OMOGUĆILA BIVŠA VLADA

ZLATNI PADOBRAN ZA ČLANOVE UPRAVA JAVNIH PODUZEĆA Plaće su im oko 18.000 kn, a u slučaju smjene mogu birati - radno mjesto ili otpremnina

Početkom ove godine istječe mandat 16 članova uprava, koje je bivša vlada jednom od svojih posljednjih odluka zaštitila
 EPH

Skupština Hrvatskih cesta na kojoj bi se, sukladno zaključku sada već bivše Vlade, trebali produljiti mandati predsjedniku Uprave Jurici Krleži i članu Uprave Edi Kosu još nije održana. Međutim, ni SDP-ovac Krleža kojeg je na to mjesto doveo sada već bivši ministar Siniša Hajdaš Dončić, niti IDS-ovac Kos kojeg je zamijenio na mjestu prvog čovjeka tvrtke, ne moraju se bojati da će, u slučaju smjene, ostati na cesti.

Njihovim ugovorima, kako nam je potvrđeno u tom javnom poduzeću, propisano je da u slučaju isteka mandata ili opoziva imaju pravo na “sklapanje ugovora o radu na neodređno vrijeme u skladu s njhovom stručnom spremom, radnim sposobnostima i iskustvom”. To znači da će nova Uprava koju će sigurno imenovati Vlada Domoljubne koalicije i Mosta morati Krleži i Kosu ponuditi radna mjesta unutar Hrvatskih cesta.

Plaće do 18.200 kuna

Ako to ne učine, Krleža i Kos još će šest mjeseci imati pravo na punu plaću te sljedećih šest na polovicu plaće iz HC-a. Njihove su trenutne plaće od 17.600 do 18.200 kuna, koliko prima Krleža.

Upravo su Krleža i Kos među ukupno 16 članova uprava kojima je istekao ili uskoro istječe mandat, zbog čega je Milanovićeva Vlada među svojim posljednjim odlukama donijela i onu kojom skupštinama trgovačkih društava u kojima država ima većinski udio, nalaže da produlje mandat članovima uprava i nadzornih odbora do imenovanja novih kako ne bi došlo do zastoja u poslovanju.

“Preporučuje se članovima nadzornih odbora, upravnih odbora i upravnih vijeća trgovačkih društava da radi izbjegavanja nastanka štete te u svrhu omogućavanja nesmetanog rada predsjednicima i članovima uprava kojima članstvo istječe za razdoblja primjene Zakona o postupku primopredaje vlasti, produže članstvo do izbora, imenovanja novih članova”, navodi se, podsjetimo, u zaključku Vlade od 13. siječnja.

Prema podacima koje smo dobili iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, od ukupno 59 poduzeća od strateškog interesa i onih u kojima država ima većinski udio, u ukupno 8 poduzeća u prvih par mjeseci 2016. istječe mandat za 16 osoba. Radi se o HEP-u, Hrvatskim cestama, Fini, Narodnim novinama, Plinacrou, Janafu, Podzemnom skladištu plina te Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

Bit će zbrinuti

Zanimalo nas je jesu li skupštine provele zaključak Vlade te ono puno važnije - donosi li produljenje mandata za te članove i materijalnu korist. Tražene podatke nismo dobili od Janafa i DAB-a niti nakon dva tjedna. A iz pristiglih odgovora proizlazi da bi većina članova uprava ostala zbrinuta neovisno o produljenju mandata.

HEP, Fina, Plinacro i Podzemno skladište plina proveli su zaključak Vlade, u Hrvatskim cestama još nije niti znaju kada će sjednica biti održana, a u Narodnim novinama neće je ni sazivati s obzirom na to da članu Uprave Nikoli Sili mandat istječe tek 8. ožujka.

No, ako Sili, jedinom članu Uprave koji je pri kraju mandata, nova Vlada ne produlji mandat, što se može očekivati s obzirom na to da je SDP-ovac, ni on neće ostati kratkih rukava.

- U slučaju opoziva člana Uprave Nikole Sile, sukladno ugovoru može mu se ponuditi novo radno mjesto ili može otići uz otpremninu koja iznosi deset mjesečnih plaća - rekli su nam u Narodnim novinama.

Ugovor s klauzulom

Zaštićeni su i vodeći kadrovi bivše Vlade u Fini - predsjednica Uprave Anđelka Buneta te dva od tri člana Uprave.

- Predsjednica Uprave i dva člana imaju s Finom sklopljene ugovore s klauzulom da će im se nakon isteka mandata ponuditi ugovori o radu na neodređeno vrijeme za radna mjesta koja odgovaraju njihovoj stručnoj spremi, radnom iskustvu i potrebama Fine. U slučaju raskida ugovora o radu primjenjvat će se odredbe Kolektvnog ugovora - rekli su nam u Fini. Prema KU inače, svaki radnik iz Fine odlazi s otpremninom u visini 60 posto proječne plaće u zadnja tri mjeseca po godini staža. Jedan član Uprave, no ne otkivaju koji, ima ugovor o radu na određeno vrijeme i nema pravo na otpremninu.

ANĐELKA BUNETA, predsjednica Uprave FINA-e:

U slučaju raskida ponudit će joj se novo mjesto ili otpremnina u skladu s kolektivnim ugovorom

JURICA KRLEŽA, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta:

Ako ne prihvati novo mjesto, ima pravo na 6 mjeseci pune plaće i 6 mjeseci na polovicu

PERICA JUKIĆ, predsjednik Uprave HEP-a:

Nedavno mu je produljen mandat, ne zna se ostaje li u tvrtki i pod kojim uvjetima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 10:41