KRAĐA CRKVENOG NOVCA

ŽUPLJANI DALI PODRŠKU FRA ŠIMI 'Važno da nije pedofil, i ja bih odležao za te pare koje su se vrtile'

Jedina je dilema je li fra Šime bio Robin Hood, jer smo i mi čuli da je pomagao sirotinju, ili samo James Bond, komentira vlasnik lokalnog kafića
 Ivo Ravlić / Cropix

Kad čovjek vidi puste reklame za apartmane, restorane, konobe, bistroe u Baškoj Vodi, nekako lakše shvati zašto se ondje i svećeniku po glavi mogu početi vrzmati – poslovni planovi, piše Slobodna Dalmacija . Istina, Baška Voda u ranim poslijepodnevnim satima petka nije se puno razlikovala od prizora kakve povezujemo s najmračnijim zimskim danima; tek tu i tamo grupica osnovaca na povratku iz škole, nekoliko manjih ekipica po rijetkim kafićima koji rade i izvan sezone.

– Koliko je fra Šime dobio? Dvi godine?! Super, i ja bi odleža toliko za ove pare koje su se tu vrtile! Uz žalbu i dobro vladanje, eto njega brzo van! – komentira Karlo kojem smo bili prvi glas o presudi. Ipak, o fra Šimi, kao i većina sugovornika, govori sve najbolje.

– On je stvarno bio pravi, uvijek je imao vremena i lijepu riječ za svakoga. Zato smo svi mi ovdje i potpisali onu peticiju za njega kad su ga htjeli maknut iz župe! – kaže Miljenko, otkrivajući da su upravo on, Karlo i Jakov među onih 850 Baškovođana koji su podržali fra Šimu.

– Kad sam čuo za što ga terete, nisam mogao vjerovati. Ni u ludilu... A opet, bit će da ga je ova ženska “zavrtila” – kao da sam sebe uvjerava Miljenko.

Nailazi vlasnik kafića, ne želi u novine, ali ima nešto kazati:

– Jedina je dilema je li fra Šime bio Robin Hood, jer smo i mi čuli da je pomagao sirotinju, ili samo James Bond.

Zašto James Bond? Pa tamo uz uzbuđenja uvijek idu i žene.

– Ja sam s njim išao i u Međugorje i svugdje, na razne izlete, pa s našim žudijama, i mogu posvjedočiti da taj čovjek nikad nije pokazivao crte ženskara. Ma, njega je očito bankarica uvukla u igru i sredila! – nadovezuje se konobar, ali ni on ne želi u novine.

– Ma neka je radio što je radio, važno da nije pedofil! – poručuje stariji mještanin u prolazu.

– Sve ćemo mu oprostiti, samo neka nam ga vrate! Nema takvih fratara! – ima nešto kazati i jedna starija mještanka u prolazu.

Vijest o presudi proširila se i u drugim kafićima. Hajduk i HNS su i tamo privremeno pali u drugi plan.

– Ma, čovjek se samo uklopio u sustav, ništa drugo! Iako je ovdje očito riječ o malo većoj igri, gdje je netko ostao kratkih rukava, pa je fra Šime isturen u prvi plan – sveznajućim tonom nam se obraća stariji mještanin. Je li ga iznenadilo da se fra Šime upetljao u mutne poslove? Je, ipak jest.

– Mene nije, jer ja ne vjerujem popovima. U Boga vjerujem, ali u popove ne! – tu je i Filip iz lokalnog “vijeća mudraca” u kafiću “Stop”.

– Ne znam, mene je jako iznenadilo, jer pamtim fra Šimu kao odličnog svećenika, djelovao mi je nekako pošteno! – dodaje umirovljenik Zvonko, a sa susjednih stolova se čuje:

– Ma, što ti znaš... On vam ionako nije odavde, on se doselio iz Slavonije... Doduše, ima šezdeset godina...

Pitali smo za komentar i fra Šimina nasljednika u crkvi sv. Nikole, fra Petra Vrljička, no on nam je kroz prozor, na sam spomen svog prethodnika, poručio:

– Mislio sam da ćete me nešto pametnije pitati!

Prije nego što smo smislili išta pametnije, zatvorio je prozor.

A što se može kad je dan bio kao stvoren za komentiranje trilera s elementima sapunice, koji kao da su pisali Dan Brown i Ivo Brešan, a ne za postavljanje teških teoloških pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:21