BOMBAŠI IZ VODICA

ZLATNA MLADEŽ KUPILA SLOBODU? 'Da nisu imali novca za skupe odvjetnike, završili bi u zatvoru'

 CROPIX

U raspravnoj dvorani sutkinje zagrebačkog Općinskog kaznenog suda Sande Branberger Ostojić u četvrtak će biti pročitana presuda šestorici Vodičana protiv kojih se vodio postupak zbog dovođenja u opasnost ljudi i imovine postavljanjem i aktiviranjem eksplozivne naprave u siječnju prošle godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, piše Slobodna Dalmacija .

Zahvaljujući izvansudskoj nagodbi obrane s tužiteljstvom, svi su izgledi da će Tomislav Duvnjak (30), Domagoj Šprljan (32), Tomislav Strikoman (29), Ivan Tubić (32), Lovro Birin (30) i Ivan Šprljan (60) izbjeći zatvorske kazne iako će u konačnici presuda biti osuđujuća.

Prvu trojicu vodičkih “bombaša” sudski će pravorijek, čini se, obvezati na rad za opće dobro, dok će se preostaloj trojici okrivljenika izreći uvjetne kazne. Svi će, pak, morati platiti relativno visoke troškove suđenja, među ostalim i zbog toga što su tijekom postupka provedena brojna vještačenja.

Prvooptuženog Tomislava Duvnjaka, naime, čeka podmirenje čak 200 tisuća kuna sudskih troškova te odrađivanje 730 sati rada za opće dobro. Ostali su u financijskom smislu prošli blaže, pa će Domagoj Šprljan (32), osim odrađivanja 600 sati za opće dobro, u državni proračun na ime sudskih troškova platiti 80 tisuća kuna.

Po 60 tisuća kuna, pak, “iskeširat” će, Tomislav Strikoman i Tomislav Duvnjak, a obojici je izrečeno 730 sati rada za opće dobro. Ostalim okrivljenicima određene su uvjetne kazne, ali i obveza plaćanja po 40 tisuća kuna sudskih troškova.

’Nisu oni teroristi’

Rijetki su Vodičani, inače, smatrali da će im sugrađani zbog lanjske “bombaške afere” u hrvatskoj metropoli završiti iza rešetaka. U eksploziji ispred spomenika banu Jelačiću nitko nije ozlijeđen i to su smatrali ključnom argumentacijom.

Takvom raspletu događaja je, vele rijetki koji su uopće pristali razgovarati s nama, pod uvjetom anonimnosti, pridonio i angažman uglednih odvjetnika te situiranost obitelji okrivljenika.

– Mala smo sredina i svak svakoga poznaje, pa tako znamo i te momke. Znate kakva je današnja mlađarija kad iziđe u život. Nisu ništa napravili ako se o tom izlasku ne priča, makar učinili nešto zbog čega će već sutra tući glavom u zid. Pa čuo sam da se jedan od njih odmah pohvalio društvu SMS porukom. Zato i smatram da su uzeli eksploziv da bi se napravili važni i da bi bili face u društvu. Tako nešto su i izjavili na sudu. Teško da im je i u jednom trenu palo na pamet da tom svojom, najblaže rečeno, nepromišljenošću mogu ozlijediti ili usmrtiti slučajnog prolaznika – riječi su jednog od naših sugovornika.

Drugi je držao da “bombaši” svoju slobodu ponajprije trebaju zahvaliti renomiranim odvjetnicima i roditeljima koji su ih angažirali.

– Nisu oni nikakvi teroristi i nemam ništa protiv njih, ali bi cijela priča završila drukčije da nisu imali novaca za kvalitetnu obranu. Kako bi, da nemaju novaca, mogli postići izvansudsku nagodbu?! Nikako. Očito je da je i tužiteljstvo procijenilo kako će država ovakvom nagodbom imati više koristi kroz naplatu sudskih troškova, nego da ih pošalje u zatvor. Samo, da je moj sin to napravio, otišao bi u “ćuzu’. Ja mu odvjetnika ne bih mogao platiti, a onaj kojeg bi dobio po službenoj dužnosti, ne bi bio takvog profila da mu “izvuče” uvjetnu.

’Ne znam gdje mu je pamet bila...’

Ima i Vodičana koji od cijele grupe okrivljenih zamjeraju jedino najstarijem Ivanu Šprljanu, koji je, vele, kao vlasnik građevinske tvrtke morao znati da s eksplozivom nema igre i nepodopština, te da se momci neće zaustaviti na eksperimentiranju s dinamitom po poljima i plažama.

– Ne znam gdje mu je pamet bila. Umisto da ih je isplašio i zaprijetio im prvi put kad su mu spomenuli eksploziv ili kad su radili ludosti s plinskim bocama, on je, pročita sam u novinama, na sudu rekao kako nije znao da će oni to baciti na mjestu gdje ima ljudi. Nisu ni oni znali dok nisu nalili glavu u kafiću. Onda im je sve to bila baza, a dovela ih je do toga što će im se to spominjati cijeli život. To im je kazna gora i od novčane i od uvjetne.

Tako vele Vodičani. Posljednja riječ o tom slučaju, pak, bit će izrečena u zagrebačkoj palači pravde, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:48