ARBITRAŽNI SPORAZUM

Zoranu Milanoviću ni 7 dana nije dosta za odluku

Najveća oporbena stranka tjedan je dana vagala argumente za i protiv Sporazuma o arbitraži. Milanović je predložio da zastupnici u Saboru budu suzdržani, ali se četvorica njih ipak nisu povinula stezi
 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Sedam dana je najveća oporbena stranka razmišljala, procjenjivala, pregovarala i dogovarala kako će se postaviti oko Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom.

Potvrda parlamenta

I onda je SDP oko trenutno najvažnijeg političkog pitanja za Hrvatsku, odlučio da ipak ne bi ništa odlučivao - u Saboru su, jer je tako predložio njihov stranački šef Zoran Milanović, bili suzdržani o tome treba li premijerki Jadranki Kosor dati suglasnost da potpiše Sporazum. No, niti tu nisu uspjeli biti jedinstveni, četiri njihova zastupnika nisu se povinula stranačkoj stezi i glasali su protiv.

Potpuno je jasno da se tako važne odluke ne mogu donositi preko noći, no sedam dana Milanović je doslovce svaki dan iznosio potpuno nove ocjene Sporazuma te razloge, ali i uvjete pod kojima bi ga njegova stranka mogla podržati. To najbolje potvrđuje kako će se isti kaos u SDP-u događati i kad Sporazum za dva tjedna ponovno dođe u Sabor. Ovaj put na konačnu potvrdu, kada će upravo glasovi SDP-a biti presudni, jer je za ratifikaciju potrebna dvotrećinska većina odnosno 102 glasa. Bez potvrde slovenskog i hrvatskog parlamenta, naime, potpisani Sporazum ne znači ništa.

SDP-ove odnosno Milanovićeve “vratolomije” sa stavovima oko Arbitražnog sporazuma počele su prošlog tjedna kada je primio slovenskog premijera Boruta Pahora i prvi put vidio Sporazum. Odmah nakon tog susreta izjavio je kako “SDP neće stajati na putu u ulasku u EU” iz čega se moglo iščitati da će podržati Sporazum.

Dva dana kasnije na sastanku u Banskim dvorima ipak nije dao potporu Sporazumu, nego je tražio dodatne konzultacije. Iste večeri suradnicima je rekao da Sporazum ipak moraju podržati. No, već drugi dan - druga pjesma. Cijelo su jutro trajale konzultacije stranačkog vrha, Milanovićevi su bliski suradnici tvrdili kako je sporazum smeće, ali predvečer stiže i službena objava: podržat ćemo sporazum ako se premijerka ispriča za šest izgubljenih godina. A onda u ponedjeljak ispriku više nisu niti spomenuli.

Sporan izbor sudaca

No, zato je Milanović tvrdio kako je najveći problem što popis sudaca s koje će se birati članovi Arbitražnog suda predlaže Europska komisija. Mnogi zastupnici u raspravi su se izjašnjavali protiv Sporazuma, no sve do glasanja nije se znao stav SDP-a. Na kraju su odlučili biti suzdržani, a potporu ratifikaciji počeli uvjetovati - izmjenama Sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:44