NIJEMCI OBJAVILI OPTUŽNICU

‘Perković je u proljeće 1982. dobio nalog da isplanira ubojstvo Stjepana Đurekovića’

Tužitelji ga terete da je sam smislio i pripremio ubojstvo iz 1983. godine
Zagreb, 030114.Zatvor Remetinec.Josip Perkovic je pusten iz Remetinca nakon sto je njegov odvjetnik, Anto Nobilo, podnio zalbu na odluku da mora biti u istraznom zatvoru do izrucenja Njemackoj. Perkovic je uhicen zbog sumnje za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Djurekovica.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX

Točno četiri mjeseca nakon što je nekadašnji šef jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josip Perković izručen Njemačkoj, tamošnje Savezno tužiteljstvo protiv njega je podignulo optužnicu zbog pomaganja u ubojstvu Stjepana Đurekovića. Tužiteljstvo u Karlsruheu priopćilo je jučer da je 23. svibnja podiglo optužnicu protiv 69-godišnjeg Josipa P. zbog pomaganja u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine.

‘Iskoristio doušnika’

Optužnica je predana Visokom zemaljskom sudu u Münchenu, koji treba preispitati njezinu osnovanost.

Njemačko tužiteljstvo Perkovića tereti da je djelo počinio u Njemačkoj dok je od 1979. do 1985. radio kao šef Odjela za neprijateljsku emigraciju u Zagrebu.

“Vjerojatno u proljeće 1982. na toj je funkciji dobio nalog od svog tadašnjeg nadređenog Zdravka M. da u Njemačkoj isplanira i pripremi ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića“, navodi se u priopćenju iz kojega proizlazi i “zapovjedna“ uloga Zdravka Mustača, kao bivšeg šefa SDS-a. Perković je, pak, u Đurekovićevoj blizini imao svoga dugogodišnjeg doušnika Krunoslava Pratesa.

“Odlučili su da će likvidaciju provesti u garaži Krunoslava P. u Wolfratshausenu koju je Đureković koristio kao tiskaru.” Prates je potom napravio kopiju ključa od garaže, a taj je ključ Perković proslijedio osobama koje su trebale ubiti Đurekovića.

“S tom kopijom ključa za sada neidentificirani izvršitelji ušli su neopaženo u garažu u kojoj su 28. srpnja 1983. dočekali Đurekovića i usmrtili ga s više hitaca, kao i udaraca po glavi”, stoji u priopćenju uz napomenu da je Krunoslav Prates za sudjelovanje u tom zločinu osuđen na doživotni zatvor.

Stroga procedura

Suđenje Josipu Perkoviću moglo bi početi koncem ljeta. Postupak će se odvijati pred posebnim Senatom sastavljenim od tri suca najvišega bavarskog suda. Već na početku postupka određuje se potreban broj rasprava, te su sva ročišta unaprijed zakazana. Presuda bi mogla biti donesena do kraja 2014. godine.









SLUČAJ PERKOVIĆEVA ŠEFA IZDVOJEN Još se ne zna kada će optužiti i Mustača

Josip Perković je, kao što je poznato, nakon puno muke, promjene zakona o europskom uhidbenom nalogu koji je po njemu i dobio ime Lex Perković, prijetnji sankcijama iz Europske komisije, koncem siječnja izručen Njemačkoj. Perković se 24. siječnja predao Nijemcima i od tada se nalazi u istražnom zatvoru Stadelheim u Münchenu. Otprilike tri mjeseca kasnije njemačkim je vlastima predan i njegov nekadašnji šef Zdravko Mustač, čije se izručenje odužilo jer je o njemu, na kraju, odlučivao i Vrhovni sud. Hoće li Savezno tužiteljstvo u Karlsruheu uskoro i protiv njega podići optužnicu te zatražiti spajanje predmeta, zasad nije jasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 18:05