POLITIČKE ISTRAGE

Zoran Milanović: Policija se više nikad neće baviti politikom!

HDZ je često u raznim prigodama o tome govorio, no u praksi se, nerijetko, ponašao suprotno
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Trojica gradonačelnika velikih hrvatskih gradova - Rijeke, Koprivnice i Velike Gorice - Vojko Obersnel, Zvonimir Mršić i Tonino Picula dugo su, sada se vidi i potpuno neopravdano, bili pod stigmom upletenosti u ozbiljan kriminal. Državno odvjetništvo, međutim, u sva tri slučaja odbacilo je kaznene prijave policije; u slučaju Mršića i Picule razmjerno brzo, no Obersnelovo se ime po crnim novinskim kronikama vuklo gotovo dvije godine.

KOMENTAR DAVORA BUTKOVIĆA: A tko stoji iza političke policije?

Kada se zna da su sva trojica gradonačelnika istodobno i visokorangirani članovi SDP-a, teško se oteti dojmu da su prijave protiv njih imale snažnu političku pozadinu.

Izjava predsjednika SDP-a Zorana Milanovića izrečena u subotu na predizbornom skupu Kukuriku koalicije u Šibeniku, gdje je komentirao odbacivanje kaznene prijave u slučaju riječke Tržnice protiv gradonačelnika Rijeke, kako se, dođu li na vlast, “policija više neće baviti političkim poslom”, zato je jedna od važnijih poruka koja se mogla čuti u dosadašnjem dijelu izborne kampanje.

Rekavši da Kukuriku koalicija ne kani instrumentalizirati policiju u svrhu političkih obračuna, Milanović je dodao kako neće dopustiti da “policija udara na taj način”, bilo da se radi o HDZ-u, SDP-u ili bilo kojoj drugoj političkoj opciji, već isključivo ondje gdje se osnovano sumnja u kaznena djela.

Izjava o depolitizaciji policije, unatrag posljednjih osam godina HDZ-ove vlasti, nije doduše manjkalo. HDZ je često u raznim prigodama o tome govorio, no u praksi se, nerijetko, ponašao suprotno. Samo tri najdrastičnija, spomenuta primjera u kojima je policija vidjela nešto (kriminal) što Državno odvjetništvo nije, pokazuju da je u postupanju policije itekako moguće vidjeti onu “nevidljivu ruku” o kojoj govori Milanović, a koja je, snagom politike, povlačila poteze.

Obersnel je dugo, puna 22 mjeseca, bio pod sumnjom da je riječki gradski proračun, zbog navodnog nerazmjera između plaćene koncesije i stvarno korištene kvadrature riječkih Tržnica, oštetio za 80 milijuna kuna. Mršića je policija teretila da je sklopio štetni ugovor o prodaji Podravkina odmarališta u Pirovcu. Picula je pak pod istragu policije došao zbog anonimne prijave da je lokalnoj televizijskoj postaji u Velikoj Gorici nezakonito posudio novac. Sve te kaznene prijave koje je policija podnijela, trošeći ogromne materijalne i ljudske resurse, Državno je odvjetništvo odbacilo.

U svjetlu triju spomenutih događaja svojedobna ispovijed bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, kako mu je jednom prigodom ravnatelj policije Oliver Grbić sugerirao da u HDZ-u organiziraju pisanje anonimnih kaznenih prijava protiv oporbe, zvuči vrlo uvjerljivo. Bilo bi strašno i da je policija, podnoseći kaznene prijave, samo pokušala “pakirati”, no upravo je monstruozno ako je uistinu takve prijave sama i naručivala.

Milanovićevu izjavu da se policija, dođe li Kukuriku koalicija na vlast, tom vrstom posla nikada više neće baviti, zato valja zapamtiti kao jedno od najvažnijih obećanja i jedan od ključnih stupova politike koju želi provesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 09:49