TKO JE SLJEDEĆI NA POPISU?

‘Te kutije u Beogradu su opasne jer kriju imena svih koji su bili protiv JNA’

Bivše ministrice pravosuđa komentiraju uhićenja i tjeralice na temelju zahtjeva iz Srbije
 Tea Cimaš/CROPIX

ZAGREB - Tihomir Purda u četvrtak popodne je pušten iz pritvora u Zenici, a par sati kasnije po tjeralici Srbije na aerodromu u Beču uhapšen je umirovljeni general Armije BiH Jovan Divjak. Divjakovo uhićenje diglo je na noge sarajevsku javnost, jer je predratni pukovnik JNA, rođen u Beogradu, simbol otpora Miloševićevoj agresiji. Glavno je pitanje: tko je sljedeći?

Divjakovo uhićenje osudili su i aktivisti za ljudska prava u Beogradu, Helsinški odbor Srbije i predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić. Srpski Helsinški odbor je zatražio od Vlade Srbije da se distancira od Miloševićeve politike.

Regionalna inicijativa

Divjak je uhapšen zbog istrage koju tužiteljstvo u Srbiji vodi o napadu na kolonu JNA u povlačenju u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. svibnja 1992. Za to je prvotno bio prvoosumnjičeni Alija Izetbegović, a lani je zbog istog slučaja Ejup Ganić uhapšen u Londonu i pušten nakon par mjeseci. Na tom popisu je i Stjepan Kljujić, koji kaže da mu ne pada napamet napuštati BiH.

“Jučer Purda, danas Divjak, sutra netko deseti. Problem treba rješavati sustavno”, poručuje bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

- Srbija izvlači razna imena iz arhive JNA. Predsjednik Josipović i premijerka Kosor trebaju pokrenuti inicijativu da se formira ekspertna skupina koja će pročešljati tu arhivu i potom svako suditi svojim državljanima za koje postoje dokazi da su počinili zločine - ističe Vesna Škare Ožbolt, predsjednica DC-a. Upozorava da se u tim kutijama kriju imena svih onih koji su se suprotstavljali JNA. S Druga bivša ministrica pravosuđa, Ingrid Antičević Marinović, smatra da Hrvatska ima alat kojim se može suprotstaviti samovoljnim potjernicama iz Srbije, što je Vlada morala iskoristiti u slučaju Purda još 2007. “Članak 35. Zakona o međunarodnoj pomoći u kaznenim stvarima propisuje da će Vlada odbiti zahtjev strane države za izručenje svog državljanina.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:45