HRVATSKI PREMIJER NA SUMMITU EU

Zoran Milanović: 'Prvo uđimo u EU, onda ćemo razmišljati o bankovnoj uniji '

Posljednji summit EU za ovu godinu bio je i najlakši, s malo neizvjesnosti i s pozitivnim ishodom, ako je suditi prema izjavama lidera država članica. - Najgore je iza nas, ali imamo još puno posla - rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy nakon uspješnog završetka summita koji je formalizirao odluku o stvaranju bankovne unije.

I predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović, koji je sudjelovao na summitu, ishod vidi kao pobjedu eura. Komentirajući atmosferu summita, rekao je da stvari ipak idu svojim tokom, EU se integrira na jednoj drugoj, višoj razini, jer očito drugačije ne ide.

Kočija ispred konja

- Na neki način Europska Unija stavila je kočiju ispred konja, s monetarnom unijom, a zanemarila bankovnu i fiskalnu, i sada se polako ide u tom smjeru. Mislim da je to definitivno pobjeda eura. Koliko god je situacija teška i stvari još komplicirane, danas je puno stabilnija nego što je bila prije godinu dana - rekao je Milanović.

Prema tom dogovoru, ubuduće će glavnu ulogu u nadzoru banaka imati Europska središnja banka. Ona će neposredno nadzirati banke po tri kriterija: one koje imaju ukupnu bilancu veću od 30 milijardi eura ili one koje predstavljaju 20 posto BDP-a u državi u kojoj imaju sjedište ili one koje su među tri najveće banke u pojedinoj državi. Očekuje se da će ukupno pod europski nadzor do 200 banaka u državama eurozone i u drugim državama koje to budu htjele.

Zemlje koje ne žele

Velika Britanija, Švedska, Danska i Češka jasno su dale do znanja da se ne žele uključiti u ovu bankovnu uniju, ali žele da države eurozone prevladaju financijsku krizu koja ima posljedice na sve države EU i na cijeli svijet. Britanski premijer David Cameron i dalje vjeruje da će moći progurati ideju o “drukčijem aranžmanu odnosa Londona i Bruxellesa”. Na ovom summitu francuski predsjednik Hollande poručio mu je da je “članstvo u EU doživotno” i da se iz EU “ne može birati kao iz menua ala carte”.

O tome hoće li Hrvatska ući u bankovnu uniju ili ne odlučit će se tek nakon našeg ulaska u EU. Upitali smo i predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića o tome: - U tu bankovnu uniju ući će golema većina država. Pričekajmo prvo da uđemo u EU, ali razmišljajmo o svim tim opcijama.

Prvo Schengen

Prva opcija, cilj i realnost nam je Schengen, to moramo ostvariti da bismo se svi slobodno kretali, a za euro ćemo vidjeti. To je također hrvatska perspektiva, to je moneta EU. Idemo u tom pravcu, to moramo kalkulirati i to radimo cijelo vrijeme. A bankovnu uniju traže investitori jer je to jamstvo sigurnosti. Kao i svi ovi procesi, nama oduzima dio suvereniteta, i nama i Nijemcima - kaže Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:31