike u osječkom HDZ-u, svjestan koliko je važno da medijski preživi, ali i da pokaže tko jedino može odlučiti s kim će HDSSB u koaliciju. “Da na čelo HDZ-a u Osijeku stave svetog Petra za predsjednika, ne dolazi u obzir da HDSSB s njima koalira!”, poručio je Glavaš, otklonivši sve spekulacije da bi njegova stranka, nakon promjena u osječkom HDZ-u, mogla s njima u izbornu koaliciju.

Činjenica da drže jednaku, neprijateljsku distancu i prema HDZ-u i prema SDP-u, što bi nekome moglo izgledati kao loša politička pozicija, HDSSB upravo to kani pretvoriti u veliku prednost. Zato njihova vukovarska kandidatura za vođu tvrde desnice, bar u Slavoniji, nije bez izgleda.

Posao je odlično podijeljen: Dinko Burić, Ivan Drmić i Boro Grubišić, trojica zastupnika HDSSB-a, koristit će svaku priliku za što grlatiji istup u Saboru; osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo zaduženi su za kontrolu svih poluga lokalne vlasti; a odnedavno sve istureniji Miljenko Kolobarić, predsjednik osječke HVIDR-e i član vodstva Glavaševe stranke, mobilizirat će i usmjeravati branitelje. Tim orkestrom, iz Zenice dirigirat će Glavaš, a pažljiv raspored “prvih violina” dâ naslutiti s kakvom će glazbom, u predstojećoj kampanji, nastupiti HDSSB.

Forsiranje Kolobarića

Naglo forsiranje Miljenka Kolobarića - koji je u proteklih petnaestak dana imao dvije važne i zapažene uloge - ponajviše govori o smjeru djelovanja HDSSB-a, kojeg je iz Zenice zacrtao Glavaš. Kolobarić je, prvo, dajući prividnu podršku Vladimiru Šeksu, na tiskovnoj konferenciji isticao njegovu važnu zapovjednu i vojnu ulogu, te zasluženo stečeni generalski čin u obrani Osijeka, upravo u vrijeme kada je potpredsjednik Sabora rukama i nogama bježao od bilo kakve vojne uloge u Domovinskom ratu, pritisnut optužbama Amnesty Internationala.

Bila je to jasna poruka Glavaša svom bivšem prijatelju Šeksu. Potom je u pripremama braniteljskog skupa u Vukovaru, Kolobarić imao jednu od ključnih uloga. Upravo je on dobio zadatak da svako nezadovoljstvo branitelja uvijek usmjeri i iskoristi za potporu Glavašu, spominjući ga kao žrtvu politički montiranog procesa koja nedužna čami u Zenici, lažno optužena za osječke ratne zločine.

Iako se HDSSB želi nametnuti kao moralna vertikala hrvatske političke scene, upravo se ta stranka ponaša po istom modelu za koji optužuje druge. U Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji - kao možda nigdje u Hrvatskoj - u djelo je provedena ona davna, no posve netočna izjava Vladimira Šeksa, kako u Velikoj Britaniji nije moguće biti poštar ni u najzabitijem selu ukoliko niste član vladajuće stranke.

Ono što Šeks, ni uz najbolju volju, nikada nije ostvario, za rukom je pošlo Šišljagiću i njegovoj ekipi: bez iskaznice HDSSB-a apsolutno je nemoguće doći ne samo na iole važnije mjesto, već dobiti ikakav posao gdje o tome odlučuje HDSSB. Pritom, zajedno s članskom iskaznicom, u paketu ide i ulaznica za mjesto pod kišobranom koji štiti od bočnih udara i nerijetko omogućava unosne poslove. Primjer Kolobarića, ali i neki drugi, o tome zorno govore.

Dok zastupnici HDSSB-a koriste svaku priliku kako bi ukazali na grabež, lopovluk i pljačku, Kolobarić se na krajnje neobičan način približio Hotelu ZOO, na lijevoj obali Drave. Taj nedavno izgrađeni hotel s četiri zvjezdice čiji je vlasnik gradska tvrtka UNIKOM (na čijem je čelu Tomislav Glavaš, Branimirov brat), odjednom se našao u rukama Miljenka Kolobarića i njegove novoosnovane tvrtke ZOO Hotel d.o.o.

Preuzimanje hotela

Iako Kolobarić (47), s više nego pristojnom braniteljskom mirovinom, već ima tvrtku Bojovnik, koja se uz potporu Osječko-baranjske županije bavi uzgojem divljači, njegova nova tvrtka osnovana je s ciljem pružanja ugostiteljske djelatnosti. Kad je UNIKOM zbog lošeg poslovanja Hotela ZOO, gubitaka i dugova odlučio za 100.000 kuna iznajmiti taj ugostiteljski objekt i kad u prvom krugu nije bilo ponuda, u drugom, kada je najam smanjen na oko 70.000 kuna, zanimanje je pokazao general Đuro Dečak, voljan ondje smjestiti dio uprave Lovačkog saveza Hrvatske, te da hotel koristi kao smještajnu bazu za lovce koji dolaze u taj dio Slavonije.

Dečaku je diskretno prišapnuto da zaboravi ponudu, a onda je u trećem krugu, kada je najam ponovno smanjen, za 42.000 kuna Hotel ZOO izlicitirao vukovarski branitelj Leonard Balaž. Već tada bilo je jasno da Balaž nije tek tako dobio u najam ZOO Hotel: u sjeni operacije bio je Kolobarić i mada je u početku odlučno negirao da s tim ima bilo kakve veze, ubrzo je njegova novoosnovana tvrtke ZOO Hotel d.o.o., preuzela hotel s četiri zvjezdice, a vukovarski branitelj Balaž potpuno je i naglo ispao iz priče.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:04