USMRTIO ŽENU S 18 UBODA NOŽEM I OŽENIO MLAĐU

ISPOVIJEST 89-GODIŠNJEGUBOJICE 'Ne bojim se suđenjajer ju je ubila njezina pohlepa'

‘Ukrala mi je 200 tisuća eura, trovala me, naš posinak bio joj je ljubavnik, nagovarala ga je da me ubije. Zato sam uzeo nož i masakrirao je...’ Ivan Grgić (89), umirovljenik iz Kukunjevca, nekoć imućni poljoprivrednik i građevinski radnik koji je u Njemačkoj zarađivao 300.000 eura godišnje, 16. rujna 2014. na okrutan način ubio je bivšu ženu Milku, a nakon 19 dana u zatvoru suđenje čeka na slobodi sa 25 godina mlađom ženom Ružicom
 Tomislav Kristo / CROPIX / Tomislav Kristo / CROPIX

Vremešni 89-godišnji Ivan Grgić iz Kukunjevca, koji je kao gastarbajter u Njemačkoj radio kao građevinski radnik, a bio je i proizvođač lubenica i kukuruza, u životu je svašta prošao, no ni na kraj pameti mu nije bilo da će u dubokoj starosti postati ogorčeni ubojica bivše supruge “jer ga je ogoljela k’o crkvenog miša”.

Grgić je u mladosti u samo šest godina bio regrutiran u dvije vojske, u Hitlerovu i Titovu, a kasnije je radio niz poslova u građevini kojima je godišnje zarađivao oko 600.000 njemačkih maraka. Osvojio je srca triju žena koje je i oženio. Iz prvoga braka ima četvero djece od kojih je jedno tragično preminulo. Drugi je brak potrajao 20 godina i nakon njega je postao siromah. A kad je upoznao treću partnericu Ružicu, koja je od njega mlađa 25 godina, ističe Grgić, upravo mu je ona “dala snage da preživi sve muke svijeta koje su ga snašle nakon drugog bračnog brodoloma i milijunske propasti”.

Četiri mjeseca od okrutnog ubojstva 75-godišnje Milke Grgić u kući u Kukunjevcu, a zbog čega je proveo 19 dana u istražnom zatvoru, vitalni Ivan Grgić otvorio je vrata svoga doma reporterima Nedjeljnog Jutarnjeg te ispričao “svoju kalvariju koju proživljava gotovo 12 godina a tijekom koje je pokraden za preko 200.000 eura.”

Ivan i Ružica Grgić primili su u svom domu reporterku Nedjeljnog

‘Bio sam joj peti muž’

- Nisam planirao ubiti moju bivšu ženu Milku. Bio sam joj peti muž po redu, bila je lijepa i volio sam je. A nju je sve te godine zanimao moj novac i kako da me sahrani. Čak me trovala listovima oleandera koji je uzgajala njezina mama. Bilo je dana kad sam bio na koljenima, puzao, vrtilo mi se… i to redovito nakon obroka. Na sam dan ubojstva, pokunjeno sam došao na vrata bivše i molio da odgodi ovrhu jer je sve učinila da me se izbaci k’o psa na ulicu iz nekretnina koje sam stekao svojim radom u Njemačkoj. Čim sam joj napomenuo da sam 2012. zatražio izvanrednu reviziju Vrhovnog suda čije rješenje i dalje čekam, vrijeđala me da sam krmak i vrištala: “Lažeš! Sve je gotovo! Marš napolje!” Nisam lagao i totalno sam se izgubio. Uzeo sam nož koji ima oštricu od 13 centimetara. Ona je sjedila na kauču. Koliko sam je puta ubo, ne sjećam se. Kasnije su mi policajci rekli da je bilo 18 ubodnih rana. Jel mi je je žao? Naravno da je ali, vjerujte mi, institucije i Milkin brat me 12 godina ignoriraju i gledaju moju muku, a ja vapim da mi se pomogne jer sam bio žrtva lopovluka koji je predvodila moja žena a sustav podržavao - tvrdi Ivan Grgić koji, objašnjava, ne “potražuje tuđe već samo svoje i da je Milku u grob otjerala pohlepa i želja da ga ubije uz pomoć drugih”.



Kuća u Kukunjevcu u kojoj je prije četiri mjeseca ubio bivšu ženu

Milku je ubio u kući koju je navodno potajno kupila od obitelji Vulinović za 145.000 kuna “isisanih” s Grgićevog računa za koji joj je dao punomoć. Iako kuća na nju nikada nije prepisana jer je, ističe Grgić, Milka težila da bude proglašena socijalnim slučajem unatoč hrpama njegova novca, u kući gdje se dogodilo ubojstvo nitko ne živi, pa ni navodni Milkin ljubavnik, točnije mladić o kojem su se skrbili.

Taj 16. rujna 2014. trebao je biti samo jedan u nizu jesenskih dana kada su se u polju Grgićevih naveliko brale paprike. Ivan i supruga Ružica unatoč godinama i bolesti spremali su se za rad u polju, no “omeo” ih je posjet prijatelja Marka G. koji je od gosta ubrzo postao glavni svjedok Milkina klanja u kući preko puta. Na Markov prijedlog, obojica su otišla do Milke uvjereni da se predomislila oko ovrhe. Prešli su cestu. Ivan je ostao na kapiji, a Marko je pozvonio na vrata i ušao u kuću. Ubrzo je Milka pozvala i bivšeg muža Ivana na “čašicu” razgovora ne znajući da sa sobom nosi nož iz straha da, tko zna koji put, ne bi bio njezina žrtva, odnosno žrtva mladića Martina kojeg su Grgićevi, kao mladi supružnici, uzeli iz Doma za nezbrinutu djecu uz obvezu o skrbi do njegove punoljetnosti.

‘Srce mi je lupalo’

- Čim sam nasrnuo na nju nožem, Marko je pobjegao van i čekao me na terasi kuće. Ubrzo sam i ja stigao za njim kompletno krvav i s nožem u ruci. Srce mi je lupao. Nazvao sam policiju, predstavio se i rekao: “Bivšu sam izbo nožem. Dođite i obavite vaš posao po zakonu”. Čuvši što sam napravio, moja Ružica je protrnula od šoka, a policiji je odmah sve bilo jasno. Upravo to jutro prije ubojstva bio sam kod načelnika postaje u Pakracu.

Tražio sam savjet i rekao mu da ću napisati oproštajno pismo i izvršiti samoubojstvo jer Milka govori ljudima po selu, pa i prijatelju Marku, da je kupila kuću i da će mene izbaciti iz moga doma te prodati oba imanja - govori 89-godišnji ubojica, koji je prvu noć uhićenja proveo u ćeliji u podrumu.

Suđenja za ubojstvo se ne boji jer je uvjeren kako će ipak, na osnovi dokumentacije koju posjeduje te niza svjedoka i činjenice da je Milka ishodila krivotvorene ugovore o suvlasništvu nad kućama, dobiti sudsku bitku.

Odmah nakon ubojstva mještani Kukunjevca novinarima su ispričali verziju priče koju je njima sve to vrijeme servirala pokojna Milka tvrdeći kako joj Ivan stalno prijeti, kako ju je istjerao iz kuće i u nju doveo mlađu s kojom je rasprodao zajedničku imovinu i sve potrošio. Sva ta seoska naklapanja Ivana i njegovu aktualnu suprugu Ružicu bole, a dodatno im smetaju i priče susjeda koji su tvrdili da je Ivan svog posinka Martina, koji danas ima 33 godine, kao dječaka držao u kokošinjcu da spava s kokošima, te ga iskorištavao i na kraju istjerao iz kuće.

Grgić to negira tvrdeći da Martin, koji je u njihovu obitelj došao s pet godina, nije posinak već je “njemu i Milki bio povjeren samo do njegove punoljetnosti, a tijekom suživota je postao i Milkin ljubavnik, koji mu je nekoliko puta dao do znanja da ima novi nož koji na njemu može primijeniti vrlo lako”.

- Milka je živjela ko princeza. Nije nikad radila, lijepo se oblačila, uzela je preko 220 tisuća maraka s mog računa i zbuksala ih na račune svoje majke. A gdje je tek novac koji je prebacila na svoj i na sestrin račun?! Pa to su stotine tisuća kuna. Trošila je i potkupljivala ljude. Osim mog novca, htjela je i dijete, ali ne moje jer nije željela više rađati iako je mogla. Ugradila si je neku spiralu i mene nagovorila da uzmemo klinca iz Doma. Povjerili su nam tog malog Roma na čuvanje i odgoj dok ne postane punoljetan. Kad je on imao 17, ona je imala 63 godine i zatekao sam ih jedno na drugom u krevetu. Izvrnuo sam oči od čuđenja. Za tog malog je ishodila potvrdu da je retardiran ne bi li ga spasila zatvora nakon što mene ubije, a ja se pitam kako je moguće da netko tko je retardiran prođe obuku HV-a u Požegi i da ga nakon vojske žele aktivirati s činom desetara? - pita se pun gorčine Grgić dok nabraja sve mučne trenutke s Milkom, koja je mještanima govorila kako je Ivan, potajno u dvorišnu kuću, za vrijeme braka uselio buduću ženu i uzdržavao je.

Deseci tisuća eura

Grgić i to pobija napominjući da je brak s Milkom, iz kojeg na kraju nije htjela izaći mirnim putem, razvrgnut 2003. te da je treću ženu Ružicu upoznao godinu poslije nakon što ga je Milka i službeno ostavila.

- Kad sam vidio da me truje, a Martin se ne odvaja od lovačkog noža, spavao nisam. Željeli su me ili ubiti ili otjerati u starački dom. Tortura je išla do te mjere da su Milka i Martin poskidali sve ključeve s vrata soba da se ne mogu nigdje zaključati u slučaju ataka. Kad sam otišao u München na operaciju prostate, u bolnici sam dobio signale da Milka želi da me natrag dovezu u sanduku. U kući je već bila organizirala posljednju pomast, a Martin je govorio po birtijama kako će brzo postati glava kuće! Nije im uspjelo. Kakav suživot. Martina sam potjerao iz kuće. Milka mu je neko vrijeme plaćala podstanarstvo, sve dok nije kupila kuću preko puta moje, u nju uselila Martina, ljubovala meni na očigled i uništavala me sudski - kaže još Grgić koji tijekom sudske parnice s Milkom, pak, nije mogao vjerovati da se ona predstavlja “kao sirotinja koja preživljava od prodaje pilića i jaja, a u isto je vrijeme na svom računu u Zagrebačkoj banci imala desetke tisuća eura koje je kriomice uzela s njegovog računa”.

Cijela tragedija shrvala je ubojičinu suprugu Ružicu (64). Upoznala ga je u pekari 2004. preko jednog prijatelja koji je znao da bi se ona rado ponovno skrasila. Iako joj je Grgić rekao da je za njega premlada, ona je odgovorila: “Ali ti za mene nisi prestar”. Njihov brak traje već deset godina. U brak je Ružica donijela desetke tisuća eura koje je godinama zarađivala od Švicarske do Norveške, radeći kao babysitterica i kuharica. Zarađeni novac je skrivala u čarapama, a s obzirom na probleme i ispražnjene bankovne račune te neplaćene režije, novac je nesebično dala da pomogne suprugu Ivanu.

Dobar i darežljiv

- Moja ljubav prema njemu nije iz interesa. Meni je s Ivanom lijepo. Dobar je i darežljiv. Pomogao je svima u selu novčano, pa i policiji kojoj je svojedobno poklonio automobil. To što je učinio Milki nije nikako u redu, ali… šta je ta žena nama sve učinila, pravo je čudo da moj Ivan nije već odavno ruku digao na sebe - govori očima punim tuge Ružica, svjesna da je “padobranac među jalnim seljanima kojima ona i muž, iz nekog razloga, idu na živce”.

Za razliku od nje, Ivan osim s Milkom nije imao sreće ni s prvom suprugom u Bosni koja mu je rodila četvero djece. I ona mu je, prisjeća se Grgić, zadavala glavobolje jer joj nije odgovaralo da on radi u Njemačkoj u kojoj mu se ona nije željela pridružiti.



Ivan Grgić kao bogati gastarbajter vozio je sportski BMW i upoznao je Milku

- Slao sam kući novac, a jednom prilikom kad sam na Božić došao kući u Sanski Most, digla je policiju na noge da mi oduzmu putovnicu i onemoguće povratak u Njemačku. Ja sam radišan čovjek. Rada se nikad nisam bojao. Ubrzo sam se razveo i solirao godinama sve dok nisam pitao brata ima li negdje neka dobra žena. Teško je biti samac. I tako sam upoznao Milku, nepismenu ženu kojoj sam omogućio tečaj pisanja i čitanja i s kojom je moj život krenuo stranputicom, u rikverc - zaključuje umirovljeni ubojica iz Kukunjevca, i dalje u čudu kako je zaljubljenost od njega učinila kršitelja zakona koji bi mogao ostati bez krova nad glavom nakon ostavinske rasprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 18:40