PAD ŠEFICE

Željka Marković: Primala darove od zlata, skupe torbice i vrijedne umjetnine

Riječki gradonačelnik Obersnel najavio je suspenziju uhićene šefice, a sud je za tri pritvorenice odredio jamčevinu od ukupno 300.000 kuna

RIJEKA, ZAGREB - Željki Marković, šefici Direkcije poslovnih prostora Grada Rijeke, određen je jednomjesečni pritvor zbog sumnje na primanje mita.

Od ukupno šest privedenih u petak, od čega je petero djelatnika Državnog inspektorata, troje ih je nakon ispitivanja pušteno da se brane sa slobode, a jednomjesečni pritvor određen je i Biserki Gregorović te tajnici u Inspektoratu Neviji Mišćak.

Serija kaznenih djela

Osumnjičene su za primanje mita, zloporabu položaja i nezakonitio posredovanje, a prema riječima glasnogovornika Županijskog suda u Rijeci Zorana Sršena, za sve tri je određena i jamčevina - od 150.000, 100.000 i 50.000 kuna. Gradonačelnik Obersnel najavio je da će suspendirati Željku Marković do okončanja kaznenog postupka.

Zadržane su zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Sršen je potvrdio da je svih šest osoba privedeno u okviru zajedničke akcije USKOK-a i policije kojom je obuhvaćeno više osoba iz Državnog inspektorata.

Iako je Željka Marković više od desetljeća voditeljica vrlo propulzivnog gradskog ureda koji upravlja s više od 1800 poslovnih prostora čiji se cijena najma kreće i do 5500 eura po kvadratu, u njenu obranu stao je samo Slavko Linić, zahvaljujući kojem je prije 20 godina došla na čelo Odjela Gradske uprave za komunalni sustav.

Od tada sve do ovih dana Željka Marković bila je siva eminencija gradskog proračuna i praktički nezamjenjiva treća osoba u upravi Grada, odmah uz bok gradonačelniku Vojku Obersnelu i njegovu zamjeniku Željku Jovanoviću.

Obersnel se danas unaprijed ograđuje od mogućih kriminalnih radnji u njezinu uredu, a Linić se žestoko upeo da je obrani tvrdeći da je njeno privođenje zapravo obračun s njim.

Siva eminencija

- Osoba sam koja je cijenila rad Željke Marković. Ona je kreirala odluke da upravo zaštiti imovinu grada. Osim pozitivnog mišljenja, ne mogu o tome ništa više reći, ali se bojim da su razlog tome prljavi ljudi u policiji, Grbić, Karamarko, koji se tako obračunavaju sa mnom i podmeću mi, jer se u javnosti govori da je ona bila moja bliska suradnica - izjavio je Linić u petak nakon njezina privođenja.

Gradonačelnik Obersnel tvrdi da je Marković, ipak, samo kolateralna žrtva akcije usmjerene protiv Državnog inspektorata, dakle Vladine, a ne gradske ustanove.

No, tako je bilo sve do prije mjesec dana, kada je Željka Marković neočekivano uletjela u mrežu policije i USKOK-a razapetu oko ureda državne inspektorice Biserke Gregorović, koja je i sama nekad bila djelatnica gradske uprave. Nakon višemjesečne kriminalističke istrage policija je otkrila korupcijski lanac u uredu Državnog insprektorata u Rijeci, kao i njene aranžmane s vlasnicima gradskih lokala, zlatarnica i butika...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:42