PREDLAŽE UTAKMICU

ZORAN JANKOVIĆ ZA JUTARNJI O PIRANGATEU 'Sve će ovo, bojim se, završiti ružno, dobrog izlaza iz ove priče nema'

 Tomislav Krišto/CROPIX

Gradonačelnik Ljubljane još od 2006. godine i predsjednik sada neparlamentarne stranke Pozitivna Slovenija, gospodin Zoran Janković jako je zabrinut razvojem odnosa između dvije države.

Na kraju razgovora za Jutarnji je rekao kako je važno ne igrati se emocijama građana te kako bi bilo jako dobro sada organizirati jednu utakmicu, recimo Olimpije i Dinama u Zagrebu i Ljubljani u humanitarne svrhe kako bi se sačuvala dobra razina odnosa između dvije države.

Kako komentirate stanje u arbitražnom postupku, kako ćemo se kao susjedi iz ovoga izvući?

- Ružno, to je tipična potvrda mog stava da kad nemaš ideja za neki gospodarski napredak, vratiš se na neke stare probleme. Ne želim se baviti pitanjem tko će izgubiti, ali netko će jako izgubiti i to će onda biti loše. Želim samo podsjetiti da je referendum o ulasku Hrvatske u EU u Sloveniji prošao prije svega zato jer sam pozvao stanovnike Ljubljane da glasaju za sporazum. Na kraju su samo Ljubljana, Kopar, Izola i Piran bili za, ali i to je bilo dovoljno da sporazum bude prihvaćen. Sad je g. Jernej Sekolec, kojeg nikad nisam upoznao, svoju uglednu karijeru završio s jednom mrljom na biografiji, zbog dogovaranja s našom agenticom na stvarno dječji način. Vjerujem da su Hrvatska i Slovenija izabrali svoje suce, da zastupaju interese Hrvatske i Slovenije na zakonit način. Ali, ni u Hrvatskoj se neće dobro završiti ova prisluškivačka afera. To ne radiš susjedu i prijatelju. Očito je prisluškivanje potvrdilo da Slovenija dobiva na arbitraži.

Sve je ovo greška!

Arbitraža će opstati, posebno nakon što je Vlada RS napravila izuzetan potez izborom novog arbitra iz Francuske, uglednog međunarodnog suca.

I mislim da je ključni cilj afere da se arbitraža ne zaključi u prosincu nego nakon izbora u Hrvatskoj. I ne smije se pumpati ljude, da ti eto sad netko nešto krade, jer to nije tako. To političari ne smiju raditi. Trebalo bi pričati o dobrim odnosima, o gospodarstvu. Mislim da je sve ovo bila pogreška, a ni pitanje prisluškivanja se neće tako lako završiti, jer je jedna stranka u Sloveniji (SLS, pučka stranka) podigla tužbu protiv nepoznate osobe zbog toga. Dakle, ni to nije završeno.

Jedna strana će izgubiti

Dakle, odnosi će se pogoršati i na ekonomskom planu, kakav će biti odnos Zagreba i Ljubljane?

- Konačno smo riješili i pitanje Ljubljanske banke, a sad se opet dižu negativne tenzije. Odnos dviju glavnih gradova u EU će i dalje biti dobar. Nisam se čuo s Bandićem, ali mi dobro surađujemo i tako ćemo nastaviti čak. Tako treba raditi i na državnoj razini. I zato ću doći u Zagreb odmah, na prvi službeni poziv kolege Bandića jer, mi smo susjedi i prijatelji. Mene posebno smeta što sada imamo u Sloveniji i Hrvatskoj vlade lijevog centra, liberalne, koje bi već na toj liniji trebale surađivati. A sad smo došli u ovu situaciju u kojoj će, kako sam rekao, jedna strana jako izgubiti. Osobno očekujem da se arbitraža neće moći prekinuti. Nakon toga bi pak u Hrvatskoj moglo doći do političkog prepucavanja, tko je kriv, tko nije i sve to skupa nije dobro. I kod nas će se tražiti krivac.

Da zaključim, na moju žalost, sve će ovo bojim se završiti ružno, dobrog izlaza iz ove priče nema, najbolje da se o ovoj temi prestane pričati i prepusti rješenje arbitraži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:35