VELIKA AFERA

ŽELJKU SABI PRESUDA U UTORAK 'Vijećnici HDZ-a nisam nudio nikakvo mito već suradnju'

Željko Sabo
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - „Htio sam pridobiti gospođu Budimir za ponovljene izbore za Gradsko vijeće. Nisam joj nudio nikakv mito već suradnju kao osobi koja bi se mogla naći na našoj izbornoj listi, a s gospodinom Đurićem sam htio razgovarati o tome da pokuša unutar HDZ-a suzbiti neugodne diskusije po pripadnike srpske nacionalne manjine, nakon što je njihov vijećnik Pilip Karaula o njima javno loše govorio“ rekao je u svojoj obrani saborski zastupnik SDP-a i bivši gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, kojemu će u utorak na Županijskom sudu u Osijeku biti izrečene presuda na optužnicu da je vijećnicima HDZ-a Mariji Budimir i Radivoju Đuriću nudio mito kako bi mu pomogli u osiguranju većine u Gradskom vijeću nakon redovnih lokalnih izbora 2013., kada je Sabo izabran za gradonačelnika.

Dodao je da je s Budimir u tri navrata razgovarao o tome da bude dio njegova tima na novim izborima.

U svom završnom govoru zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić zatražila je osuđujuću presudu Sabu, smatrajući da mu je dokazana krivnja. Fumić je pri tome istaknula kako su Budimir i Đurić postali vijećnici objavom službenih izbornih rezultata, a da je Sabo nuđenjem mita pokušao osigurati većinu koaliciji SDP-SDSS, pojasnivši da je dokazano kako je to bila neformalna koalicija.

- Sabi je životni interes bio da osigura 13. vijećnika i da se konstituira GV, pa je Budimir rekao da može dobiti što god zamisli. On je u cijelosti bio svjestan nedopustivosti svoga ponašanja, umjesto da je štitio vladavinu prava - kazala je Fumić.

Sabin odvjetnik Anto Nobilo je pak zatražio oslobađajuću presudu, istaknuvši kako nije dokazao da je njegov branjenik nudio mito.

- I Budimir je potvrdila da joj nije nudio novac. Mitom se ne može smatrati ponuda za članstvo u NO Borova, jer se za to svakako dobije novčana naknada, a Ružica Đurić je lažni i nevjerodostojan svjedok, koja je složila priču u sklopu kampanje protiv Sabe. Konačno, ni Budimir ni Đurić nisu bili vijećnici u predstavničkom tijelu, jer to se postaje činom konstituiranja Vijeća, koje, kako znamo, nije uspjelo. Kazneni zakon nije dao definiciju vijećnika. Imamo samo definiciju iz Zakona o lokalnim izborima, prema kojoj ono nisu bili vijećnici.

Snimka je najbolji dokaz Sabine nevinosti, jer se nigdje izrijekom ne nudi novac - rekao je Nobilo, postavivši i pitanje zašto USKOK, „ako tvrdi da je Budimir imala status vijećnika, nije i nju optužio za kazneno djelo traženja mita što je iz snimke očito i zašto se u optužnici ne citira Sabu, već se konstruira što on navodno govori Budimir?“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:58