‘Pevec mora odlučiti čime se želi baviti’

ZAGREB - Damir Firšt bio je zagrebački student Ekonomije koji je magistrirao i doktorirao u inozemstvu, a karijeru je počeo radeći za Svjetsku banku. Hrvatskoj javnosti najpoznatiji je kao direktor Metroa Hrvatska.



Taj posao radio je od 2002. do 2008. Uz to je od 2003. do 2008. godine bio je predsjednik Uprave Metroa za jugoistočnu Europu sa sjedištem u Beču te ujedno direktor Metroa u Srbiji. Danas je privatni konzultant i vlasnik tvrtke Competentia. U posljednje se vrijeme priča da je preuzeo upravljanje posrnulom tvrtkom Pevec.



Kada preuzimate Pevec?



- Ne znam otkuda dolaze priče da preuzimam vođenje tvrtke jer nikakvih dogovora u razgovorima, koji traju od kraja proljeća 2008., nema. Nikada nikome nisam rekao da pristajem voditi Pevec. Sebe ne doživljavam kao spasilačku službu, mogu pomoći savjetom.



Niste li dogovorili da preuzmete vođenje tvrtke?



- Od početka ovog ljeta u fokusu mojih razgovora s gospodinom Pevecom više nije reorganizacija poslovanja i definiranje dugoročnoga strateškog cilja kompanije nego prevladavanje trenutačne krize.



Dakle, treba zaustaviti pad prometa i otplaćivati dugove vjerovnicima. Međutim, ja o projektima razmišljam dugoročno. Za mene nije ideja: ajmo vratiti dug, a poslije ćemo razmišljati o razvoju. Pevec mora odlučiti želi li biti trgovačka tvrtka ili nešto drugo, hoće li to biti maloprodaja ili veleprodaja, hoće li se baviti prehranom ili neprehranom...



Isto tako, svakom ozbiljnom menadžeru potrebno je povjerenje s vlasnikom koji se ne smije uplitati u odluke na dnevnoj, operativnoj razini. Kod Peveca zasad nisam uvjeren da je kod vlasnika u potpunosti sazrela odluka da se razgraniči vlasništvo od upravljanja.



Znate li kakvo je stanje u Pevecu? Koliki su dugovi?



- Mi smo razgovarali prije svega o smjeru kojim kompanija želi ići i kakav strateški cilj želi ostvariti.



Zašto ste uopće počeli kontaktirati s Pevecom?



- Još prije krize, prije godinu i pol dana Pevec me je kontaktirao jer je shvatio da nešto u svom načinu poslovanja mora promijeniti. Bilo je to uoči njegova širenja u BiH, Srbiju i Makedoniju.



To je velik pothvat i za veliku internacionalnu kompaniju. Pevec je tada želio nekoga s iskustvom u međunarodnom okruženju. Savjetovao sam mu da najprije reorganizira tvrtku, a tek onda kreće u širenje. Iskorak u tri nove zemlje u istoj godini je ogroman napor i za kompaniju poput Metroa. 



Je li to Pevecovo naglo širenje dovelo do problema koje danas ima?



- Ono je možda pridonijelo problemima, ali nije osnovni razlog, kao što to nije niti ekonomska kriza, koja je možda samo ubrzala stvari.



Pa što je osnovni razlog?



- Svaka kompanija koja je rasla od nule kada dosegne određenu veličinu više ne može poslovati po istom obrascu. Ne možete voditi kompaniju od 3000 ljudi koja posluje u četiri zemlje kao što ste je vodili kad je imala 10 zaposlenih. Pevec je to shvatio na vrijeme, ali nije na vrijeme počeo provoditi potrebne promjene.



Je li Pevecov temeljni problem što se, kao i većina hrvatskih poduzetnika, bavi s više biznisa. Krenuo je kao trgovac, pa prijevoznik, pa građevinar...



- To nije tipično hrvatska priča, prošle su je gotovo sve uspješne tvrtke u svijetu. Počele su kao male, kako su rasle bavile su se svakakvim poslovima koji su se u to vrijeme pokazivali profitabilnima.



Što će biti s Pevecom?



- Najgora varijanta bila bi da tvrtka propadne, u toj varijanti svi gube. Najbezbolnija varijanta bila bi angažiranje profesionalnog menadžmenta.




Pevec spašava njemačka tvrka za solarne ćelije

Zdravko Pevec, vlasnik posrnulog trgovačkog lanca Pevec, navodno bi danas u Zagrebu trebao sklopiti ugovor o strateškom partnerstvu s jednom njemačkom proizvodnom tvrtkom. U samom Pevecu jučer nam je tek rečeno kako je na pomolu sklapanje strateškog partnerstva s jednim njemačkim ulagačem koji bi kompaniji trebao pomoći u rješavanju financijskih problema.



 Navodno je riječ o njemačkom proizvođaču solarnih uređaja koji bi ulagao u proizvodnju u Hrvatskoj.  Najava pronalaska starteškog ulagača otvorila je pitanje je li to pokušaj Zdravka i Višnje Pevec da na neki način izmaknu kontroli banaka koje bi trebale s dobavljačima dogovoriti način isplate dugovanja. Zdravko Pevec jučer nije htio otkriti svoj plan, no u kompaniji kažu kako će strateški partner ponuditi bankarska jamstva potrebna da se u trgovačke centre vrati roba dobavljača.



Ranije se špekuliralo da je za Pevec zainteresirano nekoliko trgovaca sličnog profila iz Europe, među kojima austrijski OBI i Baumax, ali su takve opcije očito propale.



Poslovnjaci s kojima smo razgovarali kažu da im priča o dolasku njemačke tvrtke koja će ovdje proizvoditi solarne ćelije zvuči im nevjerojatno jer “nitko ništa ne dolazi proizvoditi u Hrvatsku, svi znaju da smo preskupi, prekomplicirani i bez kvalificirane radne snage”. ( M. Kuskunović, B. Stipić)



Branka Stipić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:43