JUTARNJI U NJEMAČKOJ

ŽIVOT ŠEFA UDBE U ZATVORU Josipa Perkovića strogo paze, posjetitelji ga mogu vidjeti samo kroz staklo

Tužiteljstvo je zatražilo, a istražna sutkinja je odobrila najstroži režim za bivšeg šefa Udbe
 Damir Krajač / CROPIX

Gospodin Perković u subotu je pred istražnom sutkinjom Saveznog vrhovnog suda u Karlsruheu rekao da optužbe nisu točne, da ne odgovaraju istini i da on nema ništa s Đurekovićevim ubojstvom. Dodao je i da će se tek vidjeti koliko je problematičan glavni svjedok optužbe, taj g. Sindičić - rekao nam je jučer Perkovićev njemački branitelj Peter Wagner, koji nas je primio zajedničkom odvjetničkom uredu Zoglmann&Wagner&Neumann u centru Münchena. Potvrdio nam je da pokušava ishoditi potrebna odobrenja kako bi Perkovića u istražnom zatvoru posjetio njegov hrvatski odvjetnik Anto Nobilo i pritom iznio vrlo zanimljive podatke o određenim mjerama sigurnosti.

Dozvola za Nobila

- Gospodin Nobilo želi posjetiti g. Perkovića. Međutim, to baš nije jednostavno. Za to moramo ishoditi dopuštenje nadležne istražne sutkinje Saveznog vrhovnog suda koja tom zahtjevu može, ali i ne mora udovoljiti. Gospodinu Perkoviću određen je vrlo strog istražni zatvor. Osnove za određivanje istražnog zatvora su opasnost od bijega i težina kaznenog djela za koje ga se tereti - pomaganje u teškom ubojstvu.

No, tužiteljstvo je zatražilo, a istražna sutkinja prihvatila prijedlog da Perković u zatvoru bude pod posebno strogim režimom. Očito smatraju da je on središnja osoba u cijeloj priči o ubojstvima s kojima se povezuje jugoslavensku tajnu službu - istaknuo je odvjetnik Wagner.

Pojasnio je kako taj strogi režim znači da se svaki posjet Perkoviću u zatvoru odvija pod nadzorom. - Razgovor se obavezno vodi preko stakla, na njemačkom jeziku i u prisutnosti službenika Zemaljskog kriminalističkog ureda. Ako bi, primjerice, g. Perkovića posjetio neki član njegove obitelji, morao bi biti prisutan prevoditelj kako bi policijskom službeniku prevodio njihovu konverzaciju - rekao je odvjetnik Wagner.

Pod strogim nadzorom

Prema njegovim riječima, država (Njemačka) u ovom se slučaju jako morala potruditi da dobije okrivljenika pa ne ostavlja ni najmanju mogućnost da ga ponovno “izgubi”.

Radi sigurnosti, Perković je prebačen iz zatvora u Münchenu u nešto manji zatvor u Nürnbergu.

- Tužiteljstvo je smatralo da u zatvoru u Münchenu ima previše zatvorenika porijeklom iz Hrvatske i drugih zemalja s područja bivše Jugoslavije koji bi mogli nauditi g. Perkoviću. Da bi se umanjio i taj rizik, smješten je u zatvor u Nürnberg - rekao je odvjetnik Wagner. Josip Perković prošli je petak sa sobom ponio samo malu ručnu torbicu.

Optužnica do ljeta?

- Da, uzeo je samo dokumente, neke sitne osobne stvari i lijekove. Dopustili su mu da sa sobom unese lijekove. Ništa drugo nije ni ponio. Ovdje je praksa takva da pritvorenik može organizirati da mu netko njegov donese odjeću ili slično. No, sam se mora brinuti za pranje, što je problem, pogotovo ako obitelj nije u blizini pritvora. A unutra vam se nudi zatvorska odjeća, plave, malo grublje hlače, bijela majica, plava košulja i tako dalje - ispričao je odvjetnik Wagner.

Odvjetnik Wagner očekuje da će optužnica protiv Perkovića biti na sudu najkasnije do ljeta, iako je tužiteljstvo dalo naslutiti da bi optužnicu mogli podići za otprilike tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:05