OSTAO BEZ UŠTEĐEVINE

ŽIVOTNA DRAMA DIVLJEG DOMOLJUBA Fatalna Kety strašnom Bencu spiskala50.000 eura dok je bio u zatvoru

Vladimiru Bencu porezni su obveznici 2008. platili troškove suđenja. Rekao je da nema novca. Sada tvrdi da je opljačkan
 Ante Cizmic, Joško Ponoš / CROPIX;

Vladimir Benac, umirovljeni hrvatski časnik i stopostotni invalid, pravomoćno osuđen zbog pokušaja ubojstva susjeda Denisa Bušelića, prijavio je još u kolovozu prošle godine splitskim policajcima da mu je, dok je služio zatvorsku kaznu, iz stana nestalo 50.000 eura.

Izrazio je sumnju da ga je opelješila njegova 29-godišnja nevjenčana supruga Katarina Škaro, poznatija kao Kety. Sada, nakon provedene istrage, državno odvjetništvo Kety tereti za utaju.

Benac je u istrazi objasnio kako je Katarini dao upute da novac troši na plaćanje njegova odvjetnika i na plaćanje režija, a ona je sve spiskala na popravak zubala, izlaske i luksuz.

Kad se vratio iz zatvora, odvjetnik mu je rekao da nije dobio ni lipe, a dočekali su ga neplaćeni računi, opomene i ovrhe. Katarinina prijateljica ispričala je policajcima da je Kety trošila na marihuanu i dijelila novac prijateljima.

No žrtva ove priče Vladimir Benac teško će izazvati suosjećanje javnosti jer podatak da je u kući skrivao 50.000 eura izazvala je ogorčenje poreznih obveznika.

Naime, nakon izricanja presude za pokušaj ubojstva Denisa Bušelića u svibnju 2008. splitski Županijski sud oslobodio ga je plaćanja sudskih troškova od 50.000 kuna, usprkos tome što prima mirovinu od 15.000 kuna.

Na fotografiji: Vladimir Benac krajem devedesetih pucao je u strop na skupu HVIDR-e. FOTO: Matko Biljak / SD;

Benac je, naime, naveo da je u teškom materijalnom položaju i da nema za troškove. Tako je trošak suđenja pao na teret proračuna, odnosno hrvatskih poreznih obveznika.

Nakon ranjavanja u Carpe Diemu u svibnju 2008. bioenergetičar Denis Bušelić ostao je invalid. Benac je pucao na njega, ljut zbog buke koja je noću dopirala s proslave rođendana u klubu Carpe Diem. Tijekom suđenja više je puta prijetio Bušeliću, a 2012. ga je pokušao pregaziti, i to baš automobilom koji mu je uoči parlamentarnih izbora 2011. kao vojnom invalidu poklonila Jadranka Kosor.

Na fotografiji: Vladimir Benac, stopostotni ratni invalid, i nevjenčana supruga Katarina Škaro Kety u njegovu domu na Mejama, FOTO: Joško Ponoš / CROPIX;

Osim suđenja za prijetnje Denisu Bušeliću, agresivni Benac ima još sudskih postupaka, a u nekima je već nastupila zastara. Tako je i sa slučajem oružanog upada u ured gradonačelnika Ivana Škarića u rujnu 1997.

Prije rata Benac je bio zaposlen u splitskom škveru kao strojarski inženjer. U rat ulazi sa 27 godina, prvo je član Specijalne policije, pa HOS-a, potom ulazi u specijalne snage generala Ante Rose. Kasnije prelazi u HVO. Bio je zapovjednik izviđača i diverzanata, zapovjednik inženjerije, obavještajne službe i, na koncu, ultralakih letjelica.

Završio je padobransku obuku, a prošao je sva dalmatinska ratišta, kao i ratišta u susjednoj BiH. Ranjen je ukupno četiri puta, i to ručnom bombom i zoljom te posljednji put maljutkom, pri čemu je ostao bez noge.

Svi ispadi Vladimira Benca

rujan 1997.

Gradonačelniku Škariću upao u ured i prijetio da će pucati ako mu ne izda dozvolu za gradnju kuće na Mejama.

siječanj 1998.

BMW-om probio staklena vrata policije u Splitu i naoružan zoljom naredio da mu dovedu šefa Bekavca.

Bio je bijesan jer su ga sumnjičili za provalu u mesnicu.

prosinac 1999.

Pucao u strop u Domu HV-a na skupštini Hvidre. Dobio je 11 mjeseci, uvjetno na tri godine, uz obavezno psihijatrijsko liječenje.

od 2001. do 2005.

Kontinuirano pijan maltretira suprugu i sina kojem svakodnevno pokazuje genitalije. Uvjetno je osuđen uz obvezu liječenja u odgovarajućoj psihiatrijskoj ustanovi.

svibanj 2008.

Susjedu Denisu Bušeliću upao na proslavu rođendana i viknuo: ‘Tko remeti san hrvatskom časniku?’ Potom ga je ustrijelio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 08:55