ORGANIZACIJA PRIJEVOZA

ŽUPAN ANUŠIĆ: 'Želimo i nadalje imati putničke linije do svakog, pa i najmanjeg naselja'

Ivan Anušić
 Vlado Kos / CROPIX

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić u utorak se sastao s generalnim direktorom tvrtke Arriva za Hrvatsku Draženom Divjakom, koja na području županije obavlja 90 posto autobusnog prijevoza, a poslije razgovora je rekao da je želja zadržati putničke linije do svakog i najmanjeg naselja.

- Dogovorili smo se da u sljedećom razdoblju pokušamo iznaći model za daljnje normalno funkcioniranje, jer nam je prijevoz putnika jedna od ključnih segmenata. Želimo ravnomjeran razvoj naselja u županiji te i nadalje imati putničke linije do svakog, pa i najmanjeg naselja, kako bi djeca mogla ići u školu i radnici na posao - rekao je Anušić.

Dodao je da su tijekom razgovora došli do određenih zaključaka koje će uskoro predstaviti nadležnom ministarstvu i premijeru kako bi se iznašao novi način financiranja i organizacije javnog prijevoza kako bi se on na tom području nesmetano i kvalitetno odvijao kao što je to bilo prije pandemije, a da se ne smanjuje broj linija u odnosu na prijašnje razdoblje.

Divjak je rekao kako je pandemija tvrtki Arriva generirala goleme probleme u poslovanju jer je broj putnika drastično smanjen i trenutno rade sa 25 posto kapaciteta.

- Svi segmenti poslovanja su jako pogođeni, nema učenika, studenata, ekskurzija ni turista. Srećom je Vlada RH na vrijeme reagirala i osigurala pomoć u iznosu minimalnih plaća, a tako će biti još tri mjeseca. Do jeseni bi trebali biti definirani neki novi odnosi, konkretno ugovori o javnim uslugama. To je model koji postoji u cijeloj Europi i osigurava kroz javno-privatno partnerstvo održiv model rada za prijevoznike - rekao je Divjak.

Sastanku je nazočio i Mario Madunić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture koji je ocijenio da je ministarstvo svjesno činjenice da je županijski prijevoz putnika koji je dosad funkcionirao teško održiv.

- Zbog toga idemo ka tome da se uvede model javne usluge u svim županijama i omogući jednaka kvaliteta i dostupnost javnog prijevoza u svim naseljima. Aktivnosti vezane za to koordiniramo sa svim županijama, svaka će imati specifičan model, no postoji i mogućnost da susjedne županije potpišu zajednički ugovor - zaključio je Madunić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:21