TUŽNA VIJEST

ŽIVOT MU JE BIO PEH ZA PEHOM Poginuo medvjedić: Srečko nastradao prilagođavajući se životu u divljini

Tužna vijest iz Rumunjske. Poginuo je Srečko, jednoiplogodišnji medvjedić koji je lani postao velika medijska zvijezda u Sloveniji.

Kako prenose slovenski mediji, Srečko je smrtno stradao u okršaju sa starijim medvjedom tijekom pokušaja prilagodbe na život u divljini. Iz rumunjskog azila kratko su izvijestili da medvjedić nije imao sreće u odvikavanju od ljudi i upoznavanju života u divljini. U pripremama za svoj prvi zimski san u šumi Srečko je odlutao od vršnjaka i naišao na divljeg medvjeda. Bio je to koban susret za Srečka.

Nesretnog medvjedića, kojem su lovci odstrijelili majku, u travnju 2011. u šumi pokraj Škofje Loke pronašao je Matevž Logar, koji ga je želio udomiti u svojoj kući. Umiljati medvjedić danima je bio atrakcija o kojoj su izvještavali regionalni, pa i svjetski mediji. No, inspektori su medvjedića, kako propisuje zakon, ipak uzeli iz dvorišta obitelji Logar i odveli u utočište za divlje životinje u Muti kod Dravograda.

Nakon što je Logar došao u posjet svom Srečku, slovenska javnost ostala je zgrožena lošim sanitarnim uvjetima u kojima su smještene životinje. Srečkovo tužno zavijanje u malom kavezu ogorčilo je i nepoznate ljubitelje životinja koji su jedne noći organizirali akciju njegova oslobađanja iz azila.

Medvjedić je opet danima lutao šumom, a kada su ga lovci pronašli, slovenski veterinari odlučili su ga poslati u azil.

Iako je obitelj Logar željela da Srečko pronađe svoj novi dom u velebitskom utočištu za mlade medvjede u Kuterevu, ipak je odlučeno da ode u rumunjski azil koji mu je mogao dati šansu da jednoga dana slobodno živi u divljini. Tako je, barem na trenutak slobodan, i poginuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:31