DUBOKO NESRETNE

ISTINA O ŽENAMA AMERIČKIH ASTRONAUTA Bile su modne ikone, pile su čaj s Jackie Kennedy, ali su ih muževi stalno varali

U javnosti su izgledale kao glamurozne i zadovoljne žene, no zapravo su bile duboko nesretne jer se nisu smjele rastati od svojih nevjernih muževa

Dame i gospodo, danas vama i svijetu predstavljamo sedam muškaraca koji su izabrani kako bi počeli trening za orbitalni svemirski let. Ti muškarci su naši astronauti na programu Mercury ...

Tim riječima Thomas Keith Glenan, prvi šef NASA-e, najavio je 9. travnja 1959. godine američku svemirsku eru. Sedam astronauta izabranih za projekt Mercury: Malcolm Carpenter, Gordon Cooper, John Gleen, Virgil Grissom, Walter Schirra, Alan Shepard i Donald Slayton odmah su postali američki nacionalni junaci, a magazin Life objavio je na naslovnici fotografiju njihovih supruga u elegantnim haljinama.

Upravo ta naslovnica potaknula je američku novinarku i spisateljicu Lily Koppel da istraži tko su bile žene u pozadini svemirskog programa. Tako je nastala knjiga “The Astronaut Wives Club: A True Story” koja se nedavno pojavila u američkim knjižarama, a već je dospjela i na top-listu bestselera New York Timesa.

Puccijeve haljine

- Kada sam vidjela naslovnicu magazina Life sa ženama u Puccijevim haljinama pastelnih boja i turban-frizurama, okrenula sam se svome suprugu, koji je također pisac, i pitala: ‘Je li ikad napisana knjiga o tim ženama?’ Volim filmove ‘Put u svemir’ i ‘Apollo 13’, ali kad sam vidjela sliku tih žena, poželjela sam saznati više o njima, njihovim životima i osobnostima - rekla mi je Lily Koppel, koja upravo diljem SAD-a promovira svoju knjigu.

- Kada sam spoznala da su te žene imale svoj klub i da su sa svojim obiteljima živjele u Houstonu, u ‘svemirskom predgrađu’ blizu NASA-e, u zajednici poznatoj kao ‘Togethersville’, cijela priča je bila čudesna. Znala sam da moram napisati knjigu i ispričati njihovu priču: emocionalnu stranu svemirske utrke - istaknula je Lily Koppel.

Ona smatra kako su supruge sedmorice astronauta programa Mercury Rene Carpenter, Trudy Cooper, Annie Glenn, Marge Slayton, Betty Grissom, Louise Shepard i Jo Schirra bile zvijezde prvog američkog reality showa.

- Nakon što su njihovi muževi postali astronauti i Life za pola milijuna dolara kupio prava da bi objavio njihove osobne priče, što je 1959. godine bio golemi novac, njihovi obiteljski život počeo se odvijati pod svijetlom reflektora - rekla je Koppel.

Žene astronauta programa Mercury, koji su bili bivši vojni piloti s godišnjom plaćom od 7000 dolara, odjednom su postale glamurozne dame. Pile su čaj s Jackie Kennedy u Bijeloj kući te postale modne ikone.

- Mantra žena astronauta tijekom svemirskog programa bila je: ‘Sretna, ponosna i uzbuđena’. To je bio način na koji su se nosile s činjenicom da su im se životi iz temelja promijenili i da su novinari praktički kampirali na travnjacima ispred njihovih kuća. Dok su s jedne strane morale se nositi s time da njihovi muževi jašu na ‘buretu baruta’, s druge strane brinule su kako će ih Amerika prihvatiti na televiziji i na naslovnicama magazina - dodala je Koppel.

Ništa nije bilo idealno

Naravno, u stvarnosti ništa nije bilo idealno. Primjerice, Marge Slayton morala je kriti da je već jednom bila udana jer bi NASA zbog toga vjerojatno zamijenila njezina muža Donalda drugim astronautom. Trudy Copper zapravo je ostavila svoga muža Gordona nakon 12 godina braka, ali ju je on “slatkim obećanjima” vratio kući kad je postalo izgledno da će biti jedan od “sedmorice veličanstvenih”. Louise Shepard hodala je uzdignute glave, iako je stalno strahovala da bi njezin muž Alan, nepopravljivi ženskar, mogao biti ulovljen u preljubu. To se i dogodilo: nedugo nakon početka astronautske obuke, jedan je fotograf snimio Sheparda s nekom ženom u meksičkom gradu Tijuani, ali je John Glenn spriječio objavu fotografija u medijima i tako sačuvao kolegino mjesto u programu.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:46