REGISTAR POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA

ZNATE LI KOLIKO IH JE TOČNO? Prvi put objavljena lista dužnosnika u Hrvatskoj

Dalija Orešković
 Damjan Tadić / CROPIX

Objavom Registra dužnosnika na stranicama Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa napokon je poznat točan broj takvih osoba u Hrvatskoj pa sada znamo da ih na državnom i lokalnim proračunima u ovom trenutku imamo ravno 1915.

Riječ je o svim dužnosnicima - i onim državnim, kao i onim lokalnima, u županijama, gradovima i općinama, čija se brojka, usporedimo li to s nekim većim institucijama, popela na razinu tri Ministarstva prometa, četiri Ministarstva gospodarstva ili dva Ministarstva poljoprivrede.

Kad su u pitanju državni dužnosnici, u tu skupinu spadaju svi saborski zastupnici, predsjednik i svi članovi Vlade, ravnatelji agencija, zavoda i direkcija koje imenuje Vlada, zatim dužnosnici u Uredu predsjednika, suci i zamjenici Ustavnog suda i mnogi drugi.

Ipak, konačnu brojku od gotovo dvije tisuće dužnosnika povećavaju dužnosnici na lokalnim razinama jer u tu skupinu spadaju svi općinski načelnici - dakle, njih 428 - ali i svi općinski zamjenici načelnika, kojih ima barem po jedan u svakoj administrativnoj jedinici.

Potom su tu svi hrvatski gradonačelnici (dakle, njih 128), ali i svi zamjenici gradonačelnika, kao i 20 hrvatskih župana sa svojim zamjenicima.

Inače, prava i obveze dužnosnika definirani su posebnim zakonom u kojem stoji da dužnosnik ima pravo na plaću, pravo na naknadu određenih materijalnih troškova, životno osiguranje, a posebno pravo definirano je za dužnosnika predsjednika RH, kojemu po odlasku u mirovinu nakon obnašanja dužnosti pripada mirovina u visini 90 posto plaće hrvatskog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:32