SUKOB ZBOG BiH

‘Mesić je spekulirao, a ne pozivao na rat’

Neven Mikec, otpravnik poslova u Misiji UN-a, poslao pismo šefu Vijeća sigurnosti
 Biljana Gaurina/CROPIX

NEW YORK - “Republika Hrvatska žali što je predsjednik Tadić odlučio iskoristiti debatu o UNMIK-u kako bi dao neutemeljen odgovor na riječi predsjednika RH Stjepana Mesića, o mogućim konzekvencama dezintegracije susjedne Bosne i Hercegovine, izrečene u neformalnom razgovoru tijekom Novogodišnjeg prijema za medije.”

To stoji u pismu koje je otpravnik poslova stalne Misije RH pri Ujedinjenm narodima Neven Mikec u ponedeljak uputio predsjedavajućem Vijeća sigurnosti, kineskom veleposlaniku Zhangu Yesuiju.

Mahanje sabljom

Na počeku pisma, do kojeg je Jutarnji došao iz izvora u UN-u, stoji da je ono upućeno “po instrukcijama mojih vlasti” i da se odnosi na raspravu o misiji UN-a na Kosovu koja se u Vijeću sigurnosti održala 22. siječnja.

Podsjećamo, Tadić se replicirajući na diskusiju veleposlanika Bosne i Hercegovine osvrnuo na izjavu predsjednika Mesića da bi upotrijebio vojsku u slučaju da Republika Srpska organizira referendum.

“Oštro osuđujemo izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koja je opasna, ratnohuškačka i mahanje sabljom”, rekao je tada Tadić.

U pismu hrvatskog otpravnika poslova ambasadoru Zhangu sada se objašnjava da je predsjednik Mesić neformalno govorio novinarim i da je svoje riječi formulirao u kondicionalu, to jest da je “spekulirao o nečemu što bi se moglo dogoditi u slučaju drugog događaja - konkretne secesije Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i njezina pripojenja Republici Srbiji”.

Protiv dezintegracije BiH

“U osnovi, Predsjednikove riječi treba razumjeti kao radikalno formulirano upozorenje da svijet ne bi smio zatvarati oči pred politikom premijera Republike Srpske Milorada Dodika i pred posljedicama takve politike, onako kako je predugo zatvarao oči pred politikom Slobodana Miloševića, koja je dovela do dezintegracije bivše Jugoslavije kroz krvave ratove.

Istodobno, Mesić je jasno želio reći da bi dezintegracija susjedne i prijateljske Bosne i Hercegovine bila apsolutno neprihvatljiva Hrvatskoj”, stoji u pismu hrvatskog otpravnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:39