ALEKSANDAR VUČIĆ U ZAGREBU

‘Hrvatska i Srbija idu prema povlačenju tužbi za genocid’

 Admir Buljubašić / CROPIX

Znam da nisam ni upola šarmantan kao neki drugi srpski političari koji su dolazili u Hrvatsku, ali sam uvjeren da naši odnosi, ako ih budemo konkretno razvijali, bez previše ljubavi i mržnje, mogu biti neusporedivo bolji, iskreniji i s više povjerenja nego prije. Hrvatska i Srbija ključne su zemlje u regiji. Ne treba tu biti emocija, nego naše odnose treba razvijati racionalno i pragmatično - izjavio je potpredsjednik srbijanske Vlade Aleksandar Vučić nakon sastanka s Vesnom Pusić, hrvatskom ministricom vanjskih poslova i prvom potpredsjednicom Vlade.

Ozbiljni pomaci

Pusić, koja je bila domaćin ovoga susreta, na zajedničkoj je konferenciji za novinare rekla da se “otvara prostor za razgovor o mogućem povlačenju međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid jer su prvi put napravljeni ozbiljni koraci”.

- Hrvatska je spremna razgovarati o tome, ali prije treba riješiti pitanje nestalih. To je za nas ljudsko i emotivno pitanje preko kojeg ne možemo prijeći. Ali, sada su prvi put napravljeni ozbiljni pomaci. Mičemo se s mjesta. Kad vidimo da se u pitanju nestalih približavamo rješenju, onda smo blizu toga da možemo razgovarati i o povlačenju tužbi - rekla je Pusić.

Razlike treba priznati

Potpredsjednik srbijanske Vlade istaknuo je da to nije lako pitanje za Srbiju, ali da su otvoreni za razgovore.

- Nadam se da ćemo naći zadovoljavajuće rješenje jer nikome nije u interesu da skriva podatke o nestalima. Pravedno je da obitelji znaju gdje se nalaze ostaci njihovih najmilijih - rekao je Vučić.

Srbija je, inače, Hrvatskoj nedavno dala informacije o masovnoj grobnici hrvatskih civila u Sotinu. Vučić je jučer najavio još neke konkretne korake u suradnji, te je rekao da će Zagrebu do kraja idućeg mjeseca biti dostavljene i zračne snimke Hrvatske iz 1968. godine prema kojima će biti olakšano legaliziranje bespravno sagrađenih objekata u nas.

Na pitanje novinara da komentira izjave srpskog predsjednika Tomislava Nikolića o tome kako je oslobodilačka akcija Oluja bila genocidna, Vučić je rekao:

- Između Zagreba i Beograda postoje velike razlike u gledanju na prošlost. Te razlike ne treba kriti, treba ih priznati, ali na tim razlikama ne treba ustrajati. Uvjeren sam da gospođa Pusić i ja, kao i drugi političari u Hrvatskoj i Srbiji, ne gledamo na isti način na Oluju. No, to ne treba biti prepreka u razmišljanju o budućnosti, jer budućnost je puno važnija od prošlosti. Prošlo je 18 godina, djeca su postala punoljetna. Perspektiva razvoja puno je važnija od ukopavanja u političke rovove - rekao je Vučić koji je s ministricom Pusić iza zatvorenih vrata razgovarao oko sat vremena. Bilo je riječi i o tome da se riješe pitanja mirovina za Srbe iz Hrvatske, te pitanje stanarskih prava, a Vučić je istaknuo da se razgovaralo i o Hrvatima u Srbiji i njihovim problemima.

Puna potpora Srbiji

I Pusić i Vučić naglasili su da je nužno ojačati gospodarsku suradnju, a Pusić je dodala da Hrvatska pruža punu potporu Srbiji na njenom europskom putu i zalaže se za to da u lipnju dobije datum za početak pregovora o članstvu.

Vučić je također poručio da srpska Vlada nikada neće prihvatiti prijetnje i ucjene Srba sa sjevera Kosova oko sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom.

- Prihvaćanje sporazuma znači prihvaćanje budućnosti za Srbiju i uvjeren sam da će najveći broj građana Srbije donijeti odluku o prihvaćanju teksta sporazuma - rekao je Vučić. Naglasio je da na ulici može govoriti tko što hoće, ali se u Srbiji odlučuje u institucijama sustava.

Vučić se jučer sreo i s premijerom Zoranom Milanovićem , predsjednikom Ivom Josipovićem, potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom te ministrom obrane Antom Kotromanovićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:59