Insajderski izvještaj

‘Vidjet ćete. Prerano je govoriti. Ima još 22 dana. Ima još vremena’

Moć mu blijedi već neko vrijeme: osvojio je izbore, ali nije postao premijer, sabotirali su mu ministre, čelne ljude za MUP, SOA-u. Prvi je potpredsjednik Vlade, ali kao da ga se ne pita, odnosi u Vladi ljuljaju mu poziciju u HDZ-u
 Boris Kovačev / EPH

Karamarko nikad ne skače. Ne brani se, ne napada. Vjeruje da će se afere za koje ga prozivaju odbiti i u letu pasti u zaborav. Karamarko zapravo ne voli čitati novine, pratiti medije, afere, sve to kao da mu nije toliko važno, umara ga. Šefovsku poziciju osvojio je lobiranjem unutar HDZ-a, a snagu danas crpi iz te funkcije predsjednika. HDZ-ovci su specifična politička grupacija: poštuju stegu, navikli su da ih netko disciplinira, drže do autoriteta... ali sve do trenutka dok je taj netko - na čelu stola.

- Gledajte, kratkoročno Karamarko stoji dobro, ali dugoročno baš i ne - kaže nam sugovornik dobro upućen u zbivanja u vrhu HDZ-a. Posljednjih mjeseci Karamarkova moć blijedi: osvojio je izbore, ali nije postao premijer, sabotirali su mu ministre, čelne ljude za MUP, SOA-u. Prvi je potpredsjednik Vlade, ali kao da ga se ne pita. Nekidan se nije pojavio ni na sjednici Vlade jer je smatrao, kako prenose neki njegovi suradnici, da tog dana na dnevnom redu nije bilo nijedne točke koja se odnosila na njega. I upravo odnosi u vrhu Vlade ljuljaju mu poziciju unutar HDZ-a. Frakcije mu izjedaju sedlo: prvi “terenac”, prijatelj, oslonac i izvršitelj Milijan Brkić sa svakim danom sve više izmiče. Izgradio je nove odnose, okupio tim za Predsjedništvo i planira sebi Saborom učvrstiti poziciju.

Tko će biti štit?

Tko će onda u sljedeća dvadeset i dva dana nositi štiti ispred prvog potpredsjednika Vlade? Hoće li Brkić opet organizirati nazivanje, pregovaranje, nagovaranje, lobiranje? Ili će ovaj put prijatelja Karmarka “baciti u žižu” kao što je šef njega kad ga je predložio za ministra branitelja? Možda će sad obranu prepustiti novim štitonošama...

Bliski Brkiću potvrđuju hladnije odnose s Karamarkom unatoč tome što se glavni tajnik posljednjih dana javno posvetio šefovoj obrani.

Štoviše, jedan je od rijetkih koji ga naglas zastupa.

- Brkić se u ovakvoj situaciji neće odreći Karamarka. On nije tip koji bi ostavio ranjenika - slikovito govori jedan član blizak budućem zamjeniku predsjednika stranke. Priznaje ipak da je afera pridonijela jačanju Brkićeve pozicije u stranci.

Kako će onda Karamarko u sljedeća 22 kritična dana, do termina kad se u Saboru mora glasovati o njegovu opozivu, pokušati uvjeriti većinu Mostovih zastupnika da ne glasaju protiv njega. Što li će im ponuditi? Čime će ih razuvjeriti?

Dio HDZ-ovaca smatra kako je nakon onoga što je izjavio Božo Petrov izvjesno da bi Karamarku ipak moglo biti izglasano nepovjerenje u Saboru.

- Upitno je jedino kako bi glasovali mostovci Juro Martinović, Ivica Mišić i Ivan Lovrinović. No, i bez njih bilo bi dovoljno glasova za opoziv. Što se tiče HDZ-ova plana razbijanja Mosta, koji se sve češće spominje, to je jedna od opcija, svakako je u igri, ali mislim da će to sve biti nedovoljno za neko novo preslagivanje - kaže nam izvor iz HDZ-a.

HDZ-ovci i dalje u javnost puštaju poruke o opstanku Vlade, nastoje ostaviti dojam da se ne događa ništa dramatično.

- Vidjet ćete, prerano je išta govoriti. Ima još više od dvadeset dana. Ima vremena - poručio je jedan HDZ-ovac koji bezrezervno podupire Karamarka.

- Karamarkova pozicija u stranci kratkoročno je sigurna, ali dugoročno bi mogao imati problema s opstankom na vrhu - smatra nekoliko istaknutih članova HDZ-a. Ističu kako na današnjem stranačkom saboru ne treba očekivati nikakve dramatične preokrete.

Zbijanje redova

Ipak je HDZ stranka koja u teškim situacijama uvijek zbija redove.

- Što se tiče samog sabora, Karamarko i Brkić dogovorili su se da izaslanicima podijele zajednički šalabahter na kojem će biti desetak imena. Očito su njih dvojica postigli dogovor o kadrovima. Poslije sabora vidjet ćemo kako će se posložiti Predsjedništvo. Ne treba zanemariti ni političkog tajnika Tomislava Čuljka, čiji je utjecaj također velik. Mogao bi biti jezičac na vagi jer se nije dao uplesti u razne igre ili barem tako izgleda - prepričava nam drugi izvor iz vrha stranke.

U HDZ-u prognoziraju više scenarija s kojima bi se Tomislav Karamarko mogao suočiti.

- Najvažnije je kako će se sam Karamarko postaviti u cijeloj situaciji. Ono što može učiniti jest isprovocirati prijevremene izbore, ali oni nam u ovoj situaciji nikako ne odgovaraju. To bi za HDZ bilo loše. Značilo bi čisti povratak SDP-a na vlast - smatra jedan član stranke, blizak vrhu.

Većina onih s kojima smo razgovarali u HDZ-u gotovo nemogućom smatra opciju da se Karamarko sam povuče i pristane da na funkciju prvog potpredsjednika dođe netko nov iz njihovih redova.

- Gledajte, sam opoziv je Karamarkov poraz - upozoravaju naši sugovornici iz stranke.

No, ostane li bez pozicije u Vladi, komplicira mu se, prema riječima izvora iz stranke, i pozicija na čelu HDZ-a.

Dio njih smatra da bi trebao dobrovoljno dati ostavku.

- Mogao bi to učiniti na način da kaže kako uviđa da njegova pozicija šteti stranci te da joj više ne želi biti teret. To bi bilo najbolje - ističe jedan naš sugovornik te dodaje kako imaju i opciju za prisilnu ostavku.

- Podrazumijevalo bi to sazivanje novih unutarstranačkih izbora, ali samo za funkciju predsjednika stranke. Ne bi bilo potrebno ponavljati cijeli proces jer su izbori za šefa HDZ-a te izbori za ostala tijela odvojeni. Prema Statutu, sazivanje izvanrednog sabora na kojem će se zatražiti Karamarkova ostavka može zatražiti, primjerice, većina članova Predsjedništva ili većina članova Središnjeg odbora. Zato je jako važan subotnji sabor i njegov rezultat: tko će sve biti u Predsjedništvu. No, važna će biti i odluka Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Ako Povjerenstvo kaže da je Karamarko u sukobu interesa, onda je 99 posto sigurno da ćemo ići na nove unutarstranačke izbore za predsjednika HDZ-a. Ako, pak, Povjerenstvo kaže da se ne radi o sukobu interesa, onda Karamarko ima veći manevar u stranci. Treba vidjeti i kako će se postaviti velik dio drugih članova u HDZ-u i što će oni reći. Primjerice, kakav stav imaju pojedini šefovi županijskih organizacija, saborski zastupnici te hoće li se aktivnije uključiti neki europarlamentarci poput Andreja Plenkovića ili Davora Stiera - prognozira naš sugovornik.

Provući će se, ali...

Međutim, ima i onih koji vjeruju da će se Karamarko provući na glasanju u Saboru, ali se slažu da dugoročno njegova moć kopni.

- Poslije današnjeg sabora imat ćemo novu podjelu snaga u vrhu stranke. Predsjedništvo koje je dosad bilo fikus, i odluke su se donosile samostalno, trebalo bi dobiti novu moć. Jednako tako nadam se da će se izolirati konzultanta Josipa Petrovića od utjecaja na stranačke krugove te da će se taj odnos svesti na razumnu mjeru. Također, bilo bi dobro da vrh stranke nađe stručnjake za komunikaciju jer im je krizni PR katastrofa - komentira jedan HDZ-ovac blizak vladajućem vrhu. Prisjetio se Karamarkove rekacije kad je čuo da će tjednik Nacional objaviti ugovore tvrtke Drimia u vlasništvu Karamarkove supruge s tvrtkom Josipa Petrovića.

- Karamarko je samo odmahnuo na to, u stilu ‘nije to bitno’, a to se tako ne radi - komentira naš sugovornik.

Na dan objave intervjua Bože Petrova Karamarko se nije pojavljivao u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma.

- Tu je dosta članova, ali svi rade na tehničkim pripremama za Sabor. Ne događa se ništa posebno - poručivali su HDZ-ovci nekoliko sati prije sjednice Predsjedništva. Čekala se i sjednica Vlade, koja je više puta bila odgađana.

- Karamarko je miran. Najbolje funkcionira upravo u ovakvim situacijama, pod pritiskom. Kad svi misle da su ga dokrajčili, ipak se izmigolji - kažu u stranci oni koji bolje poznaju šefa. Smatraju da će se izvući i iz ove situacije.

- Mislim da su male šanse da opoziv prođe. Jer što više bude prolazilo vrijeme, i mostovci će sve manje biti tome skloni. Pokazat će se da ni oni zbog fotelja nisu spremni na nove izbore. Pa za sve u Vladi ovo je medeni mjesec jer vjerojatno nitko od njih, u slučaju novih izbora, više ne bi mogao proći kroz vrata Banskih dvora - smatraju neki iz Karamarkova kruga. Čude se i zašto je Božo Petrov baš sada izašao s takvim izjavama da će Most biti protiv Karamarka.

- Rekli su da će čekati odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, a sad su od toga odustali. Sad im to uopće nije važno. Zašto to rade baš sada? Mislim da time žele utjecati na sabor HDZ-a, ali na kraju od toga neće dobiti ništa - kaže naš sugovornik. Drugi izvor uvjeren je Most također ne želi konačan kraj Vlade, ali da nateže konop do kraja kako si nitko više ne bi dopustio takvo ponašanje jer u tom slučaju - leti iz Vlade.

- Da žele otići iz Vlade, mogli su to već napraviti i reći da napuštaju Vladu, a ne na ovaj način držati lekcije. Ovo je poruka Karamarku i svima ostalima da se takvo ponašanje više neće tolerirati - kaže naš sugovornik.

U sljedeća tri tjedna Karamarko kreće u ozbiljnu borbu za opstanak. I dosad su njegovi suradnici iz stranke pritiskali mostovce, a idućih dana to će se nesumnjivo pojačati. Neki, poput ministra Tomislava Panenića, primjerice, nisu demantirali priče o pozivima iz HDZ-a. I u samom vrhu stranke su uvjereni da Most neće ostati jedinstven.

- Imamo i mi svojih par prijatelja u Mostu. Sve je još otvoreno - rekao nam je jučer izvor blizak Karamarku.

Božo Petrov je jučer nakon telefonske sjednice Vlade, na kojoj je šest Mostovih ministara glasalo za opoziv Karamarka, potvrdio da ima pritisaka.

Bit će pritisaka

- Nadam se da će ratovi prestati. Mi nemamo što lobirati. Bit će pritisaka. Ovo danas je uvertira u idućih 15 dana. Ne želimo uzrokovati razlaz Vlade. Ali, na neke stvari ne možemo pristati. To je ovaj dio o preuzimanju odgovornosti - rekao je, među ostalim, Petrov. I 12 Mostovih zastupnika bit će u Saboru protiv Karamarka.

Čelnik Mosta rekao je kako vjeruje da će Karamarko sam odstupiti te da je postao teret Vladi. Poručio je da nisu za nove izbore, ali ne mogu podržavati stari model kalkulacije i biranje manje štete.

Tko jači, taj kači

Sudeći prema njegovim riječima, čini se da vodstvu HDZ-a ostaje sve manje manevarskog prostora da utječe na pojedine članove Mosta. Zasad može računati samo na trojicu - Ivana Lovrinovića, Juru Martinovića i Ivicu Mišića, koji su ionako od početka mandata slovili za trojku koja je jednom nogom izvan Mosta.

I dok se vodstvo HDZ-a bavi lobiranjem i pregovaranjem kako bi ostali na vlasti, među običnim članstvom jača nezadovoljstvo. Jedan HDZ-ov član koji je danas trebao biti izaslanik na saboru u Lisinskom, kako nam je sam rekao, iz protesta je odbio doći.

- U HDZ-u sam od 1994. godine, ali nisam htio doći u Lisinski. Nikada nešto ovakvo nisam doživio u stranci. Prošao sam svašta, ali ovo je katastrofa. To što rade šef Tomislav Karamarko i glavni tajnik Milijan Brkić je strašno. Izborima u stranci se manipulira, kao što se radilo i s onima prije mjesec dana za izbor predsjednika HDZ-a. Događaju se velike nepravilnosti, a svi šute. Zar stvarno mislite da Karamarko ima potporu više od 90 tisuća glasova? To je prenapuhana brojka, a znamo i kako se zaokruživalo. Bio sam svjedok toga. I nisam jedini - kaže ovaj član HDZ-a. Dodaje kako su pozive za stranački sabor dobivali neki godinama pasivni članovi koji se uopće nisu bili izabrani u izaslanike.

- Znate kako će izgledati novi sastav Predsjedništva? Tko jači, taj kvači - kaže ironično. Kaže da su i mnogi drugi članovi svjesni loše situacije u stranci te da su nezadovoljni, ali da je problem HDZ-ovaca što uvijek šute.

- Neki se plaše, a nekima je tako lagodnije jer žive od toga što su u stranci. Vodstvo funkcionira jedino tako da prividno održava mir u stranci, a zapravo je rasulo. Jedini spas za HDZ je da dođe novo vodstvo stranke - oštar je naš sugovornik. U HDZ je, kaže, ušao iz ideala, ali unatoč nezadovoljstvu, stranku ne želi napustiti iz principa.

- Pojedinac ne može učiniti ništa jer mi obični članovi njima smo nebitni, ali nadam se da će se neki ipak ohrabriti pa da jedna snažnija struja istupi protiv ovoga što se događa. Dosta nam je da HDZ vuku na dno - zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:35