PRESEDAN

‘Svi će se moći udružiti u kartel i neće biti kažnjeni’

AZTN je odlučio kazniti ortodontsko društvo sa 150.000 kuna zbog dogovora o minimalnim cijenama usluga. No, sud je objasnio da društvo ‘nije poduzetnik’
 Nenad Dugi/CROPIX

Nedavna odluka Visokog upravnog suda kojom je u cijelosti poništeno rješenje Agencije za tržišno natjecanje (AZTN) po kojem je Hrvatsko društvo ortodonata (HDO) sklopilo zabranjeni sporazum u cilju udruživanja u kartel moglo bi postati presedan kojim će se ubuduće braniti svi oni koji se u pojedinim sektorima dogovaraju o cijeni svojih usluga, plaća ili bilo kojih drugih odnosa, a koji direktno utječu na stanje tržišta.

Naime, AZTN je bio odlučio kazniti ortodontsko društvo sa 150.000 kuna zbog dogovora o minimalnim cijenama usluga. No, sud je objasnio da društvo “nije poduzetnik koji može ostvariti dobit na tržištu već strukovna organizacija koja se bavi edukacijom i stručnim usavršavanjem”. No, nema objašnjenja zašto je onda to isto društvo uopće ulazilo u predlaganje cjenika usluga svojih članova kad se ne bavi tim poslom.

Pravomoćna odluka

U AZTN-u nisu željeli komentirati ovu sudsku odluku jer, kažu, ona je pravomoćna i konačna pa im ne preostaje drugo nego prihvatiti je takvu kakva je. U toj odluci sud također kaže da se dokument iz kojeg je vidljivo da društvo ortodonata spominje minimalnu cijenu usluga “ne može nazvati zabranjenim sporazumom jer nije primijenjen u praksi već je to bio prijedlog za Komoru dentalne medicine”. To što Komora u pravilu prihvaća takve sporazume i još je uvela kazne za one koji možda naplate građanima nižu cijenu očito nije bio dovoljan argument za kažnjavanje tog društva.

Udruga za edukaciju

Naravno, predsjednik HDO-a Tomislav Lauc zadovoljan je sudskom odlukom i kaže da je na kraju pravda pobijedila. No, ovaj slučaj otvara Pandorinu kutiju jer ubuduće svi koji namjeravaju formirati cijene na temelju dogovora, a da ih se ne optuži za kartel, to mogu činiti na isti način kao i ortodonti i bez bojazni od kazni AZTN-a. Najbolji primjer je nedavno kažnjavanje zaštitarskih tvrtki koje su dogovorile cijenu rada svojih zaposlenika i potom su kažnjene milijunskim iznosima.

Ubuduće bi to za njih mogla činiti “udruga za edukaciju i stručno usavršavanje zaštitara” koju bi po uzoru na ortodonte mogli osnovati i sve kartelske odluke prepustiti njoj s ciljem izbjegavanja kazni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:29