BITKA ZA PREDSJEDNIŠTVO

ŽENE KOJE JE KARAMARKO GURNUO U PRVI PLAN Kako su dvije političarke u stranačkoj izbornoj noći zasjenile moćnog Brkića i Čuljka

Umjesto tajnika stranke, koji su dosad stajali uz šefa na javnim istupima, pojavile su se nove snage
 EPH

U nedjelju navečer u središnjici HDZ-a, gdje je bila upriličena objava rezultata izbora za predsjednika HDZ-a na kojem je Tomislavu Karamarku potvrđen još jedan mandat, glavne uloge igrale su dvije žene - Josipa Rimac i Sanja Putica.

Njih dvije, kako se te večeri moglo primijetiti, u stranačkom protokolu su zasjenile dvojicu dosadašnjih Karamarkovih ključnih suradnika - glavnog tajnika Milijana Brkića i političkog tajnika Tomislava Čuljka. Vidjelo se to dok je Karamarko držao govor. Upravo su Rimac i Putica bile u prvom planu, što pomalo odudara od ranijih sličnih situacija kada su uz šefa stranke obično stajali njegovi glavni tajnici.

Ključni 28. svibnja

No, takav protokol i nije neobičan uzmu li se u obzir ne baš idilični odnosi između Karamarka i Brkića te predstojeća borba za Predsjedništvo stranke, ali i posljednje izjave šefa HDZ-a prema kojima će “pomladiti stranku”.

HDZ-ovce, naime, nakon predsjedničkih izbora 28. svibnja čeka Sabor stranke na kojima će izaslanici birati zamjenika predsjednika, potpredsjednike, članove Predsjedništva te ostala tijela stranke. Milijan Brkić najvjerojatnije će se, kažu u HDZ-u, kandidirati za Karamarkova zamjenika, a u stranci ističu kako se već sada na terenu vodi oštra borba za izaslanike između njegove i Karamarkove struje kako bi njih dvojica osigurali što više svojih ljudi u Predsjedništvu. Ako, primjerice, u Predsjedništvo uđe više Brkićevih kandidata, šef HDZ-a ne bi imao kontrolu nad tim tijelom, što bi mu u budućnosti moglo stvoriti velike probleme, pa i blokirati rad Predsjedništva.

Demonstracija jedinstva

Iako su HDZ-ovci u nedjelju navečer još jednom demonstrirali jedinstvo, nije bilo teško zaključiti na koga sve Karamarko računa i tko su njegovi favoriti za Predsjedništvo HDZ-a. Osim Rimac i Putice, tu su i Damir Jelić, šef Karamarkova izbornog stožera koji bi, prema informacijama iz HDZ-a, mogao biti novi glavni tajnik stranke. Među kandidatima za Predsjedništvo, navodno, su i Miro Kovač, Oleg Butković, Zlatko Hasanbegović, Predrag Šustar, Tomislav Tolušić, Domagoj Milošević, Margareta Mađerić... Svi su oni u nedjelju navečer bili uz svog šefa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:28