PRESICA AUTU I OSTAVCI

ŽUPANICA LOVRIĆ MERZEL 'Moj Audi A6 nije luksuz, a iza prosvjeda građana stoji politika'

Upitana je li kupnja skupog automobila nepotreban luksuz i da li su građani provjedom to poručili, odgovorila je da su građani na izborima rekli što misle o njoj te da je iza prosvjeda stajala politika
 CROPIX

SISAK - Županica Marina Lovrić Merzel održala je u ponedjeljak točno u podne tiskovnu konferenciju na kojoj je govorila o prosvjedu autićima, zahtjevima za ostavkom, aferi Audi, te dječjem vrtiću u Hrvatskoj Kostajnici.

Komentirajući prosvjed autićima prošle subote, kada su stotine Siščana donijele dječje igračke autiće i ostavile ih pred županiju da županica ima automobila koliko hoće , Marina Lovrić Merzel kratko je rekla građani imaju pravo na prosvjede i da ona poštuje to pravo.

Rekla je da su točne njezine tvrdnje da je kupnjom novog automobila smanjila troškove iz proačuna, a upitana je li kupnja skupog automobila nepotreban luksuz i da li su građani provjedom to poručili, odgovorila je da su građani županije na izborima rekli što misle o njoj te da prosvjed nije bio samo revolt građana, nego je iza njega stajala politika.

Na zahtjev šefa županijskog HDZ-a Ive Žinića da zbog bešćutnosti i bezobzirnosti odmah podnese ostavku, županica je odgovorila kako cijela Hrvatska danas ispašta bešćutnost i bezobzirnost HDZ-a, te da nije nju HDZ postavio da će je smjenjivati, nego narod, birači, kojima ponovo zahvaljuje na povjerenju i velikoj potpori na izborima.

Odbila je odgovoriti na direktan upit hoće li i dalje voziti skupi Audi, ili će ga vratiti.

Govoreći o središnjoj temi tiskovne, pronalaženju spasa za dječji vrtić Krijesnica u Hrvatskoj Kostajnici, koji zbog besparice i velikih dugova ne radi već mjesec dana, županica je najprije odgovorila na pitanje zašto spašava vrtić tek sada, a ne ranije, i je li spašavanje vrtića potaknuto velikim kritikama na račun rastrošnosti zbog kupnje automobila.

Rekla je da prema ni jednom zakonskom propisu djelovanje vrtića u Hrvatskoj Kostajnici nije odgovornost Županije, nego osnivača, grada Hrvatska Kostajnica. No i zadnje tri godine županija je iz stavke tehnička pomoć županijskog proračuna za dječji vrtić i plaće zaposlenicima dala 1,4 milijuna kuna.

Sada, nakon što je Hrvatski zavod za zapošljavanje sklopio vansudsku nagodbu i skinuo blokadu s proračuna Hrvatske Kotajnice, a porezna uprava deblokirala račun vrtića, županija je preuzela obvezu da će osigurati novac potreban za rad vrtića od 1. prosinca i tijekom cijele 2014. godine, čekajući nova pravila za određivanje pomoći države siromašnim područjima kakav je grad Hrvatska Kostajnica.

Za to će županija osiguravati svakog mjeseca pedesetak tisuća kuna, a platit će i oko 100 tisuća kuna koliko iznosi dug dječjeg vrtića za plaće i doprinose radnicima vrtića. Uz pomoć nadležnih državnih tijela osiguat će se i isplata zaostalih osam plaća radncima vrtića, kako bi se nastavio rad ustanove u koju će od 1. prosinca ponovo poći 30-ak malih Kostajničana.

Marina Lovrić Merzel opet predsjedica SDP-a, kao jedini kandidat dobila 95,1 posto glasova

SISAK - U nedjelju su održani izbori u SDP-u Sisačko -moslavačke županije. Dosadašnja predsjednica Marina Lovrić Merzel, kao jedini kandidat, dobila je potporu od 95,1 posto SDP-ovaca koji su izašli na izbore.

Od ukupno 2.014 članova SDP-a s pravom glasa izborima za predsjednika Županijske organizacije SDP-a pristupilo je 1.256 članova, odnosno njih 62,4 posto. Aktualna županica dobila je 1.194 glasa za novi mandat na čelu SDP-a. (M. Pi.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:49