SVJEDOČENJE BOŽE VUKUŠIĆA

‘Imam dokument koji potvrđuje da je Prates dao ključ od garaže Perkoviću’

Milijan Brkić tražio je u ime POA-e moju stručnu pomoć kada se sudilo Krunoslavu Pratesu, ispričao je Vukušić
 Vojko Bašić/CROPIX

Bio sam u pratnji Josipa Perkovića kada mu je 1983. godine u Luksemburgu Krunoslav Prates predao kopiju ključa od garaže u kojoj je ubijen Stjepan Đureković.

Naveo je to Branko Traživuk, nekadašnji Perkovićev suradnik u Službi državne sigurnosti, u izvješću koje je podnosio nadređenom oficiru KOS-a 1991., kada je Perković već bio promijenio stranu.

Povučena tvrdnja

Dokument s tim sadržajem svjedok Bože Vukušić, publicist, predao je jučer sudskom vijeću Vrhovnog zemaljskog suda u Münchenu tijekom svog svjedočenja na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču optuženima za ubojstvo Đurekovića.

Traživuk je 80-ih bio Perkovićev suradnik, a onda su se u nastanku samostalne Hrvatske našli na suprotnim stranama. Perković je stao na hrvatsku stranu.

Traživuk je pak radio za KOS i bio je jedan od aktera akcije Labrador. Upravo u tom kontekstu, smatrajući Perkovića jednim od izdajnika, Traživuk je, kako proizlazi iz spomenutog dokumenta, 27. svibnja 1991. izvještavajući nadređenog oficira, koji je taj razgovor i snimio, među ostalim predlagao da hrvatskim emigrantima daju sve što imaju o akcijama protiv njih u koje je Perković bio uključen. Pritom je iznio i navod o predaji ključa.

To bi moglo biti nezgodno za Perkovićevu obranu koja tvrdi da predaje ključa garaže u kojoj je Đureković kasnije i ubijen nije bilo, nego da se radilo o podmetanju Branka Traživuka koji je taj podatak naveo u intervjuu u beogradskoj Dugi 1992. Iz novog materijala KOS-a vidi se pak da Traživuk uistinu želi kompromitirati Perkovića, ali ne lažima i podmetanjima nego podacima o stvarnim, evidentiranim radnjama.

Treba napomenuti da je Krunoslav Prates, Perkovićev doušnik koji je već pravomoćno osuđen za ovo ubojstvo, krajem prošle godine naglo povukao tvrdnju da je predao ključ Perkoviću iako to ranije, ni tijekom vlastitog suđenja, nikada nije dovodio u pitanje.

Upitna vjerodostojnost

Upravo zbog toga članovi sudskog vijeća jasno su upozoravali Pratesa da mu ne vjeruju i da bi mogao odgovarati za davanje lažnog iskaza.

U pogledu izvora predanog dokumenta, Vukušić je sudu ispričao kako mu je nepoznata osoba prije tri mjeseca u poštanskom sandučiću ostavila CD na kojem se nalazi niz dokumenata o slučaju Labrador. Među njima i dokumentacija KOS-a.

Prethodno je jučer obrana ispitivala Vukušića o detaljima njegova rada i djelovanja pokušavajući dovesti u pitanje njegovu vjerodostojnost.

Nastavak propitkivanja

Međutim, uglavnom je to bio nastavak propitkivanja od prethodnog dana, pri čemu su pojedini branitelji toliko inzistirali na nekim sporednim detaljima da je sudac dr. Manfred Duaster u više navrata ponavljao da tu nema ničega spornog. Reagirao je i tužitelj Leinhard Weiss istaknuvši da obrana ne može postavljati pitanja u kojima vlastito mišljenje prezentira kao utvrđene činjenice te donosi zaključke na temelju dokumenata koje, iako su najavljivali, nisu predali u spis. Sudac Dauster nadovezao se riječima da je tužitelj u pravu.

Obrana je, među ostalim, pitala Vukušića je li bio suradnik hrvatske tajne službe, tadašnje POA-e, u vrijeme suđenja Krunoslavu Pratesu.

Pravna pomoć

- Nisam bio suradnik. Oni su došli do mene i rekli mi da sam predviđen kao svjedok na suđenju Krunoslavu Pratesu, a da oni moraju obaviti dio posla vezan uz traženu međunarodnu pravnu pomoć iz Njemačke. Rekli su mi da nemaju ljude koji su iskusni u toj problematici pa su me pitali bih li im bio spreman pomoći.

Zauzvrat su mi ponudili da će mi pomoći potrebnim informacijama kada dođe do mog svjedočenja, informacijama iz arhiva tajne službe - izjavio je Vukušić negirajući da se radilo o formalnom suradničkom odnosu.

- Jesu li vas u tajnoj službi registrirali kao suradnika za vezu prema bavarskoj policiji i njemačkom tužiteljstvu - nastavio je odvjetnik Anto Nobilo.

- Ne da bih ja za to znao - odgovorio je Vukušić.

Odgovarajući na pitanja drugog Perkovićeva odvjetnika Richarda Beyera da precizira tko ga je iz POA-e tražio za pomoć, Vukušić je odgovorio:

- Milijan Brkić, današnji glavni tajnik HDZ-a.

Vukušićevo saslušanje nastavlja se 26. siječnja.

Lasić mu sve ispričao o akciji Dunav

Bože Vukušić ispričao je jučer pod kojiim je okolnostima 1992. uspio pridobiti Ivana Lasića, nekadašnjeg šefa Odjela za neprijateljsku emigraciju u saveznoj Službi državne sigurnosti, da progovori o djelovanju SDS-a. Lasić mu je tijekom višednevnih razgovora ispričao puno detalja te mu je tada potvrdio da je osobno vidio dosje Đureković, da je vezano uz Đurekovića provedena akcija kodnog imena Dunav te mu je prepričao sadržaj razgovora u Beogradu nakon Đurekovićeva ubojstva, primjerice izjavu njegova tadašnjeg šefa Stanka Čolaka da je “ekipa kompletna” i da su se vratili bez ikakvih problema misleći očito na ekipu koja je likvidirala Đurekovića. Čolak je tada rekao da ide o tome telefonski izvijestiti i Perkovića u Zagreb.

Vukušić je o tim razgovorima sastavio izvješće, priložio mu snimljeni materijal i sve dostavio svom tadašnjem šefu u SZUP-u Goranu Ljubičiću. I na tome je stalo. Tek kasnije je saznao, dodao je Vukušić, da je upravo Ljubičić bio osoba koja je u Jugoslaviji radila obradu Đurekovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:35